Hannu Hirvonen: Tohtori Kalikali

Hannu Hirvosen Tohtori Kalikali (Karisto, 2014) houkutteli minua kirjaston lanupuolen esittelyhyllyssä sekä erikoisella nimellään että kauniilla kannella. Tohtori Kalikali olikin mukava kirja, joka sopi oikein hyvin myös aikuiseen makuun. Kirja sai odottaa vuoroaan jonkin aikaa lukupinossa, mutta kun kaipasin jotain 'kivaa' lukemista raskaampien aikuiskirjojen välissä, oli Tohtori Kalikali oiva valinta.

Kirjan päähenkilönä on Mikko-poika, joka asuu helsinkiläisessä vanhassa kerrostalossa. Tapahtumat käynnistyvät siitä, kun kerrostaloon muuttaa uusi asukas, tohtori Kalikali: "Frenologian, ossologian ja odontologian dosentti, humoraalilääketieteen sekä paleontologian asiantuntija, laillistettu lääkäri vuodesta 1382 (Bologna, Sorbonne, Regesnburg)." Vuodesta 1382? Ei sentään, vaan kerrostalon alakerran ilmoitukseen on pujahtanut virhe - tai ainakin ilmoitusta korjataan. Tämä kertoo kirjan tapahtumien luonteen: Mikko huomaa omituisia juttuja tapahtuvan, vaikka aikuiset kovasti koettavat olla kuin kaikki olisi aivan normaalisti. Ja kaikki outo pyörii salaperäisen tohtori Kalikalin ympärillä.
Tohtori Kalikali ei ollut mitenkään hirmuisen jännittävä aikuisnäkökulmasta, ja sen juoneen oli laitettu mukaan uusperhekuvio, jonka olisi mielestäni voinut jättää poiskin. Tuntui, että kirjaan oli väkisin haluttu laittaa jotain kasvatuksellista aineistoa mukaan. Ei se minua häirinnyt, mutta olisin pitänyt kirjasta vielä enemmän, jos siinä olisi keskitytty enemmän Kalikalin erikoiseen persoonaan. Nyt tämä merkillinen hahmo jäi jopa hieman etäiseksi, sillä hän ei esimerkiksi lausunut kovinkaan montaa vuorosanaa koko kirjan aikana.

Kirjan juonen keskeisimmät erikoisuudet on kuvattu kannessa - simpanssi, hienot lenkkarit, talo, zeppeliini ja tohtorin uhkaava hahmo - ja niistä oli rakennettu sympaattinen, pikkuisen outo tarina. Kirja eteni lyhyiden, ytimekkäästi nimettyjen lukujen ('Loistava komero' - Mikon huoneen komero onkin muuten lähes tapahtumien ydinpaikka tässä kirjassa, 'Lakritsia helvetistä', 'Rapu-Simppa') kautta ja teksti oli nopealukuista. Arvelen, että tämän kirjan uskaltaa antaa lapselle luettavaksi, jos halutaan jotain pikkuisen jännää, vaan ei liian jännää eikä raakaa kirjaa. Ja kansihan tässä kirjassa on oikein hieno. Pidän väreistä, fonteista ja kuvasta, joka antaa sopivasti vinkkejä kirjan sisällöstä. Hyvä nosto esittelyhyllyyn. :)

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Turun sanomien arvostelu.
Kirjan tietoja:
Hannu Hirvonen: Tohtori Kalikali
Kannen piirrokset Mikko Metsähonkala
Karisto, 2014
183 sivua

Kommentit

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ihastelin jo Goodreadsissa tuota kivan vanhanaikaisen näköistä kantta, ja näköjään sisältökin on mukavan outoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisältö oli outoon kallellaan, mutta paljon oudompikin se olisi voinut olla. :) Aika kiltti kirja tämä oli, mutta kivaa luettavaa. Ja katseltavaakin. Kannen kuvat ovat erittäin osuvia.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.