Stanislav Vostakov: Frosjan talo

Stanislav Vostakovin lastenkirja Frosjan talo (Karisto, 2015) kertoo Frosja-tytöstä, joka asuu mummonsa kanssa Isälän kylässä, 1800-luvulla rakennetussa äveriään isännän talossa. Tytön arki saa yllättävän käänteen, kun periaatejuoppo Nikanor saa pahoilla ajatuksillaan aikaan mustan pilven, joka taasen saa mummon tippumaan tikapuilta. Edessä on mummon sairaalareissu, ja Frosja jää hoitamaan oikean maalaisnaisen tapaan kotitaloa.


Frosjan taloa mainostettiin takakannessa huumoripitoiseksi ja muhevan maaläheiseksi. Jälkimmäisestä luonnehdinnasta olen täysin samaa mieltä, mutta kirjan huumori ei minulle kunnolla avautunut. Pikemminkin tunsin olevani kulttuurierojen äärellä. Tarina eteni sujuvasti, mutta jotkin sanonnat tuntuivat erikoiselta suomalaisen korvaan. 'Periaatejuoppo' Nikanor oli kylän persoonallisuus, mutta minulle periaatejuopon käsite oli täysin outo. Jos sellaista suomen kielessä edes on? Frosjan pukiessa liikaa vaatetta ylleen hän tuntee itsensä kaaliksi, mikä ei taida suomalaislapsille olla tuttu tuntemus. Frosjan ja hänen mummonsa kunnon maalaisnaisen olemusta korostetaan useaan otteeseen, ja kun vielä reipas karhu saapui auttamaan Frosjaa talon töissä, aloin jo ihmetellä millaista sanomaa kirja haluaa viestittää.

Kirjan sivuilta välittyy venäläisen maalaiskylän arki, jota ei liika tekninen edistys häiritse. Tämä oli kirjan parhaita puolia. Frosja polki kouluun kana pyörän tarakalla ja jalkansa loukannut mummo vietiin veneellä sairaalaan:


Kirjan kuvitus oli yksinkertaista, mutta siinä oli omanlaistaan viehätystä. Äveriään isännän talo - joka muuten koki melko erikoisen kohtalon - näytti tämmöiseltä:


Frosjan talo saa minulta kolme Goodreads-tähteä. Lukuelämys toi tuulahduksen naapurimaan kulttuurista, mutta en osaa arvioida miten suomalaiset lapset Frosjan tarinasta innostuvat. Suurta seikkailua tai jännitystä siinä ei mielestäni ole, mutta arjen pikku erikoisuuksia riittää ihmeteltäväksi.

***
Saan pisteitä kahteen haasteen: Maalaismaisemia-lukuhaaste etenee pitkästä aikaa, sillä Frosjan talossa kuvataan maaseutuelämää venäläisittäin. Luetaan sateenkaari saa kirjan selkämyksestä vihreän raidan.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Stanislav Vostakov: Frosja Korovina 
Suomennos Katri Kulmala
Suomennoksen stilisointi Hannu Hirvonen
Karisto, 2015
109 sivua

Kommentit