Nicolas Barreau: Rakkausromaanin resepti

Ihastuitko Amelie-elokuvaan? Suloista rakkautta Pariisin taianomaisessa miljöössä... Nicolas Barreaun Rakkausromaanin resepti (Tammi, 2013) sisältää lähes 300 sivun verran Amelie-tunnelmaa kirjallisessa muodossa. Sankarittarena on pienen, romanttisen ravintolan nuori kaunis omistaja Aurélie ja rakkauden vastapelurina toimii kustannustoimittaja André. Kirjan juonen oleelliset kiinnekohdat voi mainiosti esitellä kirjan suomenkielisen nimen avulla:

Rakkaus on kirjan keskeinen teema. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Aurélien sydänsuruista, kun elämän ihmeellinen mies meni ja jätti post-it-lapulla. Aurélie saa lohtua lukemastaan kirjasta Hymy ikkunan takana, jonka pääosassa on - Aurélie itse?! Sankaritar päättää selvittää kirjan taustaa kirjailijalta itseltään ja kirjoittaa tälle kirjeen.

"En olisi sillä hetkellä osannut pukea sanoiksi, millaista reaktiota kirjeeseeni oikeastaan odotin. Joka tapauksessa enemmän kuin vain pistettä kirjasta lausumani kiitoksen perään.
   Odotin vastausta - yhtä lailla kirjeeseen kuin kysymyksiini - ja se, että ehkä saisin tavata kirjailijan, joka päätti kertomuksensa Kirsikankukkien ravintolaani, oli jännittävää. Muttei kuitenkaan yhtä jännittävää kuin se, mitä sitten todella tapahtui." (s. 62)

Romaanin kirjoittajan Robert Millerin tavoittaminen ei olekaan aivan yksinkertaista. Välikätenä toimii kustannustoimittaja André Chabanais, joka tuntuu kumman haluttomalta saattamaan viehättävää Aurélieta komean Millerin pakeille.

Resepti rakkauteen löytyy lopulta. Tottahan toki tarinalla on kaikkien kommellusten ja väärinkäsitysten jälkeen onnellinen loppu. Aurélien rakkauden menu monine ruokalajeineen löytyy kirjan lopusta. Eli tässä yksi lisä niiden kirjojen luetteloon, joissa on reseptejä kotikokkien kokeiltavaksi.

Kuulostaako hömpältä? Voi, sitä tämä taatusti on,  mutta mitä parhainta laatua! Minusta Barreaun kirja oli sympaattinen, lämminhenkinen ja täynnä ihastuttavaa pariisilaistunnelmaa. Kirjassa on sopivasti huumoria, ranskalaisten ja englantilaisten stereotyyppisistä piirteistä irtoaa monta hauskaa juttua. Jos kaipaat romanttista kirjapiristystä arkeen, Barreaun Rakkausromaanin resepti on oivallinen valinta.

Muualla verkossa: Kirja-arvioita mm. blogeissa Anna minun lukea enemmän, Sivujen sanat, Kirjasähkökäyrä ja Annelin lukuvinkit.

Kirjan tietoja:
Nicolas Barreau: Das Lächeln der Frauen (2010)
Suomennos Veera Kaski
Tammi,  2013
281 sivua


Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.

Kommentit