George Takei: They Called Us Enemy

Amerikkalaisen George Takein sarjakuvamuistelmateos They Called Us Enemy (Top Self Productions, 2019) kuvaa sellaista toiseen maailmansotaan liittyvää tapahtumasarjaa, josta minulla ei ennen kirjan lukemista ollut minkäänlaista tietoa. Japanin hyökkäys Pearl Harbouriin joulukuussa 1941 kasvatti amerikkalaisen hallinnon epäluuloja maassa asuvia japanilaistaustaisia henkilöitä kohtaan siinä määrin, että presidentti Rooseveltin allekirjoittama asetus antoi armeijalle oikeuden internoida amerikanjapanilaiset sisämaassa sijaitseville leireille. Wikipedia kertoo tästä ajanjaksosta lyhyet täsmätiedot, mutta kirjassaan Takai kuvaa omakohtaisia kokemuksiaan internoinnista. Hän oli viisivuotias, kun hänen perheensä Los Angelesissa sijaitsevan kotitalon ovelle koputettiin, ja armeijan edustaja määräsi koko perheen lähtemään kodistaan välittömästi.


Takei kertoo perheensä kokemuksista mielestäni yllättävänkin kiihkottomasti. Perheen lapset olivat internoinnin aikaan niin pieniä, etteivät he oikein ymmärtäneet, mistä oli kysymys. Vanhemmille tapahtuma sen sijaan oli suunnaton järkytys, sillä he kokivat olevansa ensi sijasssa amerikkalaisia. They Called Us Enemy olikin kiinnostavaa luettavaa juuri siksi, että siinä kulki rinnan sekä aikuisten että lasten näkökulma, ja myös vuosikymmeniä myöhemmät tapahtumat, joihin Takei silloin tällöin hyppää. Amerikanjapanilaisten kohtelua on myöhemmin pahoiteltu USA:n hallinnon toimesta, ja sarjakuvan perusteella Takei on ollut aiheen tiimoilta esillä ja puhunut kokemuksistaan julkisesti. Takein kokemukset ovat toki saattaneet olla erityisen kiinnostavia amerikkalaisten mielestä senkin vuoksi, että hän on kuulunut suositun Star Trek -sarjan tähtikaartiin.


Sarjakuvan piirrosjälki (joka siis ei ole Takein käsialaa vaan piirrokset on tehnyt Harmony Becker) ei herättänyt minussa suurempia tunteita. Selkeät kuvat eivät toisaalta ärsyttäneetkään, mutta minua They Called Us Enemy puhutteli oikeastaan vain aiheensa vuoksi. Sarjakuva kuvaa koskettavasti asenneilmapiirin kiristymistä Yhdysvalloissa ja sen vaikutusta yhteen perheeseen. Mitä tarkoittaa uskollisuus maata kohtaan, miten pitkälle omia arvojaan voi ääritilanteessa venyttää? Miten rakentaa perheelle uusi arki, kun mukana on vain muutama matkalaukullinen tavaraa ja koko entinen elämä piti hetkessä jättää taakse? Sarjakuvassa ollaan suurten humaanien kysymysten äärellä, ja tuntuu, että ne ovat edelleen ajankohtaisia, kun rasismi ja muukalaisviha nostavat aina vain voimakkaammin päätään.


Vaikka sarjakuvan aihe on synkkä, sen sivuille mahtuu myös huumoria ja ilon väläyksiä. Leirielämä oli karua, mutta aikuiset koettivat parhaansa mukaan pitää yllä tuttuja rutiineja, kuten esimerkiksi joulun juhlintaa. Tämä hieman kevensi omaa lukukokemustani, vaikkei They Called Us Enemy ollutkaan mielestäni erityisen raskaslukuinen.


They Called Us Enemy saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Tämä sarjakuva todella laajensi historian tuntemustani.

***
Aloitan Takein sarjakuvalla taipaleeni Jokken kirjanurkan Rauhan haasteessa. Osallistun kirjalla myös Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteeseen, jossa kirja sopii kohtaan 9. Sota-ajasta kertova kirja. POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "A book published the month of your birthday". Tämän seikan paljasti minulle Goodreads, josta löytyy tämmöinen kätevä lista: Most Popular Books Published In July 2019.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Kartanon kruunaamaton lukija, Kirjavinkit
Sarjakuvan tietoja:
George Takei, Justin Eisinger, Steven Scott (written by), Harmony Becker (art by): They Called Us Enemy
Top Shelf Publishing, 2019
204 pages

Kommentit

  1. Tämä on ollut minulla lukulistalla jo jonkin aikaa, kiitos että muistutit siitä! Aihe on todellakin mielenkiintoinen, siitä ei taideta kovin mielellään puhua kummassakaan maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kirja on kyllä todella ajatuksia herättävä. Jotenkin tuntui aika hurjalta, että sitä voi olla niin pimennossa näinkin isosta jutusta... vaikken toki mikään historifriikki olekaan.

      Poista
  2. Kuulostaa kiinostavalta aiheensa puolesta.

    VastaaPoista
  3. Tähän sopi hyvin tuollainen pelkistetty ja selkeä kuvitus. Hyvin sivistävä sarjakuva, jota kuvaat siten että en voi muuta kuin nyökytellä päätäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kuvitus oli onnistunut, vaikkei se mitään wau-efektiä saanutkaan aikaan. Tässä sarjakuvassa oli oikein hyvä valinta mennä asia edellä.

      Poista
  4. Viime aikoina tuntuu, että olen tosiaan alkanut tajuta, mitä kaikkea sodat ovat tarkoittaneet ja tarkoittavat ihmisten elämässä. Tästä en ollut kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sota-aiheet tuntuvat tosiaan juuri nyt vähän liiankin todellisilta, vaikkei meillä tietenkään aivan vielä niin hurja tilanne ole.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.