Kotimainen viikko/Jouko Sirola: Toniemi ja Huvuori, ylimmät ystävykset

Kotimaisen kirjallisuuden teemaviikkoni pyörähtää käyntiin aika omituisella opuksella eli Jouko Sirolan kirjalla Toniemi ja Huvuori, ylimmät ystävykset (Teos, 2008). Valitsin tämän kirjaston hyllystä, koska kirja näytti erikoiselta - niin sitten kävi, että sitä saa, mitä lainaa.

Luonnehtisin kirjaa pakinakokoelmaksi. Kirja sisältää joukon tarinoita, joissa seikkailevat kaverukset Toniemi ja Huvuori. Tarinoiden aiheina on sitä sun tätä, kaikenlaisia ajankohtaisaiheita masennuksesta pörssikeinotteluun, eläkeläisistä kirkkokysymykseen. Juttujen kieli ja tyyli varastaa huomion heti ja täydellisesti. Lainaan takakansitekstiä: "hillitön kerronnallinen neronleimaus." Näyte neronleimauksista:

"Kyynillistyttyään täyteen mittaan tavanomaisten ammattien parissa Toniemi ja Huvuori ryhtyivät jurnalisteiksi. Jurnalisteina he vain nukkuivat, mutta tekivät sen saappaat jalassa. Palkka juoksi unessa heitä karkuun, mutta he heräsivät aina onnellisina pankkiautomaatilla." (s. 38)

Minun on myönnettävä, että koin kirjan hieman raskaaksi lukea, vaikka se oli lyhyt ja sisälsi paljon Jyrki Heikkisen piirroskuvia. 20-30 sivua/ilta oli maksimimäärä, minkä jaksoin tähän käyttää. Kielellisen ilottelun vuoksi jutut toimisivat (ainakin omalla kohdallani) paremmin yksitellen luettuna, jostain säännöllisestä julkaisusta luettuna. Kirjan sisäsivuilla kerrotaan, että osa kirjan jaksoista on julkaistu Parnassossa vuosina 2005-2007. Kyllä nämä mielestäni sopisivat johonkin vähemmän korkeakulttuuriseen julkaisuunkin. 

Ihan hupaisia juttuja, tosin mihinkään hulvattomiin naurunpurskahduksiin en kokenut aihetta kirjaa läpi kahlatessani. Kirjan ansioksi on todettava, että vaikka se on kirjoitettu noin viisi vuotta sitten, juttujen aiheet ovat edelleen ajankohtaisia. Eli aikaa tämä kielikukkanen on kestänyt. Maoksa toteaa: tulipa tällaiseenkin tutustuttua. Jälleen olen yhtä kirjallista kokemusta rikkaampi.

Muualla verkossa: Ylen elävässä arkistossa on kirjailijan haastattelu. Kiiltomadon kirja-arvostelu.

Kirjan tietoja:
Jouko Sirola: Toniemi ja Huvuori, ylimmät ystävykset.
Kuvitus Jyrki Heikkinen
Graafinen suunnittelu Timo Ketola
Teos, 2008
155 sivua

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit