Sarjakuvapassi #5: Ville Ranta: Köyhän miehen Jerusalem

Olen bloggaillut Sarjakuvapassin etenemisestä, ja nyt passi on edennyt ruutuun, jonka mieluusti hyppäisin yli täällä blogin puolella. En nimittäin pitänyt laisinkaan Ville Rannan albumista Köyhän miehen Jerusalem (Asema, 2014), ja ellei sarjakuva kuuluisi passin kirjoihin, olisin jättänyt sen kesken hyvin nopeasti.
Sarjakuvan lukeminen on minulle aina erittäin visuaalinen elämys, ja se puoli jäi köykäiseksi tämän albumin kohdalla. Anteeksi vaan, mutta en halua lukea tekstejä, joiden tekstausten käsiala on vielä huonompaa kuin omat harakanvarpaani. Ruutuja en sarjakuvaan kaipaa, sillä kirjahan voi olla myös sarja kuvia, mutta en vain pidä näin horjuvasta piirrostyylistä, mutuhuttutermiä käyttääkseni:
Mistäs Köyhän miehen Jerusalem sitten kertoo? Takakansi vinkkaa, mistä se ei kerro: se ei ole tilityskirja eikä paljastuskirja. Hyvä, sillä olisin voinut vaikka erehtyä. Varmaankin kirjan päähenkilönä olevan miehen parisuhde- ja isäkokemuksista voi tehdä elämänfilosofisia päätelmiä, mutta minua negatiivissävyiset sivut eivät suuremmin innostaneet. Sivuilla oli välillä silti aivan hyviä ideoita, kuten yllä olevassa kuvassa isän ei-niin-hellä juttelutuokio tulevalle perheenlisäykselle. Hyvät väläykset vain hukkuivat piirrosjäljen aiheuttaman ärsyyntymisen alle. 

Kahlasin sentään albumin urhoollisesti loppuun asti, ja onneksi albumin loppusivuilla odotti esimerkiksi tämä tunnelmasivu, joista pidin:
Kirjan loppupuolella saadaan myös kuvallisia tunnelmia Oulusta:
Tullista tulleena oululaisena esitän kuva-arvoituksen ratkaisuksi Torinrantaa. Kävin kuluneella viikolla nappaamassa valokuvan kadunvarrelta, kun sielläpäin satuin liikkumaan. Valotaulun Metallica-mainos oli vaihtunut suksimerkkiin, mutta karaokebaarin valot ja katulamppu ovat edelleen paikoillaan, eli luulen tunnistaneeni paikan oikein:
Kuvanäppäys täysin aiheen vierestä - Torinrannan kauppahalli on upea iltavalaistuksessa:
Lopputunnelmat kirjasta: Pienistä hyvistä hetkistä huolimatta päädyin pitkästä aikaa antamaan lukemalleni kirjalle vain yhden Goodreads-tähden.

Goodreads: 1 tähti
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kalevan juttu kirjasta ja kirjailijasta.
Kirjan tietoja:
Ville Ranta: Köyhän miehen Jerusalem
Asema Kustannus, 2014
225 sivua

Kommentit

  1. Olen lukenut Rannalta Kyllä eikä ei ja Kajaani -teokset, Jälkimmäisessä on juuri samantyylistä piirrosjälkea, ekassa parempaa, ja muistaakseni pidin ekasta enemmän. Tarinat olivat hienoja molemmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä eikä ei -kirjan luin minäkin, ja siitä pidin enemmän vaikka muistelen napisseeni piirrostyyli. Historiaan pohjaava tarina oli ko. albumissa hyvä, mutta tämä miehinen elämäntuska ei tällä kertaa sykäyttänyt. Lähinnä teki mieli antaa ehkäisyneuvontaa... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.