Naistenviikko: Stella - Maritta Lintunen

Maritta Lintusen Stella (WSOY, 2018) käsittelee vakavaa aihetta, liiallista omistushalua ja sen vaikutuksia. Lähestymistapa on kiehtova: taiteilijauraltaan vetäytynyt Sylvi-rouva tarjoaa asunnostaan huoneen parikymppiselle Liisalle, joka saapuu 1980-luvun alussa Helsinkiin runokurssille. Vähitellen Sylvi alkaa ohjailla yhä enemmän Liisaa, ja lopulta myös tämän pojan elämää. Kirjassa seurataan lisäksi nykyajassa Liisan poikaa aikuisikäisenä, kun tämä kipuilee lääkärinuransa ja nuoruuden intohimonsa, pianonsoiton, välimaastossa. 

Voisi äkkiseltään kuvitella, että kirja on tunnelmaltaan synkkä. Näin ei suinkaan ollut, sillä Stella yllätti minut nopealukuisuudellaan ja kepeydellään. Huumoripala Stella ei toki ollut, mutta aika nopeasti tilanteita kehiteltiin eikä Sylvin persoonan pimeitä puolia käsitelty sen syvällisemmin. Liisa varsinkin jäi etäiseksi ja ohueksi hahmoksi, ja minun lukukokemuksessani pääosaan nousi Liisan aikuinen Juri-poika. Hänen parisuhdesotkunsa ja pianonpimputtelunsa olivat ihan mukavaa - joskin ennalta-arvattavaa - seurattavaa.

Goodreadsiin Stella saa minulta kolme tähteä. Kirjan lukuhetkellä pidin siitä, että kirja eteni jouhevasti. Taiteilijapiirien kuvaus toi hienostuneen säväyksen henkilöiden ihmissuhteisiin, ja voinkin suositella kirjaa heille, joita kiinnostaa kevyt versio monimutkaisista ihmissuhteista.



***
POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "a book featuring one of the seven deadly sins". Ylpeys, ahneus, himo, kateus, ylensyönti, viha ja laiskuus - näiden joukosta Sylvin käytös ja mielenliikkeet edustavat mielestäni ahneutta. Hän olisi hotkaissut, varmaankin omasta mielestään hyvää tarkoittaen, Liisan pojan kokonaan itselleen, jos vain olisi voinut.

Tänä vuonna naistenviikkoni tähtiä ovat olleet Stellan lisäksi:


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: kirjaa on luettu mm. blogeissa Kulttuuri kukoistaa, Kosminen K, Tuijata.Kulttuuripohdintoja ja Ja kaikkea muuta
Kirjan tietoja:
Maritta Lintunen: Stella
WSOY, 2018
316 sivua

Kommentit

  1. No jopas, mieleeni muistui, että olen tämän kirjan lukenut! On paljon ”ihan hyviä” kirjoja, jotka ovat lukuhetkeen sopivia mutteivät ikimuistoisia. Mutta jollekin minun ”ihan kiva” voi olla Ikimuistoinen, joten on hienoa, että ilmestyy monenlaista luettavaa. Stelloja ja muita!

    Mukavaa kesäluettavaa ja kesää naistenviikon jälkeenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ilmestyy monenlaista luettavaa, ja niitä ihan kivojakin kyllä tarvitaan! Oikein mukavaa kesän jatkoa myös sinulle <3.

      Poista
  2. Minäkin yllätyin kirjan "keveydestä", mutta pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tämä mikään huono kirja ollut. Jos olisi ollut raskaslukuisempi, olisin kenties jättänyt kesken.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.