Lyhyesti: Kalman kevät & Paholaisen päivä

Kesäkuu oli minulle hyvä lukukuu, ja sen huomaa blogattavien kirjojen jonon pituudessa. Mittaa löytyy! Päätinkin taas turvautua lyhytarvioihin, ja tässä setissä on mukana pari nimeltään kolkon oloista kirjaa. Sisältö ei aivan yltänyt kirjan nimen tasolle kummassakaan tapauksessa, mutta Kalman kevään kohdalla tämä ei ollut pulma eikä mikään. Paholaisen päivä sen sijaan oli minulle melkoinen floppi. "Karmiva ja kiehtova - lue omalla vastuulla." Heh heh, harvoin on kannen mainoslause ollut näin harhaanjohtava.


Virpi Hämeen-Anttilan 1920-luvun Helsinkiin sijoittava Karl Axel Björk -dekkarisarja on edennyt jo 7. osaansa. Kalman kevät (Otava, 2020) on erittäin onnistunut jatko muutoinkin hienoon sarjaan, ja tämä uusin kirja oli minun mieleeni enemmän kuin edellinen tummanpuhuva osa. Kalman kevään rikosjuttu ei kirjan nimestä huolimatta ole erityisen ruumispitoinen, mutta toisaalta: Wikipedia tietää kertoa, että kalmalla viitataan myös kalman väkeen eli kirkkomaiden ja kalmistojen haamuihin. Björk pestataan kirjassa selvittämään Iida-neidin Matilda-ystävättären kotona havaitun kummituksen arvoitusta, ja myös Matildan isän outo kuolema vaivaa Björkin mieltä.

Kummituksen perässä juoksentelu toimi rikosjuttuna yllättävän hyvin, ja jopa rationaalisen mielenlaadun omaava Björk säikähti perinpohjin joutuessaan henkimaailman edustajan kanssa vastatusten. Pirteä Iida-neiti hääri Björkin apuna, ja hänen muutkin tutut apuvoimansa olivat kenties isommin esillä kuin aiemmissa osissa. Tämä toi juoneen elävyyttä, ja tervehdin ilolla myös Björkin rakkauselämän saamaa suuntaa. Jospa se päivä alkaisi viimein paistaa sankarimme yksityiselämäänkin! Kalman kevään juoni oli kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus, joka viehätti enemmän tuttujen henkilöhahmojen edesottamusten vuoksi kuin rikosjuonien synkkyyden vuoksi. Hyvä näin.

Kuuntelin Kalman kevään äänikirjana, ja olin alkuun lähes järkyttynyt, kun huomasin tutun lukijan vaihtuneen uuteen ääneen. Onneksi totuin pian myös Jaakko Ohtosen lukutapaan ja ääneen. Toivottavasti hän lukee myös sarjan seuraavat osat eikä luvassa ole hyppimistä lukijasta toiseen (se on hyvän sarjan kohdalla todella ärsyttävää!). Erinomainen Kalman kevät saa Goodreadsiin neljä tähteä.

Andrew Michael Hurleyn Paholaisen päivä (WSOY, 2018) oli minulle paha pettymys, kuten jutun alussa jo mainitsin. Tähän oli lähinnä syynä se, että Hurleyn esikoisromaani Hylätty ranta oli monin tavoin erikoinen ja otteessaan pitävä kirja. Totta kai sitä samaa odottaa seuraavaltakin kirjalta, mutta Paholaisen päivä ei yltänyt lähellekään Hylätyn rannan lähes maagista, kauhuun kallellaan olevaa tunnelmaa.

Paholaisen päivä sijoittuu Luoteis-Englannin syrjäisille nummille, jossa sijaitsevalta maatilalta kirjan päähenkilö John Pentecost on kotoisin. Kirjan alussa hän matkaa raskaana olevan vaimonsa kanssa kotitilalleen, isoisänsä hautajaisiin. Vanhat sukusalaisuudet alkavat pulpahdella pintaan, mutta kovin isoja jännitteitä niistä ei ainakaan minun lukukokemuksessani syntynyt. Periaatteessa juonesta kyllä löytyi kiinnostavia aineksia, sillä esimerkiksi Johnin lapsuuden aikaisia tapahtumia kerittiin hyvin auki, ja seudun perinteikkäät uskomukset nivoutuivat kivasti nykyajan tapahtumiin. Mutta jotain Paholaisen päivästä kertoo se, että minua kiinnosti kirjassa eniten maaseudun elämän kuvaus ja pienen yhteisön pärjääminen jossain jumalan selän takana. Ns. kauhuelementit jäivät kovin vaisuiksi.

Hieno miljöö ei riittänyt pelastamaan Paholaisen päivää, joten kirja saa minulta vain kaksi tähteä Goodreadsiin.

***

Osallistun Hurleyn kirjalla Kirjahyllyn aarteet -haasteen toiselle kierrokselle. Tämän aarteen aion kierrättää seuraavalle lukijalle lähikirjaston vaihtohyllyn kautta. Kalman kevät puolestaan sopii POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteen kohtaan "a book set in 1920s".

Goodreads: Kalman kevät saa 4 tähteä ja Paholaisen päivä 2 tähteä.
Mistä kirja minulle? Kalman kevään kuuntelin BookBeatista ja Paholaisen päivä on oma ostos.
Muualla verkossa:
* Paholaisen päivää on luettu mm. blogeissa Villasukka kirjahyllyssä, Satun luetut, Kirjapöllön huhuiluja
* Kalman kevään traileri näkyy Facebookissa
Kirjojen tietoja:

Virpi Hämeen-Anttila: Kalman kevät
Lukija Jaakko Ohtonen
Otava, 2020
Kesto 11 t 2 min

Andrew Michael Hurley: Devil's Day (2017)
Suomennos Jaakko Kankaanpää
WSOY, 2018
381 sivua

Kommentit

  1. Nämä Hurleyn kirjat ovat merkillisiä tapauksia. On vaikea sanoa ovatko ne hyviä, huonoja vai kenties loistavia, niissä on omalaatuinen tunnelma, mutta kummankaan juonesta tai punaisesta langasta ei ole jäänyt juuri ollenkaan muistikuvia. Melkein vaatisivat uusintaluvun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurleyllä on tosi persoonallinen tyyli. Välillä toimii, välillä ei... Hylätty ranta tosiaan houkuttelee minuakin uusintalukuun. Siitä jäi hyvät muistot, mutta juonesta tai tapahtumista en tosiaan juuri mitään kovin tarkkaa muista. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.