Naisten aakkoset: Z (haaste päättyy)

Tarukirja-blogin Margit aloitti maaliskuussa 2016 Naisten aakkoset -haasteen, jossa vastataan kolmeen kysymykseen naisen nimellä siten, että etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Oma haasteeni on edennyt Z-kirjaimeen, ja tässä onkin minun naisten aakkosteni päätepiste. Jäljellä olisivat vielä Å, Ä ja Ö, mutta näihin kirjaimiin ei tunnu löytyvän kosketuspintaa naisten nimien muodossa. Siispä jätän aakkostelun suosiolla Z-kirjaimeen, ja haasteen päätösnimet ovat:

Kuka on suosikkikirjailijasi?

Englantilainen Zadie Smith on noussut tietoisuuteeni vaivihkaa blogivuosieni aikana. Yltäkylläisen täyteläinen ja runsas Valkoiset hampaat jätti sellaisen olon, että toinen lukukerta saattaisi avata kirjan teemoja ja henkilögallerian vivahteita paremmin. Kauneudesta sen sijaan vakuutti kertalukemalla - upea kirja, eräs suosikkejani yliopistomaailmaa käsittelevien romaanien saralla. Omassa hyllyssäni lukemista odottelee viime vuonna ilmestynyt Swing Time. Smithin romaaneissa minua viehättää niiden monitahoinen henkilökuvaus ja runsas juonenkehittely - tai no, sanotaanko, että tapahtumia ja kaikenlaista tekemisten ja aikomusten pohdintaa on noissa parissa lukemassani ollut runsaasti ja juonilanka kiemurtelee mukana miten milloinkin. Eli Smith on niitä kirjailijoita, joiden pariin asettuessa kannattaa varata aikaa.


Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Ranskalainen laulaja Zaz omaa persoonallisen äänen, ja ihastuin hänen jazz-vaikutteisiin lauluihinsa heti kun löysin ne sattumalta jostain Youtuben syövereistä. Zazin oikea nimi on Isabelle Geoffroy, mutta hänet tunnetaan musiikkipiireissä lempinimellään. Zazin omat sivut ovat täällä, ja tässä on näyte hänen musiikistaan:


Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Tähän kysymykseen piti jo kaivella muistia, eikä kolmas Z-naiseni aivan suursuosikkini ole mutta hieno, noston arvoinen näyttelijä joka tapauksessa. Zoë Wanamakar on Harry Potter -faneille tuttu Matami Huiskin roolistaan. Omat varhaisimmat Wanamaker-muistoni ajoittuvat 90-luvulle, jolloin seurasin Wanamakerin tähdittämää tv-sarjaa nimeltä Love Hurts. Voin vain todeta, ettei tv-tarjonta tuolloin kovinkaan kummoista ollut, kun piti istua tuijottamassa keski-ikäisten ihmissuhdesotkuja... no, ei kyseinen sarja kovin suuri suosikkini ollut mutta muistuipa kuitenkin mieleen, kun selasin Wanamakerin työhistoriaa. Tässä Wanamaker Potter-lookissaan:

Lähde: https://www.imdb.com/name/nm0910738/mediaviewer/rm657234176

Kiitokset Margitille hienosta haasteesta! (voi olla, että innostun vielä tekemään koosteen kaikista listaamistani naisista)

Aikaisemmat aakkosjuttuni:

Q - ei blogijuttua!

Kommentit

  1. Zadie Smithin kirjat ovat vielä lukematta, mutta olen oikein kiinnostunut niistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Minulla on tuon Swing Timen lisäksi ainakin Risteymiä-niminen romaani lukematta häneltä, ja vakaa aikomukseni on lukea jompi kumpi tässä alkavan kesän aikana. Swing Time ehkä kiinnostaa enemmän juuri nyt.

      Poista
  2. Sain juuri loppuun Smithin "Swing Timen". Lukemisen keskivaiheilla vähän puuduin Smithin laveaan kerrontaan ja olin jo jättää kirjan kesken. Muutaman viikon tauon jälkeen nappasin kirjan kuitenkin tänään käsiini ja yhtäkkiä nautinkin taas tarinasta ja luin viimeiset 200 sivua samantien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, muistan tuon puutumisen tunteen Valkoiset hampaat -kirjasta... mutta siinäkin tilanne helpotti kirjan edetessä. Kauneudesta taas meni mulla alas melkein hotkimalla, jäin siihen ihan koukkuun. Kiva kuulla, että jaksoit kuitenkin Swing Timen loppuun. Minulla on aika isot odotukset kirjaa kohtaan. :)

      Poista
  3. Näitä sun tekemiä haastepostauksia on ollu todella mukavaa ja mielenkiintoista lukea! Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet käynyt lukemassa! Voi olla, että tulee sen verran ikävä tätä haastetta että pitää aloittaa miesten aakkoset... mutta pitää vetää ensin henkeä vähän.

      Poista
    2. Oi, Zaz! Minäkin olen fani :)
      Zadie Smithiä olen aikoinaan yrittänyt lukea, mutta en oikein päässyt imuun. Ehkä pitäisi yrittää uudestaan.

      Poista
    3. Zaz on upea, ja toisinaan olen kuullut häntä myös Suomen radioaalloilla. :)

      Poista
  4. Kiitokset osallistumisesta haasteeseen! Minulla oli Zadie Smith Z:ssa kirjailijana, johon haluaisin tutustua. En ole vielä lukenut häneltä mitään, mutta Swing Time odottaa hyllyssä.

    VastaaPoista
  5. Onnitteluni haasteen suorittamisesta! Sattumoisin minäkin lopetan haasteen tänään, ja jotenkin, vaivoin, raavin kokoon nuo viimeisetkin aakkosnaiset, tosin kolme kerrallaan, kun kolmea ei yhteen postaukseen löytynyt. Tämä on ollut mielenkiintoinen matka ja paljon on tullut muistelluksi entisiä ja nykyisiä suosikkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin sanoa: kolmea samalla kirjaimella alkavaa ei yhteen postaukseen löytynyt.

      Poista
    2. Onnittelut jo nyt, hienoa että olet löytänyt edes jotain nimiä noihin viimeisiin, vaikeisiin kirjaimiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.