Outsider: Ampiaisen arvoitus

Outsiderin Ampiaisen arvoitus (Jalava, 1985/1948) löytyi kirjaston tietokannasta etsiessäni kirjoja Lukuiloa perhoslaaksossa -lukuhaasteeseen. Värikäs kansikuva kiinnitti huomioni ja mietin jopa, olenko lukenut tämän joskus. Kirjan sisältö ei kilistellyt kelloja päässäni, joten ehkä olen vain tutkinut kirjan kantta joskus vuosia sitten. Nyt luin kirjankin, ja Ampiaisen arvoitus osoittautui omalla tavallaan viehättäväksi salapoliisitarinaksi, joka sijoittuu 1940-luvun Helsinkiin. Päähenkilönä kirjassa on arkkitehti-salapoliisi Klaus Karma, jota poliisi pyytää avukseen selvittämään rikossarjaa. Rikospaikoilta löytyy käyntikortteja, joihin on painettu teksti 'Ampiainen', eikä poliisi usko voivansa selvittää tapausta omin neuvoin.
"Kun sisäänkutsutut etsivät olivat vieneet pidätetyn pois, Halla tarjosi Karmalle sikarin.
    'Te näytätte olevan syvemmällä tässä jutussa kuin luulinkaan... Taidatte olla jo Ampiaisen jäljillä...?
    Karma myhäili ja koputti sormellaan otsaansa.
    'Salaperäiset sähkeeni vain kuiskuttivat yhtä ja toista. Aion joka tapauksessa lähteä pistäytymään Varpus-apteekissa ja haastatella eräitä henkilöitä. Näkemiin, komissaari!'" (s. 66)

Ampiaisen arvoituksessa minua kiehtoi eniten vanhanaikainen kieli ja tunnelma. Kirjassa oli muutamia sanontoja, jotka palauttivat mieleeni vaikkapa vanhat Suomisen Olli -elokuvat. Eikös niissä ollut moni asia 'eri jännää'? Hupaisilta kuulostivat myös salapoliisi Karman salaperäiset sähkeet, joilla viitattiin hänen nerokkaisiin oivalluksiinsa. Tosin minun on todettava, että Karman menestys tuntui pohjautuvan enemmänkin uskomattoman hyvään tuuriin. Hänellä oli taito olla paikalla aina silloin, kun sopiva epäilty teki jotain hämärää. Kuinkas sattuikin.

Salapoliisi Karman toinen leipätyö eli arkkitehdin ammatti tuntui erikoiselta. Etenkin kun arkkitehdin hommat jäivät muutamaan viittaukseen, eivätkä sen kummemmin nousseet esille. En tunne Karma-sarjan historiaa, joten en tiedä, onko sarjan muissa osissa kerrottu miksi arkkitehti on laajentanut reviiriään rikollisten jahtaamiseen. Melkoisen erikoinen ammattiyhdistelmä!

Kirja oli perinteinen salapoliisiromaani, jossa keskityttiin rikollisten jahtaamiseen. Karman henkilöhahmon taustoja tai yksityiselämää ei kirjassa tuotu juurikaan esille, mutta enpä sellaista kaivannutkaan. Ampiaisen arvoitus oli mukavan leppoisaa luettavaa. Oikea vanhanaikainen tunnelmapala.

Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Outsider: Ampiaisen arvoitus (1948)
Kansi Jukka Murtosaari
Jalava, 1985
157 sivua

Kommentit

  1. Outsiderin tuotantoon varsin laajaa, olen lukenut muutamia teoksia ja bloggaan ssiasta pidemmälti luultavasti syksymmällä. Tämä tosiaan sopii omaan haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin googletellessani, että esimerkiksi tätä Karma-sarjaa on useampiakin osia julkaistu. Nimet eivät tosin kuulostaneet tutuilta. Wikipedia tiesi kertoa, että Outsider on tosiaan julkaissut paljon ja eri nimimerkeillä (tai nimimerkkihän Outsiderinkin on). Mukavaa, että sinulta on tulossa bloggaus - mielenkiinnolla odottelen!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.