Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens

Huomenna, perjantaina 4.5.2018, pärähtää elokuvateattereihin leffaversio Becky Albertallin YA-romaanista Minä, Simon, Homo Sapiens (Otava, 2017). Kirjan suomenkielinen käännös ilmestyi viime vuonna, ja taisin silloin ohimennen noteerata joitakin bloggauksia. Lukupuuhiin innostuin silti vasta nyt, kun minulle tuli kysely, haluaisinko arvostelukappaleen kirjasta. Miksipäs ei, Young Adult -kirja voisi piristää kevään lukupinoa, ajattelin - ja niinhän se teki. Albartellin kirja on ehdottomasti kevääni sympaattisin, hyväntuulisin ja kaikin tavoin söpöin kirja. 💝

Kirjan perusidea on simppeli: 16-vuotias Simon on homo, muttei ole kertonut sitä vielä kenellekään. Paitsi Bluelle, sähköpostikaverilleen, jonka oikeaa henkilöllisyyttä hän ei tiedä. Simon harrastaa koulussa näyttelemistä, mutta tietokonehommat eivät ole kovin hyvin hallussa. Niinpä hänen koulukaverinsa Martin pääsee vahingossa lukemaan Bluelle lähetettyjä sähköposteja ja ruutukaappauksen avulla Martin päättää kiristää Simonia. Martin on ihastunut Abbyyn, jonka kuuluu Simonin ystäväpiiriin, ja nyt hän näkee oivan tilaisuuden saada itselleen välittäjän Abbyn suosioon.

Minä, Simon, Homo Sapiens yhdistää todella onnistuneesti oman identiteetin pohdintaa ajattomaan kuka tykkää kenestä? -kysymykseen ja amerikkalaisen koulumaailman kuvaukseen. Kirjan kuvaamat nuoret ovat kiristyskuviosta huolimatta tosi kilttejä, iloisia ja toiset huomioon ottavia nuoria. Maailman pahuus ei yllä tämän kirjan kansien väliin, ja siksi kai pidinkin Simonin tarinasta niin paljon. Kirja on mitä oivallisinta todellisuuspakoa hälisevään, omalla tavallaan huolettomaan mutta silti syvällisiä pohdintoja sisältävään teinimaailmaan.

Aivan yhtä kyytiä en pystynyt Albertellin kirjaa lukemaan, mistä syytän sitä etten taida enää aivan kuulua kirjan varsinaiseen kohderyhmään. Pieni ällöys- ja söpöysvaroitus on nimittäin paikallaan: salaperäiseen Bluehun ihastuneen Simonin tunnemyrskyt olivat paikoin sen verran imelää luettavaa, että kirjan kertahotkaisu olisi kenties aiheuttanut samanlaisen ähkyn kuin jos olisin vetäissyt paketilliesn Simonin rakastamia Oreo-keksejä. Mutta hei, onhan ne Oreot kieltämättä vastustamattoman hyviä. 😉

Minä, Simon, Homo Sapiens saa minulta 4 tähteä Goodreadsiin. Lämmin lukusuositus heille, jotka haluavat ison annoksen jotain ihanaa ja koskettavaa luettavaa.


Elokuvaversio tavoittaa trailerin perusteella aika paljon kirjan yleisfiiliksestä:


***

Osallistun kirjalla Yhdysvallat-lukuhaasteeseen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Atlantan kaupungin lähiöön, joten ehkei olla aivan suurkaupungin sykkeessä eli kyseessä on 1. pikkukaupunkiin sijoittuva kirja.

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan  32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan.

Jatkumo-lukuhaastekin saa yhden pisteen, sillä kirjalle on ilmestynyt jatko-osa Leah on the Offbeat, jossa pääosan saa Simonin paras ystävä Leah.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen. Kiitokset!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Saran kirjatKirjapöllön huhuilujaSivujen välissä ja Paljon valoa
Kirjan tietoja:
Becky Albertalli: Simon vs. The Homo Sapiens Agenda
Suomennos Lotta Sonninen
Otava, 2017
253 sivua

Kommentit