Guy Delisle: Shenzhen

Eräässä kirja-aiheisessa FB-ryhmässä, johon kuulun, valittiin alkuvuoden lukuteemaksi Aasia (toinen teema on dystopia, ja sen tiimoilta odottelen vielä lukuinnostusta). Aasia-teema antoi minulle inspiraation sarjakuvahyllyllä: päätin viimeinkin tutustua kehutun Guy Delislen sarjakuviin. Lähikirjaston hyllyssä oli tarjolla albumit Shenzhen (WSOY, 2010) ja Pjongjang (WSOY, 2009), ja näistä ensin mainittu veti pitemmän korren. Arvelin, että kohtaamisesta kiinalaisten ja kiinalaisen kulttuurin kanssa irtoaa enemmän kuin valvotusta oleskelusta Pohjois-Koreassa. Molemmat albumit nimittäin kertovat Delislen kokemuksista työkomennuksilta, ja Shenzhen-albumi syntyi kolmen kuukauden työreissun aikana. Kohteena oli paikallinen animaatioelokuvastudio, jonka päällikköä Delisle pääsi tai joutui tuuraamaan.
Täytyy sanoa, että albumin mustanharmaa ulkoasu oli minulle pettymys. Edellisessä postauksessani komeili upean värikäs Perkeros-albumi, ja vaikka sen lukemisesta on jonkin aikaa, vertautui Shenzhen väistämättä mielessäni siihen ja hävisi kirkkaasti. Delisle piirtää silti hyvin, ja pidin ihmishahmojen ilmeistä, jotka oli saatu aikaan vähäisillä silmien ja suiden asennoilla. Albumissa oli totta kai runsaasti kulttuurien kohtaamiseen liittyviä arjen pikku sattumuksia, mutta myös animaattorin työnkuvaa valaistiin. Ala on minulle tuttu vain lopputuotosten kautta, ja oli hauskaa saada sisäpiirin infoa työnkuvasta:
Delislen kokemukset kiinalaisesta kulttuurista tuntuivat mukavan arkisilta. Delisle kommunikoi paljon tulkin välityksellä, ihmetteli paikallisten ajatuksen juoksua ja päätyi tilaamaan samaa muna-annosta, kun se oli turvallinen, hyväksi havaittu ruoka. Animaattorin työmatka ei ole glamourilla kyllästetty, se kävi selväksi viimeistään silloin kun hän seurasi työpöydälleen homehtuvien (aivan!) papereiden värikästä elämää päivästä toiseen. 

Minulle jäi albumista hieman surumielinen lukufiilis, vaikka siinä oli paljon hauskoja sattumuksia. Jotenkin kuvaava on, että Delisle tutustui kunnolla tulkkinsa kanssa vasta juuri ennen kotiin lähtöään. Delisle yrittää kovasti koko matkansa ajan olla yhteyksissä paikallisiin, mutta kommunikaatio- ja kulttuurikuilu on usein liian iso ja paikallisten arki tuntuu vieraalta.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Lurun luvut, Aamuvirkku yksisarvinen ja Mari A:n kirjablogi.
Kirjan tietoja:
Guy Delisle: Shenzhen (2000)
Suomennos Saara Pääkkönen
WSOY, 2010
147 sivua

Kommentit