Novellihaasteen koonti

Viime kesänä Nipvet-blogissa alkoi novellihaasteen toinen kierros. Lukuaikaa olisi vielä juhannusviikonlopun sunnuntaihin asti, mutta en usko enää ehtiväni lukea saati blogata novelleja, joten julkaisen oman haastekoosteeni jo nyt.


Vuoden aikana luin kuusi novellikokoelmaa, joissa oli yhteensä 38 novellia:

Anders Cleve: Katukiviä (4 novellia)
Truman Capote: Aamiainen Tiffanylla  (3 novellia)
P. D. James: Mistelimurha ja muita kertomuksia (4 novellia)
Machado de Assis: Kuolematon ja muita novelleja (12 novellia)
Andreï Makine: Ikuisen rakkauden kosketuksia (8 novellia)
Nam Le: Merimatka (7 novellia)

Novelli on aina ollut minulle hieman vieras ja outo kirjallisuudenlaji, jonka pariin minun pitää oikein patistella itseäni. Kuusi kokoelmaa on siis minulle hyvä lukema, ja luulenpa, että ilman haastetta näistäkin olisi jäänyt vähintään puolet lukematta.

Luen mieluiten hyvin perinteisiä novelleja: pitää olla juoni ja henkilöistä olisi hyvä saada jotain "irti". Eli lyhyet tunnelmapalat eivät ole minua varten. Lukemani kokoelmat edustavat novellimakuani aika mukavasti, ja pidin erityisesti Nam Len kirjasta, jonka jokainen novelli oli sellainen, että sen aiheesta olisi varmasti saanut kirjoitettua vähintään pienoisromaanin. P. D. Jamesin kokoelma jäi mieleeni aihepiirinsä vuoksi: taitavan kirjailijan kynä näköjään tiivistää dekkarijuonetkin novellin mittaisiksi.

Kiitokset haasteen isännälle mukavasta haasteesta!

Kommentit

 1. Hieno saavutus. Tykkään tosi paljon dekkarinovelleista mm. Jens Lapiduksen novellikirja Ainakin äiti yritti oli hyvä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Dekkarinovelleja olisi kiva lukea lisääkin, sen verran mukavaa luettavaa Jamesin kirja oli.

   Poista
 2. Hyvä kokoelma novelleja! Olen lukenut noista vain Truman Capoten kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Capoten kirja oli pitkään lukulistallani, mutta nytpä tuli siihenkin tutustuttua. Aamiainen Tiffanyllä oli kyllä kovasti erilainen kuin leffaversio.

   Poista
 3. Onpa kansainvälinen kokoelma novelleja. Romaaneista tuttuja ovat James ja Makine, mutta monet novellistisi ovat nimeltäkin vieraita. Tuota vietnamilaista voisi lukea, kun vietnamin kieli on nyt mielen päällä kielihaasteen takia - vaikka tuo Merimatka on taidettu kirjoittaa englanniksi alun perin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hieman huomaamatta tuli matkusteltua ympäri maailmaa ja kielialueita novellin siivin. Len kirja on tosiaan enkuksi julkaistu alunperin, vaikka mies onkin syntyjään vietnamilainen. Todella kokeilemisen arvoinen kokoelma joka tapauksessa.

   Poista
 4. Innostuin novelleista oikein todenteolla edellisen haasteen aikana, ja vaikka olen lukenut niitä nyt paljon, en jaksanut tähän toiseen haasteeseen osallistua. En muuten tiennytkään, että Aamiainen Tiffanyllä on novellikokoelma. Aina oppii uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin oli yllätys, että Capoten kirja oli novellikokoelma. Mutta sainpa sitten yllätyspisteen tähän haasteeseen. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.