Blogistanian-äänestys 2014

Blogistanian kirjapalkintoäänestys on juuri NYT, ja päätin osallistua ensimmäistä kertaa äänestyksiin. En väitä lukeneeni uutuuskirjoja kattavasti viime vuonna, mutta sehän ei näissä karkeloissa estä äänestämästä. Osallistun silkasta äänestämisen ilosta. :) Ainut kriteeri annetuille äänille kun on, että kirja on julkaistu viime vuonna, bloggaaja on sen lukenut ja lukemastaan blogannut. Tarkemmista säännöistä ja ohjeista kiinnostunut voi kurkata emäntä- ja isäntäblogien postauksia aiheesta.

Äänestysvalintani pohjaavat kirjoille antamiini Goodreads-tähtiin, ja tähtösissä painottuvat voimakkaasti omat lukufiilikseni. Tiedossa ja Kuopuksessa minulla ei ollut valinnanvaraa eli luettuja kirjoja kolmea enempää, mutta tarkistin sen, että äänestämäni kirjat olivat saaneet minulta vähintään kolme Goodreads-tähteä. Se on merkki siitä, että kirja on yltänyt vähintään keskitasolle lukufiilisten puolesta, joten se on silloin minun silmissäni ansainnut äänestyspisteensä.

Äänestän Tieto-, Kuopus-, Globalia- ja Finlandia-sarjoissa ja ääneni menevät kirjoille:

Blogistanian Tieto -kisaa emännöi 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä -blogin Marile. Annan ääniä kirjoille:

1 piste: Jani Kiiskilä: Ikioma Itämeri. Näkin kengissä pintaa syvemmälle (Karisto, 2014)

Tämä oli helppo. Luin lahjomattoman kirjanpitoni (=Bloggerin tunnisteet) mukaan viime vuonna kolme ko. vuoden aikana ilmestynyttä tietokirjaa (joista yksi on muistelma, ja ne ymmärtääkseni kelpaavat tähän sarjaan ehdolle), ja ne ovat suositusten arvoisia, joten ääneni menevät sota-ajan sarjakuville, hienon hienoille muistelmille ja Itämeri-tietoudelle.

Blogistanian Kuopus -kisaa emännöi Notko, se lukeva peikko -blogin Notkopeikko. Annan ääniä vain kahdelle kirjalle, sillä juuri enempää en tähän ryhmään sopivia kirjoja tullut viime vuonna lukeneeksi. Nämä kaksi ovat silti oikein hyviä, joten pisteitä saavat:

3 pistettä: Helena Waris: Vuori (Otava, 2014)
2 pistettä: Hannu Hirvonen: Tohtori Kalikali (Karisto, 2014)

Blogistanian Globalia -kisaa emännöi Kirsin Book Club -blogin Kirsi. Tässä sarjassa minulla oli eniten valinnanvaraa. Kaksi ensimmäistä sijaa vallannutta kirjaa saivat minulta vuoden aikana viisi tähteä, ja kolmas kirja neljä tähteä. Laatulukemista! Pieni harmistuksen aihe itselleni on se, etten tullut lukeneeksi Donna Tarttin Tikliä enkä Eleanor Cattonin Valontuojia. Nämä olisivat saattaneet kivuta listani kärkisijoille, mutta onpahan lupaavia lukuelämyksiä tiedossa viimeistään ensi kesälle.

3 pistettä: David Mitchell: Jacob de Zoetin tuhat syksyä (Sammakko, 2014)
2 pistettä: Sergei Lukjanenko: Hämärän partio (Into, 2014)
1 piste: Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa (Minerva, 2014)

Blogistanian Finlandia -kisaa isännöi Kirjavinkit-sivusto. Valinnanvaraa eli luettuja kotimaisia ei minulla ollut kovinkaan runsaasti, sillä esimerkiksi kaikki paljon blogijulkisuutta saaneet kotimaiset jäivät minulta viime vuonna lukematta. Mutta jotain sentään luin, ja nämä olivat lukemistani minulle mieluisampia:

3 pistettä: Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa, 2014)
2 pistettä: Kari Välimäki: Todensanat (Osuuskumma, 2014)
1 piste: Nina Hurma: Hatuntekijän kuolema (Gummerus, 2014)

Kommentit

 1. Kaikista valinnoistasi en ole lukenut kuin yhden, Lemaitren. Kiitos siis hyvistä vinkeistä! Hajontaa näyttää olevan Tieto-puolella etenkin blogien kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemaitre onkin todella hieno kirja. :) Tietokirjoissa varmaankin näkyy lukijoiden omat kiinnostuksen kohteet erityisen selvästi (no, Itämeri ei kyllä ole mikään hot topic itselleni :)), joten en ihmettele vaikka hajontaa syntyy. Mutta kivasti näistä äänestyksistä saa tosiaan lukuvinkkejä.

   Poista
 2. Tuo Lemaitre toistuu aika monenkin listoilla, ja minä olen onnistunut jotenkin täysin ohittamaan sen. Vahinko lienee korjattavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehtyäni pikaisen silmäyksen äänestyksiin huomasin, että Lemaitre oli saanut ääniä muiltakin. Todella ilahduttavaa, sillä tämä on hieno, kaunis kirja. Jopa minä joka en pidä sotaa sivuavista kirjoista ihastuin tähän. :)

   Poista
 3. MarikaOksa, miten ihanaa, että Lemaitren kirja löytyy listaltasi! Upea, upea kirja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. :) Tälle kirjalle toivon paljon lukijoita (kuten tietysti muillekin äänestämilleni...).

   Poista
 4. Minultakin Lemaitre sai pisteen. Olen ilahtunut, että olen huomannut sen olleen myös ainakin sinun ja Leena Lumin listoilla. Vielä on äänestypostauksia lukematta, joten saa nähdä, onko se saanut muualtakin ääniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelisin sen saaneen joltain muultakin ääniä, mutta olen tehnyt vain pikaisen kierroksen äänestyspostauksiin. Tämä oli pieni helmi, vaikka jäikin 'vasta' kolmennelle sijalle omissa pisteissäni.

   Poista
 5. Tuo Mitchell kiinnostaa nyt kyllä tosissaan ja Itämeri-kirjasta en ollut kuullutkaan, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitchellin kirja on todella upea, ehdottomasti lukemisen arvoinen. Itämeri-kirjan löysin sattumalta, mutta se oli tosi kiva ja kauniisti kuvitettu. Asiasisältökin oli tärkeä - toivottavasti joku ottaa siitä onkeensa. :)

   Poista
 6. Kiva, monta uutta lukuvinkkiä hyvistä kirjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ottanut monta vinkkiä talteen näistä äänestyspostauksista. Hyvin näitä onneksi ehtii lukemaan vielä tänäkin vuonna. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.