Haastekoonti: Kirjallinen retki Pohjoismaissa

Anna minun lukea enemmän -blogin mukava Pohjoismaiden lukuhaaste Kirjallinen retki Pohjoismaissa päättyy ensi viikolla. En usko enää ehtiväni lukea haasteeseen mitään, joten tässä lista lukemistani kirjoista:

Ruotsi:
Elsa Beskow: Petterin ja Lotan joulu
Mons Kallentoft: Sydäntalven uhri
Ingmar Bergman: Laterna magica - muistelmat
Annika Thor: Saari meren keskellä
Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä pääsee pälkähästä

Norja:
Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia kuussa
Rui Tenreiro: Metsän pidot
Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

Tanska:
Peter Høeg: Susanin vaikutus
Jussi Adler-Olsen: Vanki
Pia Juul: Hallandin murha
Lene Kaaberbøl: Näkijän tytär

Islanti:
Sjón: Skugga-Baldur

Islanti oli minulle etukäteen hankala maa, ja yhden oikein hyvän kirjan luettuani intoni kirjojen etsintään lopahti täysin. Kokeilin paria Arnaldur Indriðasonin dekkaria, mutta ne olivat kai liian realistisia ja ankeahkoja (pikatuomio kirjojen alun perusteella) minun makuuni. Sjón oli hyvä löytö, ja hänen kirjojaan luen varmasti jatkossa lisää, sillä lukemani Skugga-Baldur oli eräs tämän haasteen parhaita kirjoja. 

Tanska ja Norja tuntuivat Islantia helpommilta, vaikken kummankaan maan kirjallisuutta ole pahemmin blogiaikana (tai sitä ennen) lukenut. Tanskalainen Adler-Olsen oli mukava dekkarituttavuus, johon tosiaan tutustuin vasta tämän haasteen myötä. Varsinainen yllätys oli kirjastosta sattumalta löytämäni Rui Tenreiron sarjakuva Metsän pidot, joka nousee haasteen TOP-listalle. 

Norjalaisen taiteilijamestarin Edvard Munchin elämäkerta on minulla parhaillaan kesken, mutta sitä en edes yrittänyt saada luettua tähän haasteeseen. Reilut 500 isoa sivua taiteilijaelämää on tuhti pala, ja olen menossa noin puolen välin kieppeillä. Tavoitteeni on lukea kirja vuodenvaihteeseen mennessä, mutta elämäkertojen ystäville suosittelen Atle Næssin kirjoittamaa kirjaa jo nyt. Kaikki ja varmaan jopa enemmän kuin mitä ikinä olet halunnut Edvard Munchista tietää. :)

Ruotsi oli ennakkokaavailuissani helppo nakki, mutta niin vain piti viimeiset haastekirjat etsimällä etsiä, jotta sain naapurimaalle vähintään neljä luettua kirjaa. Minua eivät näköjään edes ruotsalaiset dekkarit ole houkutelleet haasteaikana. Ainakaan niin paljon, että olisin saanut blogijuttuja kirjoiteltua. Hotkaisin näet viime joulun ja uuden vuoden aikaan kolme Sebastian Bergman -kirjaa (Mies, joka ei ollut murhaaja; Oppipoika; Tunturihauta), ja ne olivat minulle todellisia 'tätä on pakko saada lisää' -kirjoja. Vaan eivät suinkaan sen vuoksi, että Bergman olisi ollut charmantti ja miellyttäväkäytöksinen päähenkilö... Onneksi kirjat olivat silloin e-kirjakaupassa edullisina tarjouksina saatavina.  

Mm. Leena Lumi on kehunut tätä herrojen Hjorth & Rosenfeldt luomaa sarjaa, ja vaikken saanut blogijuttuja ulos (oli mukamas niin kiirusta tai jotain), yhdyn kehuihin. Vetävän dekkarisarjan malliesimerkki! Sarjan neljäs osa Mykkä tyttö odottaa lukupinossani, mutten ole halunnut koukuttua siihen ennen kuin minulla on riittävästi lukuaikaa. Eli joulukuussa sitten taas tämän sarjan pariin. Myös Kallentoftin sarja-aloitus Sydäntalven uhri oli hyvä, ja aion jatkaa sarjan parissa. Mitähän kaikkea olenkaan aikonut lukea joulukuussa, kun minulla on enemmän lukuaikaa...?

TOP3-lista:


Kiitokset mukavasta haasteesta!

Kommentit

 1. Sinun kannattaisi kurkata varmuuden vuoksi Arnaldur Indriðasonin Varjojen kujat, koska minä mykistyin siitä, tilanteen hallinnasta. Ainakin, jos luet Gard Sveenin kirjan Raskaat varjot ja pidät siitä. Varjon kujat kulkee kahdella aikatasolla, aivan huimaa, kumpikin tuntuu yhtä tärkeälle. Siinä kuolee suht alussa vanhus ja se on kirjan kannalta huikea avaus menneisyyteen. Olen pitänyt niin samanlaisista dekkareista kuin sinä, niin siksi kerron.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Ulla. Pitänee ehkä antaa vielä yksi tilaisuus Indriðasonille. :) Sveenin kirja minulla odottelee kirjaston varaushyllyssä, mutta tähän haasteeseen se ei enää ehdi. Tuo uutuus on kuulostanut kovin lupaavalta, joten toivottavasti se nyt on sitten hyvä. Just jätin kesken yhden myös lupaavalta tuntuneen dekkarin (Porvalin Sinisen kuoleman kuva; siinä näkyi hiukka liikaa kirjailijan tietokirjatausta), ja on tympeää jos pitää jättää seuraavakin kokeilu kesken. :)

   Poista
 2. Oletpa ehtinyt lukea muikean kokoelman. Omat lukemiseni tulevat tällä kertaa vain Norjasta ja Ruotsista, vielä yritän kummastakin yhden blogikirjoituksen luetuista.

  Indriðasonin dekkareista olen lukenut vain yhden, ja olihan se synkkämielinen; lisäksi Reykjavikissa satoi kaiken aikaa ja oli harmaata. Silti tykästyin. Minua viehättävät pohjoismaisissa dekkareissa niiden paneutuminen rikosten syihin ja psykologisiin tai yhteiskunnallisiin tekijöihin.

  Lukemissasi minua houkuttaa tuo kallentoftin sarjan avaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielähän tässä on monta päivää aikaa kirjoitella ja lukeakin. :) Minulle eivät oikein maistu dekkarit, joissa on liikaa raskasmielisyyttä. Vaikka eihän väkivaltainen kuolema tietysti koskaan ole naurun asia, mutta silti nuo pari kokeilemaani Indriðasonin kirjaa eivät vaan maistuneet. Mutta ehkä tuo Ullaan vinkkaama on parempi, jos innostun kokeilemaan. Kallentoftin sarja sen sijaan vaikuttaa erittäin kiinnostavalta, ja sitä kannattaa kokeilla. Siinä on hyvä, kiinnostava naispoliisi pääosassa.

   Poista
 3. Hyvä lista. Sjón on minunkin lemppari. uskon, että pidät Poika nimeltä Kuukivi teoksesta. Kallentoft on niin parasta dekkaria, jee olen lukenut kaikki viisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skugga-Baldur oli niin hieno, että on melkoinen pettymys jollei Kuukivi kolahda. :) Kallentoftin sarjan parissa jatkan varmaan joulun tienoilla. Osat ovat mukavan paksuja, sopivat hyvin lomalukemiseksi. :)

   Poista
 4. Vuosi meni siivillä! :)

  Haastesaaliisi on hieno! Sjön oli pohjoismaisen vuoden tähteni, uskon, että tulet pitämään Poika nimeltä kuukivi -teoksesta. Minulla odottaa vuoroaan tuo sinun lukemasi Skugga-baldur.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haasteaika meni todella nopsaan, ja tätä haastetta olisi ollut kiva jatkaa pidempäänkin. Ruotsalaisia dekkareita tuntuu hakeutuvan lukupinooni vasta nyt haasteajan päättymisen jo häämöttäessä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.