Dekkariviikko: Totuuden nimessä ja Sakset tyynyn alla

Dekkariviikon juttuni jatkuvat leppoisien dekkareiden merkeissä. Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarja on ollut minulle kepeää kesälukemistoa jo muutamana kesänä, ja toukokuun loppupuolella lukaisin Stenin uusimman suomennoksen Totuuden nimessä (WSOY, 2018). Juonen tai henkilögallerian osalta kirja ei tarjonnut mitään uutta ja ihmeellistä, mutta enpä sellaista kaivannutkaan: Sandhamnin murhien konsepti toimii sellaisenaan minulle tosi hyvin kirja vuodessa -tahtiin luettuna. Sopiva sekoitus tuttujen päähenkilöiden parisuhdekuvioita, jokin murhajuttu ja idyllisiä saarislaismaisemia - kyllä niiden parissa jokusen tunnin viettää ilokseen.

Totuuden nimessä kuljettaa juonta lasten purjehdusleirin tapahtumissa ja toisaalla juristi Nora Linde koettaa selvitä talousrikostapauksesta oikeussalissa. Noran poliisiystävä Thomas joutuu tutkimaan purjehdusleirillä tapahtunutta lapsen katoamista, ja kas kummaa, kun juonilangat ennen pitkää somasti yhdistyvät. Parisuhderintamalla Thomas kipuilee Pernillan uran kanssa, ja Nora jännää, ehtiikö aviomies työreissulta kotiin ennen kesähäitä. Nora myös onnistuu kehittämään oman päänsä sisällä kriisin melkoisen kummallisesta asiasta, sillä jotenkin tähän sarjaan kuuluu, että suhdekuvioissa on pientä ränää ja närää, vaikka olisi mahdollista olla ihan onnellisiakin.

Stenin uusimmalla oli mielestäni hitusen liikaa pituutta, sillä kirjan viisi sataa sivua tuntuivat suureelliselta juonen antiin nähden. Mutta Stenin kirjat toisaalta ovat todella nopealukuisia, kun mihinkään turhiin hienouksiin ei tarvitse syventyä. Joten samapa tuo, vaikka sivuja riittää käänneltäviksi. Goodreadsiin kirja saa minulta kolme tähteä.



Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen yhdessä kirjoittama Sakset tyynyn alla (Bazar, 2018) on toinen osa sarjassa, jonka päähenkilönä on Berliinissä asuva dokumenttiohjaaja Salome Virta. En ole lukenut sarjan ensimmäistä osaa, mutta kirjaan pääsi hyvin mukaan tässäkin vaiheessa. Salome on boheemi oman tiensä kulkija, joka nitkuttelee rahallisesti miten milloinkin ja kohtelee läheisiään aika välinpitämättömästi. Sakset tyynyn alla vie Salomen taidemaailmaan, sillä hän kiinnostuu murhista, joissa uhrien rintaan on isketty toisen maailmansodan aikoihin maalattu naisen muotokuva.

Salomen persoona heilui liiallisen ärsyttävyyden rajalla (liian jääräpäinen, unohtelevainen ja töykeä tapaus minun makuuni!), mutta kirja eteni silti sen verran sujuvasti, että jaksoin lukea sen vaivatta loppuun. Kahdella aikatasolla liikkuva juoni oli parhaimmillaan silloin, kun menneisyyden tapahtumia paljastettiin kirjeiden välityksellä, ja maalauksen naisen tarina kiinnostikin minua paljon enemmän kuin Salomen toilaukset Berliinissä ja Belgiassa, jonne tapaus häntä myös vie. Jäin kaipaamaan enemmän paikallistunnelmaa kirjan tapahtumiin. En ole käynyt Berliinissä, mutta sinne olisi ollut kiva matkustaa kirjan siivin. Nyt suurkaupungin fiilis jäi puuttumaan ainakin minun lukukokemuksestani.

Kokonaisuutena Sakset tyynyn alla toimi silti ihan mukavasti, ja uskallan suositella kirjaa (samoin kuin Stenin dekkaria) heille, jotka viihtyvät rauhallisten rikosjuonien parissa. Goodreadsiin kirja saa minulta kolme tähteä.

***

Osallistun kirjoilla Kirjabloggaajien dekkariviikkoon:


Myös Jatkumo-haaste saa pari pistettä, samoin Prinsessoja ja astronautteja -haaste (naisen kirjoittama dekkari).

Goodreads: Molemmat kirjat saavat 3 tähteä
Mistä kirjat minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: 
* Sakset tyynyn alla -kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja ja Lumiomena
Kirjojen tietoja:

Viveca Sten: I sanningens namn (2015)
Suomennos Sirkka-Liisa Sjöblom
WSOY, 2018
490 sivua

Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen: Sakset tyynyn alla
Bazar, 2018
302 sivua

Kommentit