6 kirjaa pari(sta)suhteesta

Blogimuistelot jatkuvat parisuhdeteemalla (edelliseltä listaltani löytyy kesänodotuskirjoja). Jostain syystä parisuhdetarinat jaksavat kiinnostaa minua vuodesta toiseen, ja myös ensimmäinen lukuhaaste, johon osallistuin, osui tähän aihepiiriin. Sinisen linnan kirjasto -blogin Avioliittojuonia-lukuhaaste oli kuin minulle tehty, ja muistan olleeni todella innoissani haasteen aiheesta. Into ei ole hiipunut, ja jos joku haluaa laittaa pystyyn kirjallisen parisuhdehaasteen, niin hep! yksi osallistuja on taatusti mukana.

Alla olevista kirjoista kaikki muut paitsi Julian Barnesin kirja löytyvät omasta hyllystäni. Amadon kirja on lainassa, joten se ei päässyt mukaan kirjakuvaan. Listaa katsellessani huomaan, että kirjoissa minua viehättävät kiemuraisemmat suhteet. Omassa henk.koht. elämässäni suosin tasaisempaa menoa, joten ilmeisesti kirjojen kautta on turvallista sukeltaa sameampiin vesiin. Tässä katsaus blogivuosieni parhaisiin suhdetarinoihin:


Tämä on ainut lukemistani Irvingin kirjoista, johon olen täydellisen hurahtanut. Jostain syystä en blogini alkutaipaleella uskaltanut antaa kirjalle kuin 4 tähteä, mutta kävin korjaamassa erheeni ja korotin tähtimäärän viiteen. Irvingin herkullinen kahden pariskunnan parisuhdepainiottelu on niin riemukasta luettavaa, että täysi tähtimäärä on paikallaan. Olen lukenut kirjan muutamaan otteeseen, ja uusintalukuja lienee odotettavissa. Blogijuttukin on kirjoitettu uusintaluvun jälkeen.


Ferranten komedian ja tragedian välimaastossa liikkuva draama miehensä hylkäämästä naisesta. Hankin kirjan hiljattain omaan hyllyyni. Kirjassa on rumahko kansi, ja eräällä koiralla oli muistaakseni tyly kohtalo, mutta muutoin Ferranten kirja oli vetävää luettavaa. Pitkälti tämän kirjan imussa innostuin Ferranten uudesta suomennoksesta Loistava ystäväni, jonka olen hankkinut lukulaitteeseeni odottamaan sopivaa lukuaikaa.

Julian Barnes: Puhumalla paras (julkaistu 10.11.2013)

Nolojen muistojen blogijuttu! Jossain vaiheessa ensimmäistä blogivuottani sain idean lukea palkittuja kirjoja, yksi per palkinto. Julian Barnesin kirja sai aikoinaan Prix Femina Étranger -palkinnon, eli parhaan käännösromaanin palkinnon Ranskassa. Kirja oli minulle ehdoton löytö, mutta intoni kahlata läpi kirjapalkintoja hiipui nopeasti. Sainkohan luettua edes kymmentä kirjaa?? Hautasin idean hiljaisuudessa, mutta onneksi sentään Barnesin kirja jäi muistoihin hauskana kirjana. Kirjallinen huumori on taitolaji, ja Barnesin veikeä tarina upposi minun huumoriini loistavasti.


Ranskalaisen luutnantin nainen on kerronnan juhlaa. Rakkaus ei tässä kirjassa ole ruusuilla tanssimista, mutta dramaattisuutta ja suuria tunteita löytyy sitäkin enemmän. Upea, upea kirja! Suosittelen myös historiallisista romaaneista pitäville.

Jun’ichirō Tanizaki: Avain (julkaistu 13.3.2016)

Tanizakin lyhyt Avain oli eräs alkuvuoteni parhaita kirjoja. Päiväkirjamerkinnöistä koostuva japanilaisen avioliiton kuvaus ei ollut laisinkaan niin puiseva tapaus, kuin ennakolta kuvittelin. Päinvastoin, Avain vain paransi otettaan loppua kohden.


Keittokoulu Maku ja Taito ♥. Blogijuttu intohimoisen dona Florin ihmeellisestä elämästä ja rakkauksista on julkaistu uudenvuodenaattona, ja muistan olleeni innoissani siitä, että sain vuoden viimeiselle päivälle näin hyvän kirjan. Viiden tähden herkkupala ruuan ja rakkauden ystäville. Näyte donan keittokoulun resepteistä:

"Käytännön oppitunti:
Raastakaa kaksi sipulia, murskatkaa valkosipuli survimessa;
sipuli ja valkosipuli eivät pilaa ilmaa, ei, hyvät naiset,
ne ovat maan tuoksuvia hedelmiä.
Leikatkaa korianteri, persilja, muutama tomaatti,
ruohosipuli ja puoli paprikaa aivan pieniksi paloiksi.
Sekoittakaa kaikki oliiviöljyyn ja pankaa
tämä mehevän makuinen kastike odottamaan
(noiden hupsujen mielestä sipuli haisee,
mitä he ymmärtävät puhtaista tuoksuista?
Vadinho söi halukkaasti raakaa sipulia
ja hänen suudelmansa poltti.)"



Jos joku ihmettelee, miksi Irving kirjasta ei näy kansikuvaa, niin syynä on se, ettei minulla ole kansilievettä. Olen ostanut nuhruisen kappaleeni joskus vuosia sitten divarista, enkä ole viitsinyt etsiä parempikuntoista sen tilalle. Kirja keltainen etukansi ei ole järin kuvauksellinen, joten pitää tyytyä sisäsivuun.

Kommentit

  1. Joskus parisuhdedraamat ärsyttävät, mutta lähinnä kotimaiset. Käännöskirjallisuudessa ne viehättävät minua paljon enemmän. Hienoja esimerkkejä sinulla. Avain on upea. Myös Atwoodin Kivettyneet leikit on hyvä ja Simone de Beauvoirin Murtunut nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaisista muistui vasta nyt mieleen Riikka Pulkkisen Totta-kirja, josta pidin niin paljon että olisin sen voinut ottaa mukaan listalle. Atwoodin Kivettyneitä koetin lukea muistaakseni viime talvena, mutta minulta se jäi kesken... se ei vaan yhtään vienyt mukanaan. Tuota de Beauvoiria en ole lukenut, mutta on minulla käynyt mielessä hänen pariinsa palaaminen. Mandariinit ainakin kangastelee hyvänä lukukokemuksena.

      Poista
  2. Noista olen lukenut vain Ranskalaisen luutnantin naisen, joka on ollut kirjahyllyssäni niin pitkään kuin minulla on ollut jonkinlainen kirjahylly. Pitäisikin muuten lukea kirja jälleen kerran, siitä on tehty myös elokuva. Sopivasti sinun haasteeseen.
    Oletko lukenut Pianon? Kunnon avioliittosuhdedraamaa ja elokuva on Top10-listallani, eikä irtoa sieltä millään kepulikonstilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piano-vinkistä! Laitoin sen heti varaukseen, sillä kirja on kiinnostanut minua mutta olen vain sen unohtanyt täysin. Elokuvahaasteeseeni olen jo pitemmän aikaa kaivannut jotain uudempaa luettavaa kuin klassikoita, ja Piano sopii tähän hienosti. :)

      Poista
    2. Elokuva voitti 3 Oscaria: naispääosasta, naissivuosasta ja parhaasta käsikirjoituksesta. Käsikirjoittaja Jane Campion kirjoitti sitten kirjan elokuvan jälkeen.

      Poista
    3. Juu, muistin heti että Oscar-huumaa on ollut tämän tarinan ympärillä. Mutta enpä tiennyt, että kirja on kirjoitettu elokuvan jälkeen. Onpas jännää kokeilla sellaista.

      Poista
  3. Ei yhtään tuttua! Voisinkin pistää kaikki kehumasi lukulistalle. Varsinkin Irving kiinnostaa, koska Minä olen monta -teos ihastutti. Garpin maailmakin kyllä odottelisi omassa hyllyssä...Hyvät, laadukkaat parisuhderomaanit kiinnostavat minuakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irvingin kirjaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, se on niin hyvä! En ole sitä juuri nähnyt blogeissa, vaikka Irvingiä kyllä noin muuten tunnutaan lukevan. Mutta onhan tuolla kirjalla tietysti jo vähän ikää, ei ole ihan tuore tapaus. :)

      Poista
  4. Hieno, mielenkiintoinen lista! Kaikki ovat lukematta, mutta kiinnostavat kovasti. Kummastelen erityisesti Irvingiä, joka on hyllyssäni, mutta lukemattomana, vaikka Irving on lempikirjailijani.

    Oletkos lukenut Carol Shieldsin Sattumankauppaa? Se nyt ainakin tulee avioliittokuvauksena mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enpä ole lukenut Carol Shieldsiltä vielä mitään. Pitääkin ottaa Sattumankauppaa lukulistalle. Kirja vaikutti pikaisen googlailun perusteella kiinnostavalta.

      Poista
  5. Avain on ainoa luettu (ja pidetty ja Tanizakilla on muitakin varsin kimurantisti eteneviä suhdekuvauksia, parista suomentamattomasta olen blogannut), mutta on tuolla pari muutakin jotka ovat hyvin epämääräisellä "tuon voisi ehkä joskus lukea"-listalla ja muutkin ehkä ansaitsisivat paikkansa sillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut yhden Tanizakin Avaimen lisäksi, ja se oli paljon säyseämpi. Avain oli parempi, joten Tanizakin kiinnostuspisteet ovat sen myötä varsin korkeat. :) Eli varmasti tulee jatkossakin luettua jotain häneltä. Kirjastossa näkyy olevan jotain englanniksikin tarjolla.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.