Royce Buckingham: Henkienhoitaja

Royce Buckinghamin Henkienhoitaja (Tammi, 2009) on railakasta nuortenfantasiaa, jossa riittää menoa ja meininkiä ensimmäiseltä sivulta alkaen. Prologisivulla esitellään vankina elävä Peto, joka haaveilee eksyneistä, syötäväksi kelpaavista lapsista. Seuraavassa luvussa lukija tutustuu Natiin, joka asuu yksin vanhassa talossa ja hoitaa siellä asuvia henkiä, melkoista omituisten otusten kerhoa - johon kuuluu myös kellarissa vankina oleva Peto. Erinäisten tapahtumien seurauksena Peto pääsee vapaaksi ja alkaa saalistaa Natin tuntemaa koulupoikaa. Juoneen kuuluu myös tyttö nimeltä Sandy ja laiha, luihu mies, kaaoksen valtias. Peto, Nat, Sandy ja kaaoksen valtias juoksentelevat toistensa perässä pitkin kaupunkia ja tapahtumat huipentuvat sinne mistä kaikki alkoi, Natin kotitaloon.

Tämmöinen seikkailu on Henkienhoitaja. Tapahtumia riittää hengästymiseen asti, tässä kirjassa ei juuri suvantokohtia ole. Luvut ovat usein lyhyitä, vain yhden  tai kahden sivun mittaisia. Parasta antia kirjassa olivat erilaisten henkien kuvaukset, jotka olivat paikoin aika hulvattomia:

"Hedelmäkojun hedelmien lomassa luikersi kiiltävä, vihreä limademoni. Kun asiakas kurkotti kättään kohti omenaa, lima tihkui hänen kätensä yli, ja nainen kirkaisi niin että omenakärry heilahti. Asiakas nykäisi kätensä pois ja katsoi tarkemmin, mutta näki mönjästä vain nopean vilahduksen ennen kuin kauppiaan omanapyramidi kaatui. Mönjä tipahteli lautojen vaosta ulos ja luikerteli tiehensä, ja kauppias ja nainen jäivät huutamaan toisilleen kolhiutuneista omenoista ja vihreästä oksennuksesta, joka oli kadonnut jäljettömiin." (s. 120)

Henkimaailman olennot tuovat kirjaan väriä ja räiskettä, ja Sandyn kautta käsitellään siinä sivussa pojat-tytöt-tykkääminen teemaa. Henkienhoitaja oli vauhdikas lukukokemus, kirjaa lukiessa ei päässyt pitkästymään. Kirja oli juuri sopivan mittainen, vajaa parisataa sivua riittää tämmöiselle henkidemoni-rymistelylle vallan mainiosti. Kirjan takakansi kertoo, että Henkienhoitajasta on 'parhaillaan' tekeillä elokuva, mutta en sitä ainakaan Googlen avulla löytänyt. Kirja soveltuisikin hyvin elokuvaksi, taitavat animaattorit osaisivat varmasti loihtia hengille ja demoneille upean visuaalisen ilmeen.

Muualla verkossa: Ny Daily Newsin juttu kirjasta ja sen kirjoittajasta. Henkienhoitajalle näkyy olevan jatko-osia tarjoilla yhteensä trilogian verran. Jatko-osien suomennoksista en löytänyt tietoa.

Kirjan tietoja:
Royce Buckingham: Demon Keeper (2007)
Suomennos Kaisa Kattelus
Kansi: Samuli Valkama
Tammi, 2009
188 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja

Kommentit