Dekkariviikko: Abbott - Saladin Ahmed, Sami Kivelä, Jason Wordie

Kirjabloggaajien dekkariviikko jatkuu blogissani sarjakuvan merkeissä. Saladin Ahmedin kirjoittama ja Sami Kivelän kuvittama Abbott (Boom! Studios, 2019) sijoittaa tapahtumansa Detroitiin, vuoteen 1972. Päähenkilönä on ammattiinsa intomielisesti suhtautuva reportteri Elena Abbott, joka saa tuntea nahoissaan sen, ettei mustan väestön edustajan ole helppoa tehdä selkoa yhteiskunnan epäkohdista. Mustan ja valkoisen väestön rinnakkaiselo on räjähdysherkkää aluetta, ja poliittiset voimat koettavat suitsia lehdistön edustajia haluamaansa suuntaan. Tässä tilanteessa Abbot törmää brutaaleihin murhiin, joita poliisi ei jostain syystä suuremmin innostu tutkimaan. Onko syynä se, että uhrit ovat mustia (no, löytyy joukosta kyllä yksi hevonenkin...) vai jokin muu? Abbott haistaa tilanteessa jutun, ja siitäpä sarjakuvan tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin.
One thing is certain, though: there is anger in the streets of the Motor City. Indeed. 


Minulle jäi Abbottista hieman kahtalaiset lukutunnelmat. Pidin sarjakuvan piirrosjäljestä, joka oli näyttävää ja värikästä, ja juonen yliluonnollisista (!) piirteistä oli todellakin otettu ilo irti ruuduissa. Albumin juonellinen anti sen sijaan ei aivan yltänyt samalle tasolle. Mielestäni tarinasta löytyi hieman liikaa tv:stä ja elokuvista tuttuja aineksia eikä todellisuuden rajojen ylitys riittänyt tuomaan tarpeeksi yllättävyyden tuntua juoneen. Roturistiriidat, poliittinen painostus, ketjussa röökiä vetevä, ammattiinsa pakkomielteisesti suhtautuva toimittaja - aivan kuin olisin hypännyt keskelle 70-luvulle sijoittuvaa amerikkalaista televisiosarjaa, jossa on nykytyylin mukaisesti nostettu nuori nainen pääosaan. Mikä siis toisaalta tarkoittaa, että sarjakuvan sivuilla oli jollain tapaa autenttinen, tuttuja mielikuvia vastaava tunnelma. Ei huono juttu sekään?



Vauhtia Abbottissa piisasi, ja pienistä mutinoista huolimatta kokonaisuus on varsin vetävää luettavaa. Rikosjutun perässä oleva toimittaja saa lopulta kysymyksiinsä vastauksia, ja minusta Abbott oli virkistävää vaihtelua 'poliisi ratkoo rikoksia' -tyylisiin tarinoihin. Abbottin toiminta oli sen verran terävää, että olisi kiva saada jatkoa hänen seikkailuilleen. Abbott saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin.

****

Kirjabloggaajien dekkariviikkoa emännöi Lukeva peikko.


****
Goodreads: 3 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuva on ehdolla Hugo-palkinnon saajaksi.
Sarjakuvan tietoja:
Saladin Ahmed (written by), Sami Kivelä (illustrated by), Jason Wordie (colored by): Abbott
Boom! Studios, 2019
128 sivua

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.