Lukuhaasteita ja TBR-vuoren valloitus

Isänpäivän kunniaksi sekalaista lukuhaasteasiaa:
 
Lukuhaasteista kiinnostuneille hoksautus Haastavaa lukemista -blogista, jonka ylläpitotiimiin olen liittynyt yhdessä Yöpöydän kirjat -blogin Niinan kanssa. Blogissa tiedotetaan uusista ja pian päättyvistä haasteista, ja muista lukuhaasteisiin liittyvistä asioista. Blogin sivupalkista näet mm. käynnissä olevat haasteet. Blogin rauhallisen kaunis ulkoasu ja viehko banneri ovat Niinan käsialaa. Huipun näköistä, kannattaa käydä ihastelemassa!

Onko oma lukuhaasteesi on mennyt meiltä ohi? Vinkkaa haasteesta sähköpostiin tai kommenttiboksiin, niin päivitämme blogia ja tiedotamme lukuhaasteesta. Tervetuloa seuraamaan Haastavaa lukemista -blogia!

Niinan tekemä kaunis banneri Haastavaa lukemista -blogiin.
***

Kodin tuntu tulee lukemattomista kirjoista, mutta joskus niitä kirjoja voisi myös lukea. Blogistani löytyy uusi TBR-välilehti, jossa on 100 lukemattoman kirjan lista. Ne kaikki löytyvät omasta hyllystäni tai lukulaitteestani. Otin näet listalle mukaan 15 e-kirjaa, jottei virtuaalivuori pääse unohtumaan. 

Mari A:n kirjablogista löytämäni (jo päättynyt) lukuhaaste Kirjavuori Mount Everestille innosti minut TBR-listan tekoon. Epäröin pitkään julkaistako lista vai ei (eli aiheutuuko lisää lukustressiä), mutta välilehti on nyt julkisesti näkyvillä. Haasteen ideana on listata lukemista odottavia omia kirjoja, eikä kirjoja saa enää myöhemmin lisätä listalle. Mount Everest ja pikkuisemmat nyppylät valloitetaan noilla välilehden kirjoilla, ei muilla omilla kirjoilla. Hurja Hassu Lukija -blogin Jassu julkaisi eilen oman TBR-listansa, ja päätin liittyä seuraan matkalle kohti Mount Everestiä:

Kolille pääset, kun luet 12 kirjaa TBR-listaltasi
Haltille pääset, kun luet 25 kirjaa TBR-listaltasi
Galdhøpiggenille pääset, kun luet 40 kirjaa TBR-listaltasi
Mount Blancille
pääset, kun luet 50 kirjaa TBR-listalta
Macchapucchrelle pääset, kun luet 75 kirjaa TBR-listaltasi
Mount Everestin huipun saavutat, kun luet 100 kirjaa TBR-listaltasi

Olen sen verran pessimisti, että myönnän hämmästyväni suuresti jos löydän itseni vuoden kuluttua Mount Everestilta. Mistä hämmästys? Kirjasto, kirjasto!! Miksi lukea omia kirjoja, kun voi lukea verovaroin ostettuja kirjoja? Olen äärimmäisen tyytyväinen, jos kökötän vuoden kuluttua Mount Blancilla, mutta pitäähän sitä olla tavoitteita.

TBR-kirjoja.

***

Kuinka marraskuun 30 sivun lukuhaaste edistyy? Lukuhaaste2015-välilehti kertoo tarkat tiedot, ja kopion ne tuohon alemmas. Olen edelleen haasteessa mukana eli joka päivä olen saanut rutistettua vähintään 30 sivua luettua kaunokirjan sivua tilastoihin. Parina päivän on todella mennyt rutistamisen puolelle, eli torstai ja maanantai olivat sen verran täynnä kaikkea muuta, että ilman lukuhaastetta olisin jättänyt kaunon lukemisen tyystin väliin.

Huomioita viikon varrelta:
 • Sivujen laskeminen tekee lukemisesta vähän tympeää hommaa. Joko se tuli täyteen, joko voi lukea rennosti? Miltä sivulta mä aloitin?!? Onneksi tämä puuha kestää vaan kuukauden.
 • Olen alkanut varmistelemaan sivumäärää jo aamupäivällä. Kännykkäkirjaa olen kaivanut esille normaalia useammin jos vain jostain on ilmaantunut tauko, jonka aikana voi lukea pari sivua. Humiseva harju on näin ollen edistynyt huimat 80 sivua. Sehän ehkä loppuu ensi viikolla!
 • 3 kirjaa luettu loppuun (muttei alusta loppuun), ei yhtään uutta aloitettua kirjaa 
 • seuraava uusi kirja on todennäköisesti Pidä huolta äidistä. Kirjaston varausjono alkaa pian huohottaa niskaan.
Ja viikkoni eteni näin:

Ensimmäisen haasteviikon kirjoja.


Lauantai 7.11.2015

Eugenio Giovenardi: Isä Belmiron rikos 70 sivua
J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa 40 sivua (kirja luettu loppuun)
yht. 110 sivua

Perjantai 6.11.2015

Emily Brontë: Humiseva harju 42 sivua
J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa 17 sivua
yht. 59 sivua

Torstai 5.11.2015

Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi 35 sivua (Kirja luettu loppuun)

Keskiviikko 4.11.2015

J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa 18 sivua
Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi 60 sivua
yht. 78 sivua 

Tiistai 3.11.2015

Emily Brontë: Humiseva harju 10 sivua
Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi 30 sivua
yht. 40 sivua

Maanantai 2.11.2015

Emily Brontë: Humiseva harju 30 sivua 

Sunnuntai 1.11.2015

Milla Ollikainen: Pirunkuru 72 sivua (kirja luettu loppuun)
Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi 40 sivua
J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa 14 sivua
yht. 126 sivua

***
Marraskuun luetut sivut yhteensä: 478

Kommentit

 1. Marika, kun luin tämän postauksesi, niin ensimmäinen ajatukseni oli: tässäpä vasta professionaali postaus. Kaikki on niin järjestyksessä, hienosti ja selkeästi listattu ja lueltu. Sanon siis: Wau!

  Kävin tutustumassa Haasteellista lukemista -blogissa ja nuo sivupalkit on mainio ratkaisu. Sieltä löysin haasteita joista en edes tiennyt. Myös tämä Mount Everest -homma on mennyt minulta täysin ohi.

  Olen itsekin mukana Marraskuun lukuhaasteessa Tähän asti on mennyt suht helposti, mutta pari päivää mullakin niin, että ei paljoakaan yli 30 sivua.

  Ps. Hieno ulkoasukin täällä blogissasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä bloggaaja punastelee kehuista. :) Haasteita on paljon menossa, ja moneen ehtii vielä matti ja maija myöhäiset mukaan. Tuo sivupalkki toimii meille ylläpitäjillekin hyvänä muistilistana, jotta tiedetään mitä on menossa ja päättymässä.

   Mount Everest tuli kaivettua vähän niin kuin muistojen arkistojen esille eli se on jo aikaa sitten päättynyt, mutta poimin idean kierrätyskäyttöön. :) Vähän hirvitti, miten helposti kirjat löytyivät listalle. En ole ajatellut olevani kirjahamsteri, mutta ehkä sitten vähän kuitenkin on sitä piirrettä.

   Poista
 2. Hieno on haastavaa lukemista -blogin ulkoasu. Mutta huomasin siellä sen, että tuo minun Lukuiloa - haasteeni on saanut väärän päättymispäivän. Oikeasti haasteen postaukset tulisi koota jo 23.12.15 eikä vasta 31. Korjaisitko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä, että huomasit virheen haasteen päättymispäivässä. Kävin korjaamassa sen oikeaksi, ja siirsin haastejonossa ylemmäs, jotta aikajärjestys menee myös oikein.

   Poista
 3. Kivaa, että uskaltauduit lähteä vuorta valloittamaan, äläkä nyt liikaa stressiä siitä ota! Jookosta :) Niin ja todella huippu idea tuo Haastavaa lukemista -sivu, kun välillä jotkut lukuhaasteet tuppaavat menemään ihan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo sopinut itseni kanssa, etten stressaa TBR:sta. :) Mulla on jo yksi omien kirjojen lukulistaprojekti karahtanut kiville, mutta tämä on vähän vapaampi, joten uskon että sujuu paremmin. Varsinkin kun en oikeasti oleta lukevani sataa omaa kirjaa tulevan vuoden aikana. :D Mutta ihan kivalta projektilta tämä vuorihomma vaikuttaa juuri nyt, olen jo vähän makustellut millä sitä kipuamisen aloittaisi... katsellaan, katsellaan. :)

   Poista
 4. Kiitos Haastavaa lukemista -blogista, tai siis sen päivittämisestä ja siitä muistuttamisesta. Luulen tarvitsevani ensi vuonna jonkin haasteen, kun Helmet-haaste loppuu (vaikka varmaan alkuvuoden vielä luen siihen), joten lähdenpä tutkailemaan noita valmiita haasteita. Toki voisin haastaa itseni lukemaan omia kirjoja (kirjaston kirjat kun täälläkin niin usein kipuavat lukupinon päällimmäisiksi), vaikken TBR-listaa uskalla ryhtyä tekemään. Tsemppiä Mount Everestille kapuamiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaston kirjoissa on kummaa vetovoimaa... haasteet on kyllä kiva vaihtelua lukemiseen. Niitä on yleensä aina sen verran menossa ja uusia tulee loppuvien tilalle, että jotain kiinnostavaa löytyy kaikille haasteista innostuneille. Kiitos, tsemppiä tässä tarvitaankin. :)

   Poista
 5. Huomasinkin Haastavaa lukemista päivitysbloggarien muutoksesta.

  Muutama haaste vuodessa pitää virkeänä. Osallistuin ainakin Pohjoismaiden retkeen, ja Jassun Christie haasteeseen, tai olin aiemmin päättänyt blogata Damen tuotannosta. Klassikostakin tuli blogattua.

  Minusta 30 sivun haaste on hyvä. Itse en kirjaa sivuja, en koe tarpeelliseksi.

  Kirjavuori ja TBR:t ovat hyviä kannustimia, mutta kiipeily on raskasta. Oman kokemuksen mukaan kiipeilyä raskaampaa voi olla alastulo, joten en koe tarpeelliseksi osallistua, vaikka on hyvä haaste. Minulla on käsitys, mitä luen, mutta monesta kirjasta tai blogista löytää yllättäen kirjoja, mitä olisi hyvä lukea ja hankin kirjan ja luen, eikä se sovi kiipeilyyn, joka on säntillistä toimintaa.

  Sinulla on pirteä blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut Pohjoismaa-haaste työn alla, mutta yllättävän vähän sinne on kertynyt merkintöjä. Kolme kirjaa on vielä bloggausjonossa, mutta mitenkään huikeaksi lukusaaliini ei nouse. Christie-haasteeseen olen ottanut bloggauksistasi hirmuisen määrän vinkkejä talteen. Aion pitää niiden avulla joulukuussa Christien-lukutalkoot :), ja ottaa pienen loppukirin haasteessa. Ja se Suchetin Poirot-muistelo pitää ehdottomasti lukea vielä ennen haasteen loppumista.

   TBR-vuori ei todellakaan vaikuta helpolta, mutta koetan kiipeillä rennoin fiiliksin. En minäkään tätä mitenkään tarpeelliseksi koe siinä mielessä että omat lukemattomat suunnattomasti ahdistaisivat mieltä, mutta onhan tuosta ehkä jotain hupia kun tavoittelee vuorenhuippuja. Ainakin lista muistuttelee, mitä kaikkea kiinnostavaa olen joskus halunnut niin palavasti lukea, että on pitänyt kirja aivan omaksi hankkia. :)

   Poista
 6. Haastavaa lukemista blogin tekeminen oli hyvä idea. Sieltä löytää oikeastaan kaikki lukuhaasteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogi ei ole minun tai Niinan keksintö (en itse asiassa tiedä kuka sen on alulle laittanut). Me vaan tultiin ylläpitäjäksi. :) Mutta idea on hieno, sillä haasteita on sen verran että on helpompaa kun yhden blogin kautta välittyy tietoa. Kunhan nyt me sitten vaan hoksataan kaikki uudet haasteet... jos joku menee ohi, niin toivottavasti joku huomaa siitä meille vinkata. :)

   Poista
 7. Tuo Haastavaa lukemista-blogi on kerrassaan mainio! Tykkään siitä, että kaikki haasteet voi löytää yhden kanavan kautta; muuten joku niistä menisi hyvin helposti ohi silmien.

  Minä ratkaisin tuon Lukuhaasteen sivumääräongelman kahdella kirjanmerkillä: toinen siihen kohtaan, missä olen menossa, ja toinen sinne minne pitäisi päivän aikana vähintään päästä. Varasin haastetta varten paksun tiiliskiven jota yritän lukea sen 30 sivua päivässä, mutta sen lisäksi luen sitten muutakin. Jos tiiliskivi ei jonain päivänä vain jaksa innostaa, lasken sitten nuo muut lukemiset haasteeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Haastavaa-blogi tuntuu tarpeelliselta. Tuo onkin kätevä kikka sivujen laskemiseen. Minulla vaan tahtoo se ainokainen kirjanmerkkikin kulkeutua ties minne lukemisen aikana, mutta pitää varmaan viritellä joku tuommoinen systeemi käyttöön. En yleensä laske sivuja, niin tuo on itse asiassa vähän hermostuttavaa hommaa mutta menköön nyt tämän kuukauden. :) Minullakin odottaa pari paksumpaa kirjaa, mutta koetan lukea ensin muutaman lyhyen alta pois, kun niissä alkaa laina-ajan loppu häämöttää. Tsemppiä sinulle lukuhaasteeseen!

   Poista
 8. Olin pitkäksi aikaa unohtanut tuon haasteblogin, kunnes näin sinne huhuiltavan tuoreita ylläpitäjiä. Kiva kun lähdit mukaan!

  Mulle taas (tilastoimista rakastavana!) tuo sivujen laskeminen on nälkää herättävää ja tekisi mieli jatkaa ympäri vuoden :-D Muistan että viime joulukuussa kun laskeminen loppui mulla oli selkeitä vieroitusoireita! Katson joka päivä mikä sivu on kolmaskymmenes ja aina välillä vilaisen taas ja yleensä olen aina lukenut enemmän kuin luulin ja siitä tulee taas lisäboostia ;-) Syyskuussa en yhtenäkään päivänä lukenut sataa sivua, nyt jo useamman kerran ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole lukemisen suhteen minkäänlaista intoa pitää tilastoja, ja se varmaan näkyy tässä lukuhaasteessakin. Odottelen jo, milloin haaste päättyy. :D Mutta kiva kuulla, että se innostaa lukemaan. Täytyy sanoa, että itsekin olen ollut tyytyväinen kun olen saanut muutaman kirjan luettua ihan vaan tämän haasteen ansiosta loppuun. Päivittäiset sivumäärät ovat jääneet aika vaatimattomiksi, kun on ollut jo aika monta 30-35 sivun päivää, mutta vie sekin kirjaa eteenpäin. Tsemppiä sinulle lukuhaasteen viimeisille viikoille!

   Poista
 9. Ihana kamala TBR-haaste vuorineen =D Mä en varmaan edistynyt yhtään tässä, voiskin taas ryhtyy treenaamaan kiipeilykuntoaan... 30 sivun lukuhaaste on toiminut hyvin, en tosin ole laitanut mihinkään ylös lukemisiani. Sekin oli aikeena jossain vaiheessa, mutta hups, puolet marraskuusta jo mennyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ihana ja kamala tuo TBR. Juuri nyt tuntuu, että hyvä jos yhden nyppylän saan kuluvan vuoden aikana valloitettua, mutta luulen jatkavani tätä projektia hamaan tulevaisuuteen joten ei kiirettä. :) Joulukuussa ehdin taas lueskelemaan enemmän ja on kivempi ottaa lukuun myös pidempiä kirjoja, joten silloin taidan alkaa kipuamishommat.

   Minullakaan ei aivan kaikkia sivuja ole tullut kirjattua ylös. mutta suurin piirtein kuitenkin. Sivujen laskusta en tykkää yhtään, mutta pakko myöntää että kirjat edistyvät kun vaan sinnikkäästi lukee. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.