Klassikkohaaste: Oscar Wilde - Dorian Grayn muotokuva
Hei hei heinäkuu - sehän tarkoittaa, että tänään 31.7. on kirjabloggaajien klassikkohaasteen postauspäivä! Tällä kertaa olen itse haasteen emäntänä 😊. Kaikki haasteeseen luetut kirjat löydät tästä koontipostauksesta: Kirjabloggaajien klassikkohaaste 31.7.2023 - Koonti!. Kannattaa kierrellä blogeja ja poimia klassikkovinkit talteen.
Minun kirjavalintani osui omassa hyllyssäni jokusen vuoden majailleeseen pokkaripainokseen Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvasta (Otava, 2011/1891). Kirjasta on Wikipedian mukaan ilmestynyt neljä suomennosta (1906, 1947, 1963, 2009), ja tämä nyt lukemani on niistä uusin, Jaana Kapari-Jatan käsialaa.
Dorian Grayn muotokuva on mutu-fiilikseni mukaan todella tunnettu klassikko, mutta itse tiesin siitä ennakolta aika vähän. Mies rakastuu omaan muotokuvaansa, siinäpä se. Takakannessa mainitaan sielun myyminen paholaiselle, ja koska kirja on alkujaan ilmestynyt vuonna 1891, minua kiinnosti suuresti miten paholainen on tuohon aikaan saatu ujutettua mukaan kirjan tapahtumiin. Paholaisaspeksti tuotti nykyfantasian näkökulmasta luettuna pettymyksen 😉, mutta muutoin sivut kääntyivät Dorian Grayn matkassa yllättävän joutuisasti. Dorian Grayn muotokuva ei ole se kaikkein kuivin ja tylsin klassikkkokirja!
Lyhyesti kuvattuna kirja kertoo nuorukaisesta nimeltä Dorian Gray, joka havahtuu elämän ja nuoruuden katoavaisuuteen. Dorianin taiteilijatuttava maalaa hänestä muotokuvan, johon Dorianin huomattava kauneus on saatu vangittua (varsin kirjaimellisesti, kuten kirjaa lukiessa käy ilmi). Päivälliskutsuilla lausuttu puolihuolimaton lausahdus johtaa lopulta siihen, että Dorian järkytyksekseen huomaa muotokuvansa alkavan kuvastaa hänen sielunsa tilaa. Eikä se ole kaunista katseltavaa.
Kirjan sisällössä riittää kerroksia ja pohdittavaa. Minulle ensilukemalla päällimmäisenä jäivät mieleen kirjan dramaattinen ja loppua kohden synkkä yleisluonne ja taiteeseen, elämään ja estetiikkaan ynnä muuhun ylevään liittyvät pohdiskelut ja filosofoinnit. Tapahtumien ja henkilöiden jopa yliampuvalta tuntuva dramaattisuus teki kuitenkin lukemisesta omalla tavallaan viihdyttävää, sillä tämmöiseen tunnemyrskyyn harvoin törmään oman lukupinoni kirjoissa.
"Dorian, siitä hetkestä lähtien kun tapasin sinut, sinun persoonallasi on ollut minuun mitä erikoislaatuisin vaikutus. Jouduin kokonaan, sieluineni, aivoineni, voimineni, sinun valtaasi. Sinusta tuli minulle sen näkymättömän ideaalin näkyvä ruumiillistuma, joka vainoaa meitä taiteilijjoita kuin ihana uni. Minä palvoin sinua. Tulin mustasukkaiseksi kaikille, joiden kanssa puhuit. Halusin pitää sinut kokonaan itselläni. Olin onnellinen vain kun olin sinun kanssasi. Kun sinä olit poissa luotani, olit kuitenkin läsnä taiteessani..."
Kirjan kieli on erittäin sujuvaa ja nykyaikaisen oloista, siitä kiitokset suomennoksen tehneelle Jaana Kapari-Jatalle. Sivuja kirjassa on noin kolme ja puolisataa, ja mielestäni Wilden klassikko on sieltä helppolukuisimmasta päästä klassikoita. Yllätyin hieman, miten hyvin viihdyin Dorianin parissa. Olen nimittäin koettanut aloittaa kirjaa pariin kertaa aiemmmin mutta lukeminen on aina tyssännyt alkusivuille. Niiden perusteella ei silti kannatta tuomita kirjaa "jäi-kesken"-laariin, sillä mielestäni kirja paranee edetessään. Nyt pääsin paremmin lukemisen makuun, ja pidin erityisen paljon kirjan tummanpuhuvista loppusivuista. Goodreadsiin Dorian Grayn muotokuva saa minulta neljä tähteä.
*
Klassikkohaasteen aiemmilla kierroksilla olen lukenut näitä kirjoja:
Logo: Niina T. / Yöpöydän kirjat -blogi |
Dorian Grayn muotokuvan idea muuttuvasta taulusta ihmisen rappion kuvauksena on ainutlaatuinen. Se on varmaan osasyy kirjan kuuluisuuteen.
VastaaPoistaTaulun muutokset ja Dorianin reaktiot siihen on kuvattu kirjassa todella vaikuttavalla tavalla, joten en ihmettele, miksi Wilden kirja on niin suosittu. Ja onhan tässä todella paljon tasoja, pureskeltavaa riittää useampaan lukukertaan.
PoistaMinä luin tämän kirjan ysiluokan jälkeisenä kesänä. Jäi hyvin mieleen ja pidin. Sinänsä moni 1800-luvun klassikko on ollut minulle mieleinen.
VastaaPoistaMinäkin pidän 1800-luvun klassikoista, ja on kyllä kiva, kun niitä on edelleen lukematta. :)
PoistaTämä pitäisi itsekin lukea, ollut jo varmaan lähemmäs 10 vuotta lukulistalla. Pari vuotta sitten tuli vastaan kirpparilla edullisesti englanniksi. Pitänee kokeilla miten haastava sitä on ymmärtää, vai olisiko suomennos sittenkin parempi valinta.
VastaaPoistaMinulle tämä olisi saattanut ainakin joiltakin osin olla hieman haastava englanniksi luettava, jo ihan nykyenglanniksikin. En tosin tiedä, onko ihan alkuperäinen enkkukieliasu jotenkin nykyenkusta poikkeava. :) Mutta kyllä tätä kannattaa kokeilla, oli yllättävän helposti alas menevä klassikko.
PoistaDorian Greyn muistan juuri kuvailemanasi klassikkona - eli yllättävän helppolukuisena. Pitäisi lukea se ehkä uudestaan, josko siitä saisi näin vanhempana vielä lisää ajateltavaa elämän katoavasta kauneudesta.
VastaaPoistaKiitos, kun emännöit tämän 17. klassikkohaasteen. Oli taas ilo olla mukana!
Tästä kirjasta saa varmasti paljon irti toisellakin lukukerralla, sen verran moniulottoinen kirja on kyseessä. Mukavaa, että olit mukana - tämä on ihana kesäperinne! :)
PoistaTämä on yksi parhaista klassikoista, joita olen lukenut klassikkohaasteeseen tai muutenkaan. Vaikuttava ja ajatuksia herättävä teos, joka on kestänyt hienosti aikaa.
VastaaPoistaKiitos haasteen luotsaamisesta, olipa kivaa olla taas mukana!
Minut tämä yllätti positiivisesti oikeastaan juuri siksi, miten hyvin kirja toimii edelleen. Toki uudehkolla suomennoksella voi olla osuutta asiaan mutta joka tapauksessa, kirja ei tuntunut mitenkään vanhahtavalta. Hieno klassikko ja onneksi tulin tämän nyt haasteen myötä lukeneeksi.
Poista