Djuna Barnes: Yömetsä

Djuna Barnesin Yömetsää ylistetään kirjan kansiliepeiden esittelyteksteissä ja T.S Eliot on kirjoittanut kirjaan esipuheen. Ja onhan Yömetsä taidokas pieni romaani. Se lähtee liikkeelle hieman verkkaiseen tahtiin, siinä on pitkiä keskusteluja, joissa kielikuvat ja tunteet saavat vallan, mutta jossain vaiheessa huomasin Yömetsän tarinan imaisseen minut mukaansa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Pariisiin ja Wieniin. Keskeisiä henkilöitä ovat tohtori Matteus O'Connor, Nora Flood, Robin Vote ja paroni Felix Volkbein. Ja heistä keskeisin on Robin, joka tarinan alkuvaiheissa menee naimisiin Felixin kanssa, hylkää tämän, aloittaa eräänlaisen yhteiselämän Noran kanssa hylätäkseen lopulta hänetkin. Nora ja Felix purkavat sydäntään ja tuntojaan tohtori O'Connerille ja koettavat näin ymmärtää rakkauttaan Robiniin ja sitä, miksi heidän suhteensa päättyi. Tässä näyte tohtorin kiihkeästä vastauksesta Noralle tämän rustaillessa kirjeitä Robinille:

"Etkö ymmärrä, että sinun sitkeytesi on hänen ainoa ilonsa ja niin myös murheensa. Sinä tuherrat itkua ja kirjettä ja pohdit ja mietit ja mitä Robin sillä aikaa tekee? Rakentelee tulitikkutaloa vai leikkii tinasotilailla; älä valita minulle, minulla ei ole ketään, jolle kirjoittaa, minä hoitelen vain pikkupyykkiä, joka tunnetaan nimellä Koko maailman törky." (s. 133)

Robin on läsnä koko tarinassa, mutta enimmäkseen vain Noran, Felixin ja tohtorin vuorosanojen ja tuntemusten kautta. Lukijalle ei tarjota tilaisuutta tutustua Robinin vaikuttimiin hänen omasta näkökulmastaan, vaan tätä arvoituksellista naista tarkastellaan muiden henkilöiden kautta.

Pidin Yömetsästä, se on kaunis pieni romaani. Tosin toinen lukukerta voisi olla tämän kirjan osalta paikallaan, luulen että moni kohta avautuisi paremmin kun tarinan koko juoni on jo pääpiirteissään selvillä.

Yömetsää on luettu myös Ankin kirjablogissa.


Kirjan tietoja:
Djuna Barnes: Nightwood (1936)
Suomennos Lauri Perkki
Kirjayhtymä, 1987
176 sivua

Kommentit