Milo Manara: Caravaggio - Miekka ja paletti

Milo Manaran Caravaggio - Miekka ja paletti (Like, 2015) on sarjakuvamuotoinen elämäkerta italialaisesta taiteilijanerosta Michelangelo Merisi da Caravaggiosta (1571 - 1610), joka oli valon ja varjon maalaamisessa mestari. Täytyy myöntää, etten tiennyt hänen henkilöhahmostaan mitään ennen tämän albumin lukemista, mutta Michelangelon taideteokset sentään ovat tulleet kirjojen sivuilla vastaan. En siis tiennyt mitä odottaa, mutta jotain kesympää ehdottomasti. Michelangelo ei tämän albumin perusteella ollut mikään pyhäkoulupoika. :)


Albumin avausruutu on eräs upeimmista näkemistäni, eikä piirrosjäljessä ole mitään moitittavaa muutoinkaan. Ruuduissa riittää yksityiskohtia, ja ihmiset näyttävät jaloilta ja kauniilta vaikka käytös saattaa olla jotain muuta. Ja alla silmiä hivelevä ensimmäinen ruutu - wow!


Tarina yllätti roisiudellaan. Aikakauden meininkiä ei ole kaunisteltu, ja tämä todetaan myös taidehistorioitsija Claudia Strinatin laatimassa esipuheessa. Kapakat, ilotytöt ja elämän lihalliset ilot ja surut ovat läsnä, kun Michelangelo toteuttaa näkemyksiään ja koettaa valloittaa yleisön puolelleen.


Alkukielinen nimi Le Caravage vol. 1 antaa ymmärtää, että tarinalle on luvassa jatkoa. Se on hyvä juttu, sillä tapahtumat jäivät mielenkiintoiseen kohtaan, jossa "kolmekymmentäviisivuotias Michelangelo Merisi da Caravaggio lähti Roomasta haavoittuneena ja vanhaan kärryyn piiloutuneena, toivoen voivansa jonakin päivänä palata paavin armahduksella. Oli armon vuosi 1606." (s. 60) Toivottavasti jatko-osat ilmestyvät aikanaan suomeksi, sillä näin näyttävää taidehistorian oppituntia lukee ja katselee ilolla.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston sarjakuva
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu blogissa Mummo matkalla.
Kirjan tietoja:
Milo Manara: Le Caravage vol. 1 (2015)
Suomennos Jukka Nyman
Like, 2015
60 sivua

Kommentit

 1. Jep: odotin taidekirjaa ja kyllä leuat loksahtivat tämän avattuani... Mutta: ennakkoluuloton ja räväkkä - suorastaan iloluontoinen - tapa tuoda taidetta & historiaa tarjolle upein piirroksin. Oli tuo vaan niin hullunkurinen lukukokemus, että jatko-osaan tartun satavarmasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hämmästyksestä toivoin, oli oikein mukavaa lukea näin reipasotteista kuvausta. Kuvitus oli tosi taidokasta, ja jatko-osat aion ehdottomasti lukea jos niitä ilmestyy. Kyllä tämmöinen albumi voittaa mennen tullen kuivakkaan elämäkerran. :)

   Poista
 2. Ihanaa, minä sain tämän juuri kirjastosta luettavaksi ja hyvältä vaikuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, mitä tästä tykkäät! Minulle tämä oli varsinkin kuvituksen puolesta positiivinen ylläri, vaikka tarina ehkä lopulta jäikin lähemmän kolmen tähden arvosanaa.

   Poista
 3. Sarjakuvia, ah sarjakuvia! Pitäis käydä kirjaston sarjakuvahyllyt taas tutkimassa, josko siellä ois jotain kivaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa. Siellä on yllättävän monenlaista luettavaa. Olen itse pikku hiljaa innostunut tutustumaan sarjakuvaromaanien maailmaan, ja sarjakuvaa on kiva lukea jollei jaksa syventyä pidempiin teksteihin.

   Poista
 4. Hei Marika! Blogissani on sinulle tunnustus/haaste!
  http://leamiedelabcfi.blogspot.fi/2015/11/liebster-award.html

  VastaaPoista
 5. Itse taas kiinnitin tähän tulevaan sarjakuvaan huomiota jo aikaisemmin juuri siksi, että tiesin hänellä olleen aika mielenkiintoinen elämä. Muistaakseni ainakin Andrew Graham-Dixon on jossain taidedokumentissaan puhunut hänestä, ja onhan tuo näköjään tehnyt ihan oman ohjelmansakin hänen hmm... "loppuelämästään". (Lienenköhän katsonut jo senkin..?) Pitäisi muistaa lainata tämä joskus kirjastosta, vaikka muuten en oikein sarjakuvaromaaneja osaa lukeakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tunnen aika heikosti kulttuurin ja taiteen merkkihenkilöiden vaiheita, vaikka heidän muut saavutuksensa olisivatkin tiedossa. Eli tässä on hieman sama kuin kirjojen kanssa: kirjat kiinnostavat, kirjailijat eivät niinkään. Mutta onneksi joskus tulee näin kiinnostavaa luettavaa, joka houkuttelee tutustumaan vähän niihin tekijöihinkin. Tässä tapauksessa oli erittäin kiinnostava tuttavuus. :)

   Poista
 6. Minulla tämä on tuossa pinossa keikkumassa. Ehkä jo viikonloppuna saan luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä lukuhetkiä, toivottavasti tykkäät tästä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.