Lukusuunnitelmia blogivuodelle 2019

Tutkailin blogiani ja totesin, ettei minulla näköjään ole ollut tapana kirjoitella suunnitelmia alkavalle blogivuodelle. No, kerta se on ensimmäinenkin. Vuoden vaihteessa olen tuuminut monenlaisia suuria linjoja alkavalle blogivuodelle ja kokosin tähän juttuun tärkeimmät "vuonna 2019 haluan..." -tavoitteeni lukemiseen liittyen.  Suhtaudun näihin "tavoitteisiini" kovin rennosti, mutta aion silti tarkistaa vuoden lopussa miten kävi. 😊

Olen ollut vuosina 2015-2018 mukana Helmet-lukuhaasteessa, ja haastelistani löytyvät omalta välilehdeltään täältä. Loppuvuodesta 2018 minusta alkoi tuntua siltä, etten enää saa itseäni innostumaan Helmetistä ja jotain muuta olisi kiva löytää tilalle. Päätinkin osallistua tänä vuonna ensimmäistä kertaa POPSUGAR Reading Challenge -haasteeseen, jonka seurantavälilehti löytyy täältä. Haaste on toki hyvin samantapainen kuin Helmet-haaste mutta ainakin haasteen nimi on eri 😄 ja haaste on jaettu kahteen osaan. Tavoittelen näin alkuun ainakin 20 luettua kirjaa perushaasteen puolelta eli 40 kohdan listalta ja jos saisin lisäksi pari kohtaa Advanced-listalta, niin voiton puolella ollaan. Listan kohdat vaikuttavat tosi inspiroivilta! Goodreadsin yli miljoonan tähdityksen kirjoja on jo tullut tutkailtua, samoin tänä vuonna leffaversion saavia kirjoja... ja minkähän suosikkini lukisinkaan haasteeseen uudelleen?

POPSUGAR-haasteen seurantalista on jo tulostettu!

Tammen Keltainen kirjasto täyttää tänä vuonna 65 vuotta. Luen yleensä vuosittain jokusen keltaisen kirjan, uutuuksia ja sarjan vanhempia osia. Sarjasta löytyy todellisia lukuhelmiä ja kirjoja, jotka eivät käy millään tavoin yksiin oman makuni kanssa. Minusta on kuitenkin todella hienoa, että meillä on tämmöinen laadukkaaseen käännöskirjallisuuteen keskittyvä sarja, joka on säilynyt hengissä vuosikymmenten ajan. Koko blogiaikana lukemani keltaiset kirjat löytyvät omalta välilehdeltään täältä. Listalla on yhteensä 44 keltaista kirjaa, ja viime vuonna luin niistä neljä (Jennifer Eganin Aika suuri hämäys, Haruki Murakamin Norwegian Wood, Jennifer Eganin Manhattan Beach, Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton, josta bloggaan myöhemmin tällä viikolla).  Kotihyllyyni on kulkeutunut jonkin verran keltaisia, lähinnä pokkaripainoksia, mutten kuitenkaan kerää sarjaa.  Keltaisten juhlavuoden kunniaksi tavoitteenani on lukea tänä vuonna hieman tavallista enemmän keltaisia kirjoja, ja erityisesti oman hyllyni keltaisia. Mitään tarkkaa lukumäärällistä tavoitetta en halua asettaa, mutta jos pääsen yli kahdeksan luetun keltaisen kirjan, niin olen todella tyytyväinen itseeni.


Oman hyllyn kirjoja olisi totta kai mukavaa lukea enemmän. Olen aikaisempina vuosina kokeillut, auttaisiko suosittu hyllynlämmittäjä-haaste tämän tavoitteen edistämisessä, mutta totesin, ettei ko. haaste toiminut minulle. Pikemmin haastelistalle valitsemistani kirjoista tuli "välttele näitä" -kirjoja, ja sain luettua hyllynlämmittäjistäni vain muutaman kirjan. Tarkkojen lukulistojen sijaan minun onkin parempi pitäytyä yleisemmällä tasolla tavoitteissani, ja totean nyt vain, että juu, omia kirjoja luetaan myös armon vuonna 2019. Hyllynlämmittäjiä totisesti löytyy, ja koetan muistaa poimia niitä entistä useammin myös luettavien kirjojen pinoon.

Nostan silti yhden erityisen oman hyllyn ryhmän tavoittelistalleni: englanninkieliset omat kirjat. Niitä ei ole kovin paljon, ja ne ovat kulkeutuneet hyllyyni lähinnä heräteostoina loma yms. matkoilta. Kirjakaupoissa on kiva käydä reissun päällä, ja kirjatuliainen itselle on mitä parhain tuliainen. Ostokriteerinä on tavallisesti hieno kansi ja jokin kehuva lause takakannessa. Nämä kirjat eivät useinkaan ole päätyneet lukupinoon asti, mutta tänä vuonna koetan saada luettua edes muutaman näistä kirjoista. Yksikin luettu on totta kai hyvä juttu, mutta asetan varovaiseksi tavoitteeksi kolmesta viiteen englanninkielistä oman hyllyn kirjaa.


Lukuhaasteet ovat minulle bloggaamisen ja lukemisen suola, haasteisiin on todella kiva osallistua. Itse asiassa eräs syy blogini aloittamiseen oli se, että halusin osallistua kirjablogeissa kiertäviin lukuhaasteisiin. 😊 Lukuhaasteita on siis luvassa tänäkin vuonna. Jokunen klassikko tullee vielä luettua Joka päivä on naistenpäivä -haasteeseen, ja täyttelen rennolla otteella Lue itsellesi mielenterveyttä -haasteen bingoruudukkoa. Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogissa starttasi juuri koko vuoden kestävä L. M. Montgomery -haaste, josta olen erittäin innoissani. Runotyttö ja Anna-sarjat olivat tärkeässä osassa nuoruuteni lukemistoa, ja erityisesti rakkaat Runotyttö-kirjat pääsevät haasteen myötä uusintalukuun. Montgomeryä fiilistellessäni minua on alkanut myös kutkuttaa Louisa M. Alcottin tyttökirjojen uusintaluku, sillä ne kuluivat käsissäni aivan yhtä tiheään kuin Montgomerynkin kirjat. POPSUGAR-haasteessa on sopivasti kohta "a book that makes you nostalgic", joten ah niin ihania tyttökirjoja saattaa tupsahtaa blogiini runsain mitoin tämän vuoden aikana. 💕

Tervetuloa, lukuvuosi 2019! 


Kommentit

  1. Hyviä suunnitelmia ja parempi pitääkin niitä sellaisina avoimina ja väljinä, niin ei synny suorituspaineita. Minulle kävisi varmaan samoin tuon sinänsä kivan hyllynlämmittäjä-haasteen kanssa eli alkaisin varmaan vältellä omaa pinoani tai sitten vaihtaisin siihen kirjoja jatkuvasti ja jatkaisin silti välttelemistä :D

    Näitä suunnitelmia on silti kiva lukea ja tehdä itsekin. Minulla on päinvastainen suunnitelma kuin sinulla eli saada luettua niitä oman hyllyn suomenkielisiä kirjoja enemmän, kun niitä on sinne oikeastaan aika paljon kertynyt.

    Hyvää tätä vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa hyllynlämmittäjähaasteessa oli valitettavasti se idea, että vuoden aikana luettavat kirjat piti "lukita" haasteen alussa eli niitä ei voinut vaihtaa, jos noudatti haasteen sääntöjä. Heh, en todellakaan osannut vuoden alussa arvata mitä kirjoja haluaisin vuoden mittaan lukea... oli siis aikamoinen mahalasku koko haaste, mutta tulipahan kokeiltua. :D

      Kiitos, oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle!

      Poista
  2. Hyviä suunnitelmia! Mä taisin osallistua tuohon Popsugarin haasteeseen ennen blogin perustamista. Ja se oikeastaan tutustutti mut samalla kirjablogeissa kiertäviin haasteisiin mikä innosti myös minut perustamaan oman blogin! Mä luin hyllynlämmittäjästä vain yhden kirjan, mutta haluan silti lähteä taas mukaan. :D Mulla myös tavoitteena jättää kirjastolainat minimiin/pois kokonaan tänä vuonna ja keskittyä oman hyllyn lukemattomiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpa sisukas tuon hyllynlämmittäjä-haasteen kanssa. Tsemppiä tämän vuoden haasteeseen! Minulle riitti yksi heikosti päättynyt yritys ko. haasteen kanssa. :D Minä en taida uskaltaa luvata kirjastolainojen minimointia, mutta koetan pitää ne maltillisella tasolla ja samalla pikku hiljaa kasvattaa oman hyllyn luettujen määrää. Saa nähdä miten käy. Lainaaminen ja maksuton varaus on ihan liian helppoa. :)

      Poista
    2. Lainaaminen on kyllä liian helppoa.. Varsinkin jos on kirjastossa töissä, joutuu haastamaan itsensä joka päivä, ettei sortuisi lainaamaan ja varailemaan teoksia :DD

      Poista
    3. Heh, en halua edes ajatella millaisissa "ongelmissa" olisin jos sattuisin työskentelemään kirjastossa... :D

      Poista
  3. Kivoja lukusuunnitelmia! Popsugarin lukuhaaste on myös aina ollut hauskan oloinen, mutta olen kuitenkin kokenut Helmetin läheisemmäksi. Siinä olen mukana tänäkin vuonna, mutta tämä onkin vasta kolmas kerta, joten en ole ainakaan vielä kyllästynyt :D Ajattelin myös lukea tänä vuonna pitkälti oman hyllyni kirjoja.

    Lukuisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmet on ollut minullekin tähän asti tosi kiva haaste, mutta nyt tuli jokin raja vastaan enkä viitsinyt väkisin lähteä haasteeseen mukaan. Kenties sitten vuoden päästä taas olen mukana uudella innolla. :) On kyllä kivaa, että erilaisia haasteita riittää ja voi ottaa jotain muuta tilalle, jos siltä tuntuu.

      Poista
  4. Mukava lukea näitä rentoja suunnitelmia. Keltaisen kirjaston 65 vuotta en ollut huomannutkaan, joten pitääpä katsastaa omien hyllyjen keltaisia ensi, ei kun tänä, vuonna.

    Muuten yritän (!) ottaa haasteita kevyemmällä kädellä, ehkä ajoitan niitä niin, ettei ole liian montaa vuoden lopussa päättyvää. Tuli vissiin koosteähky joulun jälkeen... Helmetin katson, josko mitä alkaa kertymään, ja klassikonaisia tietysti. Ja Montgomery, totta kai. Eniten taidan odottaa Kuukauden kieli -haasteen toista vuotta, sillä se avarsi lukemisiani hyvällä tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tammen kevätkatalogissa oli mainittuna tuo Keltaisen kirjaston juhlavuosi ja nappasin sen sieltä oitis "mukaani". Luulen, että varsinkin vanhemmissa keltaisissa saattaa olla paljonkin kiinnostavaa ja hyvää luettavaa.

      Kevyesti minäkin olen mukana haasteissa. Koko vuoden kestävät haasteet ovat siitä hyviä, ettei niiden kanssa tule kiire, mutta kieltämättä on hankalaa jos monta haastetta loppuu samaan aikaan ja jatkuvasti saa olla kirjoittamassa koostejuttua. :) Juu, on tosiaan jännää nähdä mitä kieliä kuukauden kielessä on tänä vuonna mukana. Jollei se ole aivan täynnä umpiharvinaisia kieliä, osallistun varmaankin taas.

      Poista
  5. Kiintoisa kooste haasteista, joihin aiot tarttua, ja joissa sattumuksillakin on sijansa!
    Keltainen kirjasto on ollut aina takuuvarma aarreaitta laadun ja kiinnostavuuden suhteen muutamin harha-askelin ja sen uutuuksia tulee seurattua ja luettua sekä keltaiset selkämykset pilkahtelevat iloisesti omissakin hyllystöissä.
    Mikähän tuossa kotikirjaston tarjontaan tarttumisessa hannaa? Liekö tietoisuus siitä, että ne ovat aina käden ulottuvilla ... Suokoon alkanut vuosi Sinulle monia herkullisia lukutuokioita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä seuraillut keltaisten uutuuksia, mutta ihan kaikkia kiinnostavia ei ole tullut luettua. Osa on ollut liian paksuja tai olen jättänyt lukemisen parempaan hetkeen ja sitten kirja unohtuu... nyt on onneksi hyvä hetki tsempata näidenkin suhteen. :) Omien kirjojen lukeminen on tosiaan aika usein kummallisen hankalaa. Sitten sitä ykskaks havahtuu siihen, että tuokin kirja on taas yhden vuoden lisää nököttänyt hyllynnurkalla lukemista odottamassa... olisikos jo aika? :) Kiitos, antoisaa uutta lukuvuotta myös sinulle!

      Poista
  6. Sama suuntaus on minullakin, omasta kirjahyllystä haluan lukea niitä, mitkä on lukematta. Tuo Kiuru ja Termiitti taitaa hypätä lukulistalle, vaikka sitä ei löydy kirjahyllystä. Luin Suojeluksen viime vuonna ja se oli huippuhyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiuru ja Termiitti vaikuttaakin tosi kiinnostavalta, ja lisäksi mukavan lyhytkin. Minulla on paha tapa hommata kotihyllyyn paksuja tiiliskiviä, mutta on sinne joukkoom mahtunut muutama lyhyempikin kirja. :)

      Poista
  7. Olen yrittänyt lukea noita hyllyssä olevia lukemattomia, mutta en tiedä, onko muilla samaa, että jos hyllyyn sattuu saman tekijän kirjoja tai vaikka samaan aiheeseen liittyviä kirjoja vierekkäin niin ne ihmeellisesti lisääntyy keskenään. Taaemman rivin pokkarit on pahimpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa olen laittanut merkille :D joten kyllä tämä lisääntymisongelma lienee ihan oikea havainto. Nimim. haikara toi juuri lisää pienokaisia eli omat kovakantiset joululahjat saapuivat viimein perille postin kautta. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.