M. Cedervall: Ajattelen sinua kuolemaasi asti

Marianne Cedervallin esikoiskirja Ajattelen sinua kuolemaasi asti (Atena Kustannus, 2012) tarttui mukaan kirjastosta kauniin etukannen ja lupaavan takakansitekstin houkuttelemana. Gotlanti, kostoteema ja huumaava kesä kuulosti lupaavalta yhdistelmältä. Ja Mirjamin ja Hervorin kalmaa kylvävät ajatukset olivatkin varsin viihdyttävää seuraa.

Kirjan naisvoimakaksikko on ehkä hieman kliseisesti kaunis lääkäri Mirjam ja Hervor, pulska ja homssuinen 'lapinnoita'. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun he saapuvat kesäviettoon Gotlantiin, kunnostamaan vanhaa kappelia ja kostamaan mieskolmikolle, joka aikoinaan saattoi Mirjamin taloudellisiin vaikeuksiin. Mirjamin koston lähtökohta onkin mielestäni juonen heikoin kohta. Voiko kukaan olla niin hyväuskoinen ja tyhmä, että ajautuu vaikeuksiin sillä tavoin kuten Mirjamille kävi? No, meitä on moneksi ja Mirjam päättää Hervorin kannustuksella kokeilla voimalauseiden synnyttämää energiaa mieskolmikkoon. Ajatuksen voimallako voisi tappaa? Mirjam on epäileväinen, mutta kesän kuluessa kuolema alkaa vierailla pienessä Kajpe Kviarin kylässä.

Tarinassa on ripaus maagisia piirteitä, kun Hervor sekoittelee yrttiliemiään. Tätä puolta olisi voinut korostaa ehkä enemmänkin, kirja olisi saanut hieman eksoottisempaa vivahdetta. Viihdyin tämän kirjan parissa, vaikkei se mikään 'The Book' olekaan. Kirjan nimen suomennos on minusta onnistunut. 'Ajattelen sinua kuolemaasi asti' kuulostaa aluksi todella kauniilta ajatukselta, mutta kirjan tapahtumat kääntävät sen merkityksen päinvastaiseksi.

Tätä kirjaa ovat muutkin bloggaajat lueskelleet kesällä, esimerkiksi: ammankirjablogi, maukkis ja leenalumi. Kesäkirja - mutta jos tämän kaivaa esille jouluna, voi tehdä ajatusmatkan juhannukseen.

Goodreads: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Marianne Cedervall: Svinhugg (2012)
Suomentanut Ulla Lempinen
Kansi: Nina Leino
Atena Kustannus
342 sivua

Kommentit