Andy Weir: Artemis

Andy Weirin esikoisromaani Yksin Marsissa oli minulle varsinainen hotkimisromaani, ja muistan, miten hämmästynyt olin siitä, että koukutuin scifi-kirjaan niin täydellisesti vaikka yleensä jopa karttelen ko. genreä (olen enemmän kotonani fantasiamaailmoissa). Weiriltä on nyt ilmestynyt uusi suomennos, Artemis (Into, 2019), joka kiidättää lukijan rikosseikkailemaan Kuuhun, Artemis-nimiseen kaupunkiin. Se minun on myönnettävä, ettei Artemis aiheuttanut samanlaista lukemisen huumaa kuin Mars-kirja, mutta viihdyin silti erinomaisesti Kuun kamaralla. Weirillä on ilmiselvästi kyky kirjoittaa viihdyttävää ja reipasotteista scifiä, josta nauttii tämmöinen genreummikkokin.

Artemiksen päähenkilönä on nuori nainen nimeltä Jasmine Bashara, joka tunnetaan paremmin lempinimellään Jazz. Jazz on varttunut Kuussa, ja saa elantonsa kuriirintöistä. Tietyistä syistä Jazzin tärkeimpänä tulevaisuudenhaaveena on rikastuminen, mutta kuriirinpalkalla tai edes salakuljetushommilla se ei onnistu. Siksi Jazz tarttuukin hänelle tarjottuun hurjaan keikkaan, joka laittaa hänen älynystyränsä koetukselle. Sillä Jazz nyt sattuu olemaan niitä tyyppejä, jotka omaksuvat itseopiskelemalla vaikka mitä ja jolle joka toinen tuttu povaa loistavaa tutkijanuraa, jos Jazz vaan viitsisi vaivautua. Jazzilla on siis tekniikka hallussa, kun hänen suunnitelmasa eivät menekään aivan putkeen.
"Sinä yönä korjasin avaruuspukuni vuotavan venttiilin. Ja tutkin koko puvun läpikotaisin. Sitten tutkin sen uudelleen. En oli kuunaan myöntänyt Bobille, että hän oli täsmälleen oikeassa moittiessaan koetta edeltävää huolimattomuuttani. Oli minun asiani varmistaa, ettei pukuni tappaisi minua. Ja tällä kertaa varmistinkin ihan hiton tarkkaan, että se oli täydellisesti toimintakunnossa.

Nukuin, mutta vähänlaisesti. En ole erityisen rohkea, enkä ole koskaan väittänytkään olevani. Nyt sitä mentiin. Loppuelämäni riippui siitä, miten suoriutuisin." (s. 110)
Kirjan tarjoilema annos teknistä nippelitietoa pysyy kohtuullisuuden rajoissa, ja juoni rullaa sujuvasti eteenpäin. Jazz asuu Artemiksessa isänsä kanssa, ja maassa heidän kotimaansa on Saudi-Arabia. Arabikulttuuri tuo oman erikoisen säväyksensä Artemikseen, vaikkei se kirjassa mitenkään ylikorostu. Kun Artemis vielä elää elämäänsä Kenian kellonajan mukaan, tuntuu että kirjassa on todella iloteltu sekoittelemalla kulttuureja mielin määrän. Artemis on silti vetävä, juonivetoinen kirja, jossa suuremmat yhteiskunnalliset pohdiskelut jäävät Jazzin ja hänen ystäväporukkansa toimeliaisuuden ja nasevan sanailun jalkoihin.

Tykkäsin kovasti kirjan rempseästä, hyväntuulisesta menosta, ja Artemiksen kuplakaupunki tuntui miljöönä virkistävän erilaiselta. Hyvinkirjoitettu (scifi)viihde irrottaa arjesta, ja siihen tarkoitukseen Artemis oli erinomainen valinta. Uskallan siis suositella Artemista heillekin, jotka eivät yleensä lue scifiä. Minulta Artemis saa Goodreadsiin kolme tähteä.


***

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan 'A book set in space'. Aloitan kirjalla myös Yöpöydän kirjat -blogin scifi-haasteen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain kustantajalta arvostelukappaleen. Kiitos!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Kirjapöllön huhuiluja.
Kirjan tietoja:
Andy Weir: Artemis (2017)
Suomennos Annukka Kolehmainen
Into, 2019
325 sivua

Kommentit

  1. Toivottavasti Artemis on suomennettu paremmin kuin Yksin Marsissa, jossa oli häiriseviä kömmähdyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taidan huomata käännösten kömpelyyksiä heikonlaisesti, mutta taisi tässä kirjassa kohta tai pari olla, jotka lukiessa vähän kummastuttivat. Mutta en nyt niitä enää tätä juttua kirjoittaessa muistanut, joten pääosin lukukokemus oli ihan sujuva.

      Poista
  2. Tän kyllä luen jossain vaiheessa. Tykkäsin siitä Marsistaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mars-kirja oli tosi hyvä, ja tämäkin ihan kiva ja viihdyttävä.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.