Kesäkooste 2015

Syksy kolkuttelee ovella (täällä Oulussa aamut ovat jo kylmiä - +4 mittarissa työaamuna laittaa miettimään, tarkeneeko autossa istuskella enää pelkällä neuleella vai pitäisikö kaivaa takki esille), joten päätin tehdä katsaukseen menneeseen kesään. Mitä kesä-heinä-elokuussa tulikaan luettua? Ja luinko mitään, mitä olin suunnitellut lukevani?

Alla olevia listoja koostaessani tuli aivan hengästynyt olo - näin paljon kaikkea lukemiseen liittyvää tuli puuhattua kolmen kesäkuukauden aikana?!! Monenlaista on ehtinyt tapahtua, mutta lukumuistoni kesästä 2015 ovat hyvät ja rennot. Löysin kiinnostavia uusia kirjatuttavuuksia ja nautiskelin lukemisesta. Väkisin en tainnut lukea loppuun yhtään kirjaa, vaan keskityin niihin joista sivut kääntyivät ilman suuria ponnistuksia.

Alkuun muutama kirjavinkki. Nämä kesällä lukemani kirjat jäivät minulle erittäin hyvinä kirjoina mieleen, ja suosittelen seuraavia lämpimästi:

Kesäkuun alussa julkaisin Kirjoja kesälle 2015 - postauksen, johon olin listannut lupaavan kuuloista lukemista. Alla luettelo listani kirjoista ja tilannekatsaus:
 • Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni - luettu, mutta bloggaus odottaa vuoroaan.
 • Orhan Pamuk: Lumi - lukematta; säästelen tätä talvisimmille keleille
 • Peter Høeg: Kuvitelma 20. vuosisadasta - lukematta; aloittelin kirjaa, mutta tarina osoittautui liian raskaslukuiseksi, oudoksi tai jotain kesäpäiviin. Mutta kokeilen tätä uudemman kerran joskus toiste. 
 • Goliarda Sapienza: Elämän ilo - lukematta; listallani oli liikaa tiiliskiviä (=liikaa optimismia), ja tämä ja monet muut jäivät väliin kesäkuukausina.
 • Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt - lukematta
 • Eleanor Catton: Valontuojat - lukematta, mutta tämän aion selättää ennen vuoden vaihtumista. 50 kategorian haasteeseen saan tästä pisteen kohtaan 29) A book set somewhere you’ve always wanted to visit.
 • Cecilia Ahern: Tapaaminen elämän kanssa - aloittelin kirjaa, mutta jokin muu tuntui kiinnostavammalta ja lukeminen jäi siihen. Hieman harmittaa, sillä luulen, että tämä olisi ollut mainio kesäkirja. Ehdottomasti tulevan talven lukulistalla. 
 • Jean Kwok: Käännöksiä - luettu; mielenkiintoinen tuttavuus
 • Daphne Kalotay: Bolšoin perhonen - luettu; hyvää kesäviihdettä
 • Ulla-Lena Lundberg: Jää - luen tätä juuri nyt, ja on hieno, kaunis kirja. Positiivinen yllätys, vaikka onhan kirjaa toki kehuttu ja palkittu.
 • Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia kuussa - mukava välipala
 • Zadie Smith: Valkoiset hampaat - kiinnostava romaani. Aion lukea kirjailijalta lisää, ehdottomasti!
 • Valkoiset varpaat (kauhunovelleja) - hyvä kokoelma, suosittelen myös vähemmän kauhua lukeville.
Luettuna 6/13 ja yksi on vielä kesken. Tarkoitukseni ei ollut 'suorittaa' listaa kesän aikana, joten en suuremmin harmittele vaikka puolet kirjoista jää odottamaan lukuvuoroaan. Kesäni lukuteemaksi taisi muodostua 'kevyttä kesään', ja se näkyy yllä olevalla listalla. Sisällöltään painavimmat tiiliskivet jäivät lukematta. Mutta jäipä hyviä kirjoja odottamaan seuraavaa lomaa (ja kesää!).

Piipahdin heinäkuussa Kööpenhaminassa. Kaunis, rento kaupunki, jossa pyöräilijää hellitään hienoilla pyöräteillä.

Mitäs muuta lukukesääni mahtui? Sadetta pidellessä tapahtui monenmoista:
 • kesän ykköshaasteeni oli Kirjankansibingoon, jonka bingoruudukon onnistuin täyttämään kokonaan. Tämä oli hauska haaste, ja bingoilussa on jotain erittäin koukuttavaa.
 • osallistuin  Klassikkohaasteeseen. Monte-Criston kreivi oli hurmaavaa kesäseuraa.
 • 3 kirjaa -haaste innosti pohtimaan, mitä haluaisin lukea uudelleen
 • Kirjastojen puolesta tempaistiin heinäkuussa ja kävin kuvausreissulla Oulun kaupunginkirjaston pääkirjastolla
 • Elokuussa emännöin lukumaratonia, joka oli hieno kokemus. Omat maratontunnelmani löytyvät täältä.
 • Vastasin mukavaan ja kinkkiseen kysymyshaasteeseen, joka innosti minut mm. kaivamaan esille hauskan jutun teenjuojien ihmeellisistä tavoista.
 • Aloitin pitkällisen pähkäilyn jälkeen vuosi kuvina -haasteen. Ainolan puiston vuodenkierto näkyy blogissani tulevana vuotena aina kuun puolivälin tienoilla.
 • Tein pari uutta välilehteä. Dekkarijutut löytyvät nyt yläpalkista, samoin sarjakuvat.

Kesken olevat lukuhaasteeni ovat edenneet kesän aikana omalla painollaan. Kirjoja on kertynyt haasteisiin, jos on ollut kertyäkseen (luetut kirjat löytyvät Haasteet-välilehdeltä) ja sama linja jatkuu syksyllä. I Spy on alla listatuista ainut haaste, jonka suhteen minulla vakaat aikeet saada haaste kokonaan suoritettua. Muutoin etenen vapaammin eli luen sen verran haastekirjoja kuin hyvältä tuntuu. Ja vaikken ehtisi lukea yhtään haastekirjaa, olisin silti tyytyväinen haasteisiin lukemieni kirjojen määrään. Eli loppuvuosi menee lukuhaasteiden osalta rennolla otteella.
 • Idän pikajuna - junani puksuttaa mukavasti puolivälissä matkaa. 4/8 etappia on käyty. Loppuvuoden aikana Munchen ja Istanbul ovat kohtuullisen varmoja etappeja eli sopivat kirjat odottavat lukemista ja arvelen ne ehtiväni lukemaan.
 • Kirjallinen retki Pohjoismaissa - tilanne nyt: Ruotsi 3 kirjaa, Tanska ja Norja 2 kirjaa, Islanti 1 kirja. Tanska, Ruotsi ja Norja saavat molemmat todennäköisesti vähintään yhden luetun lisää. Kirjojen löytäminen lähialueiden kirjallisuuden parista ei ole ollut niin helppoa kuin ensi alkuun luulin, mutta muutama hyvä kandidaatti on kiikarissa syksylle.
 • Maalaismaisemia-haastekin on tuntunut vaikealta. Minulle on kertynyt 5 luettua (joista muutama tullut aivan puskista eli kesken lukemisen olen huomannut kirjan sopivan haasteeseen), yksi odottaa bloggausjonossa ja pari kandidaattia on mietittynä loppuvuoden lukupinoon. Mutta oikeastaan olen tyytyväinen 6 luettuuni. En koe maalaisympyröitä omaksi alueekseni, joten pidän jo Saarijärven Paavona olemista isona saavutuksena. :)
 • Luetaan sateenkaari on edennyt puoliväliin (vihreä kirja odottelee bloggausjonossa). Vaalean sininen kirja on jo katsottuna. Tämän haasteen haaste on järjestys. Kirjojen löytäminen ei näytä olevan vaikeaa, mutta lukemisen aloittamista ei tahdo malttaa odottaa, jos kirja kiinnostaa juuri nyt mutta sen paikka kaarella vaatisi ensin jonkin toisen värin lukemista. On tässä lukijalla taas ongelmat.
 • Elämäkertahaaste 2015 on ollut haastava. Minihaasteet erityisesti, ja ne ovatkin minulta jääneet tyystin väliin. Luen harvoin elämäkertoja tai muistelmia, mutta tämän haasteen myötä olen hiljalleen inspiroitunut niiden pariin. Alkuvuonna luettujen lisäksi bloggausjonossa odottelee kaksi luettua ja pari sarjakuvamuotoistakin on tarttunut haaviin, joten kokonaisuutena olen tyytyväinen haasteen etenemiseen. 7 luettua elämäkertaa/muistelmaa on enemmän kuin 0-1 luettua, joka olisi tavallinen saaliini tämän genren kirjoihin.
 • Agatha Christie 125-vuotta - alkuvuonna innostuin Christien dekkareista, joten haastepisteitä on kertynyt huimat 10 kappaletta. Ja luulen, että loppuvuoden aikana etsiydyn taas Christien pariin. David Suchetin Poirot-muistelmat pitää vähintään lukea.
 • Kotimaista kirjallisuutta futiskaupungeista on ollut minulle hyvä motivaattori kotimaisen lukemiseen. Futisjoukkueita on niin paljon, etten millään usko ehtiväni niitä kaikkia käymään läpi haasteaikana. Mutta hyviä kirjakandidaatteja on ollut mukava etsiä, ja luulen, että jatkan tämän haasteen parissa loppuvuoden ajan ja täyttelen listaa omaksi ilokseni.
 • I Spy -haaste sisältää 25 kohtaa (ks. GR-haasteet: 25/50 -välilehti), joista olen lukenut 19/25 ja yksi kirja on kesken. Hienosti aikataulussa ollaan. Tämä on ollut todella hauska haaste! Sopivien sanojen etsiminen kirjojen nimistä on tuonut eteeni paljon hyviä kirjoja.
 • 50 kategorian haaste sisältää 50 kohtaa (ks. GR-haasteet: 25/50 -välilehti), ja luettuna 37/50 (pari kirjaa odottaa vuoroaan bloggausjonossa). Voi olla, etten saa loppuvuonna listaa aivan täyteen, mutta luulen, että 40-45 luettua voisi onnistua. En aio stressata tämän kanssa. 
Tavoitteet korkealla? Ei lukuhaasteiden suhteen. :) Kuvassa näkyy Kööpenhaminen Vor Frelsers Kirke. En ollut niin uskalias, että olisin lähtenyt kiipeämään tornin spiraalimaisia ulkoportaita (150 askelmaa 90 metrin korkeuteen - hui!).
P. S. Oululaiset kirjabloggaajat ovat syksyn aikana esillä Oulun kaupunginkirjaston sivuilla. Oma blogini sai kunnian olla syyskuun kirjablogi. ♥ Kirjavinkkini löytyvät täältä. Tervetuloa kirjaston käyttäjät seuraamaan blogiani!

 Kiitokset hienolle lukukesälle 2015!

Kommentit

 1. Listasin juuri omat kesän aikana lukemani kirjat ja huomasin, että kaikkein eniten olen lukenut melkein koko ajan vain uutuuskirjoja. Melkein kaikki haasteet ovat jääneet kyllä unholaan, ainoastaan futiskaupungit jotenkin sinnittelee... ongelmana vain on löytää hyviä kirjoja....

  Tuosta listaltai bongasin Valkoiset hampaat, Käännöksiä, Bolsoin perhonen - huikeita kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä luin aika vähän uutuuksia, mutta nyt syksyllä niitä on kertynyt enemmän. Tuntuu, että seuraavat blogijutut pyörivät vallan uutuuksien parissa. Minulle tämä on vähän erikoisempi tilanne, kun yleensä luen enemmän vanhempia kirjoja. Mutta ainakin tunnen todella olevani ajan hermolla. :) Lukuhaasteista ei kannata stressata... kesän bingo oli hauska, mutta ilmeisesti vähän kuluttavakin kun on ollut mukavaa laittaa lukuhaasteet ajatuksissa taka-alalle. :)

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa kesäkatsauksesi. Huomio vaan kaikille, kuvassa ei ole Oulun tuomiokirkko ;) menivät kylläkin pilaamaan kirkon pihan aitaamalla sen rumalla takorauta-aidalla. Kirkon edustassa on Franzénin puisto, jossa ennen vanhaan oli markkinatori.
  Kiva, että Oulun kirjasto huomioi kirjabloggaajat ja olet syyskuun kirjabloggari :)
  Lunbergin Jää on todella hieno kirja ja tällaisen saaristolaisen unelmakirja. Siinä on myös sitä historiaa.
  Minä olen ihastunut tuohon elämäkertahaasteeseen ja siihen on tullut luettua ihan huomaamatta aika monta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, alakuvassa ei tosiaan ole Oulun tuomiokirkko vaan kyseinen kirkko löytyy Kööpenhaminasta. Kuvatekstiä tarkennettu. :) Olikin aika jännä kirkko, sillä tornin huipulle (90m) olisi voinut kiivetä ulkorappusia pitkin. Hieman liian hurjaa hommaa minulle, joten tyydyin näppäämään kuvan. :)

   Kirjaston idea on mukava. Hyvä, että blogeja nostetaan esille - täällähän on vinkki poikineen odottamassa lukijoita. Ja tuo Jää... se on niin ihana kirja, että taidan hankkia sen omaan hyllyyn. Kovakantista painosta näkyi olevan saatavilla Adlibriksesta.

   Minulla elämäkertahaaste on lähtenyt hitaasti liikkeelle, mutta vielähän ehtii lukea. Aino Sibeliuksen kirja oli oikein hyvä, ja Virginia Woolfistakin luin kiinnostavan kirjan. Postaus tulossa ehkäpä jo ensi viikolla. Tuo Nerudan kirja ei ollut niin hyvä kuin etukäteen odotin, mutta siitä sitten aikanaan (bloggausjonoa on vähän päässyt kertymään...).

   Poista
 3. Pamukin Lumi on minusta hieno teos. Odotan kiinnostuneena bloggaustasi Suchetin teoksesta.

  Olet ahkeroinut haasteissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumelta odotan paljon, mutta taidan säästellä sitä talveen. Ehkä lukuelämys jalostuu, kun voi katsella lumikasoja samalla kun kääntelee sivuja. :) Suchetin kirja minun piti lukea jo kesällä, mutta sekin sitten jäi... mutta hyllyssä se odottelee, joten enköhän sen lukaise ennen Christie-haasteen päättymistä.

   Poista
 4. Aikamoisen ihanalta kuulostava kirjallinen kesä on sinulla ollut :) Haasteet on tosiaan paras suosittaa turhia stressaamatta ja omalta osaltani olen hyvin onnistunut noudattamaan itselleni antamaa ohjetta, että lukisin pelkästään kiinnostavan kuuloisia kirjoja (eikä kaikkia ole ihan pakko lukea loppuun). David Suchetinin kirja on pakko tänä vuonna saada luetuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesken jättämisessä olen jo aika hyvä :). Jollei oikein nappaa, niin en yleensä näe mitään syytä sinnitellä kirjaa loppuun kun parempia on jonoksi asti. Jeps, Suchet on todellakin *pakollista* luettavaa. :) Odotan mielenkiinnolla millaisia detaljeja kirjasta paljastuu ja iskeekö kaikkien aikojen Christie-kuume... monta Christien dekkaria minulla onkin vielä lukematta, ei niitä kaikkia millään ehdi tähän sinun haasteeseesi lukemaan. :)

   Poista
 5. Jean Kwok: Käännöksiä on minunkin lukulistalla. Haasteiden kanssa olen ollut laiska. Elämäkertahaaste on hyvä. Maalaismaisemaan olen saanut jotain luettua. Kirjankansibingosta pidin myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kwokin kirja on kiinnostava ja päähenkilön sinnikkyys opintojen suhteen ihailtavaa - ja silti tarina jäi myös surullisena mieleen. Elämäkertahaasteessa haastetta on riittänyt, mutta jotain sentään olen siihen löytänyt. Ei minusta suurta elämäkertojen ystävää tässä taida tulla, mutta ehkä niiden lukemisen kynnys on vähän madaltunut.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.