Doris Lessing: Lumous haihtuu (Martha Quest #4)

Matkani Martha Questin kanssa on edennyt sarjan toiseksi viimeiseen osaan. Doris Lessingin Lumous haihtuu (Otava, 1995) jatkaa 24-vuotiaan Marthan tarinaa tyylilleen uskollisena. Marthan elämän miessuhteet, aatteelliset näkemykset ja näiden pohdinta ovat kirjan keskeisin sisältö. Kirjan tapahtumat sijoittuvat toisen maailman sodan päättymisen jälkeisiin vuosiin, ja poliittinen tilanne on tässä kirjassa vahvemmin läsnä kuin sarjan edellisessä osassa, jossa elettiin sodan aikaa. Martha asuu edelleen Rhodesiassa, mutta haaveilee paluusta Englantiin. Sitä ennen olisi vain saatava Antonin kanssa solmittu, tunnetasolla hiipunut avioliitto mitätöityä. Lumous haihtuu -kirjassa Marthan tunne-elämän ravisuttajaksi on vaihtunut naimisissa oleva Thomas.

"Kuitenkin samana iltana jolloin hän oli ensimmäisen kerran ollut Thomasin kanssa, Anton rakasteli häntä ja teki sen ensimmäisen kerran moneen kuukauteen. Vielä kummallisempaa oli, että vaikka hän oli nyt Thomasin ja syventynyt siihen, mitä oli löytänyt ja tiesi löytävänsä, hän esitti mukautuvasti osansa Antonin kanssa. Miksi? Hänen ei tarvinnut. Hän ei edes tarkoittanut sitä. Kuitenkin hän teki niin. Tietenkin hän halveksi itseään tämän takia, mutta asian ydin ei ollut siinä, sillä hän tiesi että jos Anton olisi tullut hänen vuoteeseensa edellisenä iltana (ennen kuin hän olisi rakastellut Thomasin kanssa), hän olisi sanonut: Ei, tai muulla tavalla antanut ymmärtää kielteisen kantansa - mutta tietenkään Anton ei olisi tullut, Anton rakasteli häntä vain Thomasin takia." (s. 152)


Lumous haihtuu oli minulle huomattavasti parempi kirja kuin sarjan edellinen osa Myrskyn varjossa. Marthan elämä tuntui kiinnostavammalta (jälleen) uuden miessuhteen varjossa. Lisäksi hänen poliittinen näkemyksensä päätyi murrosvaiheeseen kirjan loppupuolella, kun ihanteet joutuivat vastatusten todellisuuden kanssa. Rotujen väliset kiistat nousivat myös pinnalle, ja ajankuva piirtyi vahvempana kuin mitä muistan edellisessä osassa tapahtuneen. 

Kirjaahan voi mielestäni rehellisyyden nimissä kuvata hitaasti eteneväksi jaaritteluksi, mutta joskus sellaista on kiva lukea. Kiireisiin hetkiin Lumous haihtuu sopii heikosti, mutta jos on aikaa asettua nuoren naisen tarinan äärelle niin suosittelen tutustumaan Martha Questiin. Ja mieluusti sarjan alusta asti, sillä Lumous haihtuu ei tainnut kuvata jo sarjassa esiintyneitä henkilöitä edes pienesti, vaan lukija sai omatoimisesti palautella heidän tekosiaan mieleen. Neljä tähteä Goodreadsiin.

Martha Quest -sarjan (eli Väkivallan lapset -sarjan) aiempien osien bloggaukseni:
Parempien ihmisten lapsi (Martha Quest #1)
Hyviin naimisiin (Martha Quest #2)
Myrskyn varjossa (Martha Quest #3)

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu Jokken kirjanurkassa ja  Illuusioita-blogissa.
Kirjan tietoja:
Doris Lessing: Landlocked (1965)
Suomennos Heidi Järvenpää
Otava, 1995 (2. painos)
378 sivua

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.