Kate Kerrigan: Onnellisen avioliiton reseptejä

Kate Kerriganin Onnellisen avioliiton reseptejä (Bazar, 2008) kuljetti minut Avioliittojuonia-haasteen Kristallihäät-tasolle. Samalla merkitsin ensimmäisen kirjan romantiikka-tunnisteen alle. Voi olla, että Kerrigan saa hetken majailla siellä yksinään - luen aika harvoin tämäntyyppistä romanttista viihdekirjallisuutta. Haastekirjoissa koetan valita luettavaksi jotain, mihin en ehkä muutoin tarttuisi. Kirjastosta sattumalta löytyneet Kerriganin reseptit sopivat tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Jo kirjan kansi oli kaikessa vaaleanpunaisuudessaan niin Romanttinen isolla R:llä, että pelkäsin kirjan sisällön olevan ruusunpunaista höttöä, jota ei vaivaantumatta pysty lukemaan. 

Alun epäilyksistäni huolimatta reseptikirja oli aivan kohtalainen lukukokemus. Päähenkilönä on neljääkymmentä lähestyvä, Manhattanilla asuva ruokatoimittaja Tressa. Hän on päättänyt chick lit -vuotensa menemällä naimisiin talonmiehensä Danin kanssa. Kirjan keskeinen ongelma on Tressan sopeutuminen avioliiton arkeen. Kirjassa seurataan myös Tressan isoäidin Bernadinen avioliiton tarinaa 1930-luvulta asti. Reseptejä on käytetty jäsentämään kirjan rakennetta: tarinan osat alkavat aina Bernadinen irlantilaisresepteillä, ja kirjan edetessä selviää, millainen merkitys kyseisellä reseptillä on Tressan ja Bernadinen elämässä.

"Silloin kun aloimme seurustella, Danin oleskeleminen kodissani tuntui lohdulliselta. Mutta nyt kun hänellä on oikeus olla täällä, se tuntuu väärältä. Yhtäkkiä koen yksityisyyteni kadonneen - vai onko läheisyyden tarkoitus tuntua tungettelevalta?"

'Voi hyvänen aika', ajattelin aika monta kertaa Tressan tarinaa lukiessani. Yllä olevan kaltainen avioliittoarjen pohdiskelu ja sen ahdistavuuden päivittely erityisesti tarinan alkupuolella alkoi jossain vaiheessa tuntua ylikorostetulta. Hieman vähempikin olisi minulle riittänyt. Niinpä pidinkin enemmän Tressan isoäidin Bernadinen tarinasta, joka sijoittui Irlannin maaseudun pikkukylään. Siinä oli enemmän elämänmakua kuin Tressan sopeutumistarinassa Manhattanin hienostoarjesta Danin maalaissukulaisten keskelle.

Onnellisen avioliiton reseptejä sijoittuu haasteen Kriisejä-kategoriaan. Tressan kriisi ei todellakaan jää lukijalle epäselväksi. Tressa ja Bernadine kuitenkin lopulta oppivat jotain kriiseistään. Bernadinen mietteitä:

"Avioliittoni opetti minulle, että oikea rakkaus on vain sitä mitä antaa. Ei muuta. Rakkaus ei ole "siellä jossakin" odottamassa. Se on ihmisen sisällä."
Avioliittoreseptejä on lueskeltu myös mm. näissä blogeissa: Nenä kirjassa ja Kirjava kammari

Goodreads: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Kate Kerrigan: Recipes for a Perfect Marriage (2006)
Suomennos Helinä Kangas
Bazar, 2008
334 sivua

Kommentit