Tove Jansson: Maailmanloppu tulee!

Ny Tid -lehden lastenpalstalla julkaistiin vuosina 1947-48 Tove Janssonin sarjakuva Jorden går under! (Maailmanloppu tulee!). Muutama vuosi sitten sarjakuva julkaistiin uudelleen painettuna kirjana, ja kirjassa on mukana sarjakuvan taustoja valottavia saate- ja lopputekstejä:
Maailmanloppu tulee! on Janssonin ensimmäinen sarjakuvamuodossa oleva Muumi-kertomus, eikä se vielä aivan sujahda perinteiseen sarjakuvamuotoon. Tekstit eivät ole kuplien sisällä, vaan Jansson kirjoitti ne omalla käsialallaan kuvien alapuolelle. Suomenkielisessä painoksessa käännökset on sijoitettu alkuperäisten kuvien alapuolelle, joten lukija voi valita haluamansa kielen. Tämä on mielestäni hyvä ratkaisu, sillä vaikka sarjakuvaa ei ruotsiksi haluaisikaan lukea, on mukava nähdä Janssonin tarkalla pienellä käsialalla kirjoitetut tekstit. Ne luovat erilaista ts. oikeaa Muumi-tunnelmaa verrattuna tylsään ladottuun käännöstekstiin.
Luin keväällä Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjan, joten sarjakuvan tarina oli minulle tuttu (ja siitäkin syystä, että olen tämän kyseisen sarjakuvan jo ennen blogiaikaani hankkinut ja lukenut ensimmäisen kerran). Se kun noudatteli pääpiirteissään kirjan tarinaa - vain loppu oli todella erilainen kirjaan verrattuna. Sarjakuvan loppu oli minulle näistä mieluisampi. Siinä oli hippunen enemmän kekseliäisyyttä ja mielikuvituksen lentoa. Kirjan ja sarjakuvan eroista ja yhtäläisyyksistä kiinnostuneille on tarjolla juttua kirjan loppupuolen tekstiosuuksissa.

Tarinapuoli ei tarjonnut minulle suuria elämyksiä, mutta Janssonin Muumi-piirroksia oli hauska ihastella taas kerran. Tässä kirjassa piirretyt sarjismuumit tuntuvat olevan vielä jonkinlaisella esiasteella verrattuna niihin Muumeihin, joita on myöhemmin ilmestyneissä sarjakuvissa (joista bloggasin kesällä). Esimerkiksi Muumien korvat ja käpälät on piirretty tarkemmin myöhemmissä Muumeissa. Mutta herttainen tämä ensimmäinenkin Muumi-sarjakuva on!

Pidän kovasti Janssonin kirjamuumeista, mutta nämä sarjakuvat ovat minusta erityisen valloittavia. Ehkäpä juuri siksi, että niissä on niin runsaasti ilmeikästä kuvitusta. Luin kesällä Boel Westinin kirjoittaman Tove Jansson -elämäkerran, ja sitä lukiessa kävi erittäin selväksi, miten kova urakka sarjakuvien tekemisestä Janssonille muodostui. Hassua kyllä, mutta tämä tieto sai minut lähes syyllistymään siitä, että nautiskellen luen sarjakuvamuumeja. Mutta höps, miksi kovan työn tuloksista ei saisi nauttia? Sehän vasta kurjaa olisi, jos Janssonin tekemä työ ei enää ketään miellyttäisi. Sarjakuvien ja Muumien ystäville Maailmanloppu tulee! on viehättävä kurkistus siihen, mistä kaikki alkoi sarjakuvien osalta. Kannattaa tutustua!

Osallistun tällä postauksella Bokbabbel-blogin Tove Jansson -blogimaratoniin, jolla juhlistetaan Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlapäivää. Hieno idea, jossa on kiva olla mukana! Koko päivän blogeihin ilmaantuu mukavia Tove-postauksia. Käykäähän lukemassa.

Tämän postauksen myötä jatkan myös osaltani Janssonin kirjakiusaus-lukuhaastetta, joka on laitettu liikkeelle Opuscolo-blogista.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Lukisinkohan, Nannan kirjakimara ja Hyllytontun höpinöitä.
Kirjan tietoja:
Tove Jansson: Jorden går under! (Ny Tid 1947-1948)
Suomennos Juhani Tolvanen
Graafinen suunnittelu Lena Malm
Tigertext Ab/Ny Tid, 2007
79 sivua

Kommentit

  1. Hih, mainio tuo löytämäsi sarjakuva - juhlintatapa on ainakin hyvin suomalainen (tai ehkä menee jopa hienostelun puolelle, kun on aivan laatikollinen juhlajuomaa..). :)

    VastaaPoista
  2. Ihanat Muumit, ei voi kuin ihailla ahkeraa Tovea ja veljeään, jotka piirsivät näitä sarjakuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tove oli ahkera taiteilija, sitä ei käy kieltäminen. Ja Lars tosiaan piirsi sarjakuvaa vuosikaudet Toven jälkeen, tiukalla deadlinella. Kyllä sarjakuvissa tekemistä oli, mutta ihanaa sen työn tuloksista on nyt nauttia näin lukijana. :)

      Poista
  3. Minusta oli tosi kiva, kun Ny Tid julkasi tämän uudestaan ;.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli. :) Oikea kulttuuriteko, olihan tämä sentään ensimmäinen muumisarjis. Oli myös mukavaa, ettei julkaistu pelkkää sarjakuvaa vaan mukaan otettiin taustoittavaa materiaaliakin. Tämä pikku kirjanen on mukava tietoannos myös. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.