Pedro Juan Gutierrez: Likainen Havanna-trilogia

¡Hola! español -haaste pyörähtää osaltani käyntiin kuubalaisen Pedro Juan Gutierrezin Likainen Havanna-trilogialla (WSOY, 2005). Komea aloitus haasteelle - en tiennyt kirjailijasta tai hänen tyylistään entuudestaan mitään, mutta jo kirjan ensimmäinen sivu vakuutti minut siitä, että onnistuin valitsemaan todella lukemisen arvoisen kirjan. Ja koska haasteen seuraava kirja on jo työn alla, voin ennakkoon todeta, että pidot tästä vain paranevat. ¡Hola! español -kirjailijalistalta löytyy melkoisia herkkupaloja. Mutta niistä lisää myöhemmin.


Ilmeisin seikka ensin: Gutierrezin trilogia ei sisällä kolmea eri kirjaa (kuten ensin hieman pelkäsin), vaan kirjassa on kolme osaa. Kirjaa voisi luonnehtia kertomuskokoelmaksi, jossa pääosaa esittää 1990-luvun Havanna sekä sekalainen joukko tavallisia havannalaisia, jotka koettavat selvitä elämässään seuraavaan päivään puutteen ja kurjuuden keskellä. Kertojana toimii Pedro Juan, joka toimittajantyöstä potkut saatuaan joutuu nyt tyytymään hanttihommiin. 

Trilogiassa Havanna näyttää nurjimmat puolensa, tässä kirjassa ei tavallisen kansalaisen elinoloja kaunistella:

"Minulla ei ollut sinä iltapäivänä mitään tekemistä. Eikä totta puhuen minään muunakaan päivänä. Koskaan ei ole mitään tekemistä. Minulla oli viisi pesoa taskussa, istuin maahan ja nojasin selkää ovenpieleen. Viime ryypystä oli päiväkausia, minulla ei ollut rahaa ja minä vain odotin. Mitä minä odotin? En mitään. Kunhan odotin. Kaikki täällä odottavat. Kukaan ei tiedä mitä odottaa. Päivät kuluvat ja aivot tylsistyvät. Se on hyvä. Tylsistyneillä aivoilla ei ajatella. Joskus ajattelen liikaa ja tulen epätoivoiseksi." (s. 329)

Epätoivosta ja kurjuudesta huolimatta Trilogian henkilöiden, erityisesti Pedro Juanin päällimmäisenä ajatuksena on selviytyminen, eteenpäin pyrkiminen kaiken puutteen keskellä. Se tuo kertomuksiin omanlaistaan toivoa, joka vaikutti siihen, ettei lukukokemus ollut mitenkään synkkämielinen tai ankea. Päinvastoin, Gutierrezin Havanna sykkii kiihkeänä kirjan sivuilla. 

Pienenä miinuksena on kuitenkin todettava, että noin 300 sivun jälkeen aloin kaipailla kiinteämpää rakennetta kirjaan. Trilogiassa ei ole varsinaista juonta, vaikka samat henkilöt tarinoissa esiintyvätkin. Peräkkäiset tarinat eivät silti muodosta jatkumoa, vaan lukija joutuu ajoittain yhdistelemään palasia sieltä täältä halutessaan hahmottaa jonkinlaista tarinan kehitystä. Toisaalta, ehkäpä tällainen rakenne heijastelee Trilogian kuvaaman Havannan tunnelmaa.

Mr. Google ei paljastanut minulle bloggauksia tästä kirjasta, joten linkitetäänpä tähän Hesarin arvostelu kirjasta. Ovat näköjään luokitelleet sen eroottiseksi käännösromaaniksi (ks. 'Laji' sivupalkissa). Nooh, minusta sana 'eroottinen' on aivan liian sivistynyt ilmaus Gutierrezin tyylille. Enkä alkaisi korostamaan liikaa kirjan 'eroottista' puolta, eihän siinä nyt sentään koko aikaa olla eläimellisten himojen vallassa. 

Jos haluat kokea jotain mitä ei turistioppaista löydy, kannattaa tarttua tähän kirjaan. Muun hyvän lisäksi tämä on ns. kielletty kirja Kuubassa. Enpä muista kieltolistalla olevia kirjoja aikoihin (koskaan?) lukeneenikaan.

Kirjan tietoja:
Pedro Juan Gutierrez: Trilogia sucia de la Habana (1998)
Suomentanut Anu Partanen
WSOY, 2005
506 sivua


Kommentit