Satupäivä/Mika Waltari: Kiinalainen kissa

Mika Waltarin Kiinalainen kissa (WSOY, 2008) ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1932. Maailmaa kiertelevän kissan seikkailu ei mielestäni ole laisinkaan vanhahtavan oloinen, päinvastoin. Tämä ajaton, kissamainen kirja sopiikin mainiosti juhlistamaan tänään vietettävää Satupäivää.

Kiinalaisessa kissassa seikkailee tietenkin älykäs, mietiskelevä, kullanvärinen Kiinalainen Kissa, joka asustelee Kiinan muurin liepeillä. Se päättää lähteä kiertelemään maailmaa oppiakseen ja viisastuakseen. Kiinalainen Kissa hyppää mukaan suureen laivaan, joka suuntaa Eurooppaan. Luvassa on jännittävä taistelu laivarottia vastaan, kuljeskelua Pariisin kapeilla kujilla ja lopulta on aika viisastuneen Kissan palata kotiin:

"Ja sen on hyvä ja kaikkein paras olla, sillä Lootuksensyöjät tietävät kaiken ja ovat nähneet kaiken ja ymmärtävät kaiken. Ja juuri sen tähden he tietävät, että kaikkein paras on istua ja uneksia ja imeä isovarvastaan Sinisen tai Vaaleanvihreän Joen rannalla."
 

Pidin Kiinalaisesta Kissasta ja sen leppoisan hyväntuulisesta kertomuksesta, joka ei ole päällekäyvän opettavainen vaan tarjoilee pohdiskelevaa elämänfilosofiaa sopivasti sivulauseissa. Leena Lumpeen kuvitus sopii tarinaan täydellisesti, kuvissa on hauskoja pikku yksityiskohtia. Waltarimaiseen tyyliin liikutaan kovin kansainvälisissä piireissä, kun samaan lastenkirjaan on sujautettu sekä Kiinan muuri että Pariisi. Juonessa tapahtui koko ajan. Tässä kirjassa ei juuri maisemankuvausta ole; kuvitus hoitaa sen puolen. Kirjan löytyminen kirjaston tietokannasta oli minulle iloinen yllätys, sillä en tiennyt Waltarin kirjoittaneen myös lapsille. 

Suosittelen kirjaa kissamaisten juonien ystäville! 

Muualla verkossa: Kiinalaisesta kissasta on luettu myös blogissa Luettua elämää.

Kirjan tietoja:
Mika Waltari: Kiinalainen kissa (1932)
Kuvitus Leena Lumme
WSOY, 2008
31 sivua 

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja.
 
Satumaisen iloista Satupäivää kaikille!


Kommentit

 1. Ihanaa, että löysit tämän helmen! Leena Lumpeen kuvitus on piste i:n päälle tässä mainiossa sadussa. Sopii hyvin tähän päivään! Kiitos linkityksestä ja satumaista päivää myös itsellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satumaista päivää sinullekin! Löytö tämä olikin, hämmästyin todella kuin näin Waltarin nimen 'sadut' haun tuloksissa. Hyvä että on Satupäivä, tuli luettua hieman erilaista Waltaria. :)

   Poista
 2. Oh, aivan lempparini!

  Luin tämän vasta aikuisena kokoelmasta ja kun kirjasta tuli tämä herkullinen painos, olin aivan myyty. Hieno satu, upea Waltari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkullinen onkin oiva sana kuvaamaan tätä painosta, kuvitus on niin ihanaista. Waltari on upea ja monipuolinen, Sinuhen ja Kiinalaisen Kissan väliin mahtuu kaikenlaista. :)

   Poista
 3. Kiitos tästä ja myös Pessin ja Illusian esittelystä ja erityisesti siitä, että olet esitellyt kuvien kera, kuten satukirjoille sopiikin. Pessi ja Illusia on suosikkini, jonka olen lukenut parikin kertaa, mutta tämä Kiinalainen kissa kököttää hyllyssäni jostain syystä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen lukematta. En ymmärrä, miksi! Toivotaan, että sen aika joskus koittaa, vaikuttaa ainakin hyvältä kirjalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on näin hienoja kuvia, niin tokihan niitä pitää bloggaukseen nostaa esille. :) Varsinkin, kun ne vaikuttivat niin paljon omaan lukukokemukseen. Kiinalainen Kissa kannattaa kaivaa joskus esille, sehän on aika lyhytkin, nopsa lukea.

   Poista
  2. Tosi moni on suositellut Kiinalaista kissaa, enkä osaa perustella, miksi olen jahkaillut noin 30 vuotta sen lukemisen kanssa. ;)

   (Kirjauduin muuten lukijaksesi mutta jostain syystä se ei onnistunut blogi-identiteetilläni eikä edes profiilikuvan lataaminen onnistunut, merkilliset ovat Googlen tiet.)

   Poista
  3. Mukavaa, että tulit lukijaksi! Kyllä sinä lukijalistalla näyt, mutta profiilikuvasi ei tosiaan näy ollenkaan. Ja kun klikkaan sinun kuvaketta, aukeavassa ikkunassa ei näy sinun omia blogeja ollenkaan. Siinä näkyy vaan ne blogit, joita seuraat. Yleensähän näkyy molemmat. Ei mitään tietoa, miksi tuo noin toimii... :(

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.