J. Irving: Välisarjan avioliitto

John Irvingin Välisarjan avioliitto (Tammi, 1984) on herkullinen kuvaus kahden pariskunnan yhteisistä hetkistä heidän etsiessään vaihtelua avioliittoonsa. Parinvaihto, sen seuraukset ja siihen johtaneet syyt ovat keskeiset aiheet Irvingin kirjassa. Tämä Tammen keltaisen kirjaston numero 186 löytyy omasta kirjahyllystäni ja Avioliittojuonia-haaste antoi minulle hyvän syyn lukea se uudestaan. Kirja ei löydy haasteen lukuvinkkilistalta, mutta luokittelisin sen Kriisejä-kategoriaan. Kolmiodraamasta tässä kirjassa ei ole kyse, pariskuntien kaikki osapuolet ovat draamassa mukana täysin rinnoin! Irving vieköön minut haasteen tinahäät-tasolle.

Kirjassa puhutaan nimensä mukaisesti paljon painista ja piehtaroidaan avioliittoteemassa. Päähenkilöinä ovat yliopiston painivalmentaja, saksanopettaja Severin Winter Edith-vaimonsa kanssa sekä kertojana toimiva historian tiedekunnassa työskentelevä kirjailija ja hänen itävaltalainen vaimonsa Utch. Syy päähenkilöiden parinvaihtoon selviää vasta kirjan loppupuolella, sillä tarinaa kerrotaan auki sieltä täältä ja koko kuva hahmottuu pala palalta. Molemmilla pariskunnilla on lapsia, mutta he ovat täysin sivuosissa tässä tarinassa. Itku pitkästä ilosta -sanonta sopii tähän kirjaan. Viaton huomautus ajaa pariskunnat lopulta tilanteeseen, jossa vaihtokaupat päätetään lopettaa ja kaikki yrittävät tahoillaan kursia avioliitostaan kokoon sen, mitä siitä vielä on jäljellä.

Välisarjan avioliitossa on huumoria ja Irvingin sujuvaa kerrontaa lukee mielikseen. Kirja on sopivan pituinen, tarina pysyy napakasti kasassa. Viihdyttävää lukemista syksyn iltoihin. :)

Goodreads: 4 tähteä  Edit 8.5.2016: 5 tähteä
Kirjan tietoja:
John Irving: The 158 Pound Marriage (1973)
Suomennos Kristiina Rikman
Tammi, 1984
262 sivua

Kommentit

  1. Olen lukenut lähes kaikki Irvingin kirjat ja tämä oli positiivinen yllätys, vaikka ei aivan parhaiden Irvingien tasolle nousekaan. Sopii hyvin Avioliittojuonia-haasteeseen kimurantteine juonineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, tämä tuli minulle selkeä valinta heti, kun päätin osallistua haasteeseen!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.