Gloria Naylor: Brewster Placen naiset

Päätän naistenviikon bloggaukseni vuonna 1980 ilmestyneeseen Gloria Naylorin romaaniin Brewster Placen naiset (Otava, 1984). Löysin kirjan googlaillessani luettavaa Yhdysvallat-lukuhaasteen kohtaan 'afroamerikkalainen kirjailija'. Toni Morrison olisi ollut itsestään selvä valinta, mutta halusin vaihtelun vuoksi jotain muuta. Naylorin romaani vaikutti takakannen perusteella lupaavalta: "romaani sisältää seitsemän naisen tarinan, seitsemän väkevää kertomusta elämästä mustaihoisten asuttamasta vanhasta, rapistuneesta korttelista amerikkalaisessa suurkaupungissa." Kirja ei pettänyt odotuksia, sillä ihastuin sen lämminhenkisyyteen, elämänmyönteisyyteen ja monivivahteisiin naiskohtaloihin.


Luulin aluksi Naylorin kirjaa novellikokoelmaksi, mutta jossain vaiheessa kirjan toista kertomusta minulle alkoi hahmottua, että tarinoilla on muutakin yhteistä kuin jonkinlainen tapahtumapaikkaside Brewster Placen kortteliin. Samoja henkilöitä alkoi tulla vastaan siellä täällä, ja kirjan rakenne onkin mielestäni onnistunut. Periaatteessa jokaisen kertomuksen voi halutessaan lukea aivan itsenäisenä tarinana, mutta yhdessä niistä muodostuu isompi kokonaisuus.
"Hänen nuoruutensa oli nopeasti haihtunut jonnekin samalla kun ajat olivat jatkuvan ja tasaisen paineen ansioista muuttuneet, mutta yhä hänen elämänsä jatkui entisenlaisena. Vaikka joku olisi vaivautunut kertomaankin, että maailmassa oli hänelle nyt tuuman verran enemmän tilaa, hänen tähtensä ei olisi osannut loistaa yksinään.
    Etta ja Mattie olivat valinneet mahdollisimman erilaiset tiet, ja silti niiden petolliset mutkat olivat johtaneet kummankin Brewster Placelle." (s. 87)
Kirjan tapahtumien ajankohtaa ei tarkasti määritellä, mutta ottaisin itse muutaman kymmenen vuotta kirjan ilmestymisvuodesta pois. Brewster Placen naiset on jollain tapaa viehättävän vanhanaikainen lukuromaani, joka pyrkii koskettamaan muttei silti saa lukijaa ahdistumaan. Kuten kirjan nimestä voi päätellä, naisnäkökulma on tekstissä voimakkaasti läsnä, ja yleensä naiset ovat kirjan kertomuksissa vaatimattomista lähtökohdistaan ja olosuhteistaan huolimatta itsenäisiä toimijoita, omissa ahtaissa rajoissaan. Aina lopputulos ei ole kovin häävi, mutta Brewster Placen naiset onnistuu silti olemaan surun ja murheenkin keskellä valoisa romaani.

Brewster Placen naiset on täyteläinen ja viisas lukuromaani, joka on kestänyt mainiosti aikaa. Goodreadsiin kirja saa minulta neljä tähteä.
"He olivat särmikkäitä, sisältä pehmeitä, julman vaativaisia ja helposti lepyteltäviä, nämä Brewster Placen naiset. He tulivat ja menivät, varttuivat aikuisiksi ja vanhenivat ennen aikojaan. He olivat kuin eebenpuinen feenikslintu, jokainen heistä eli oman aikansa ja jokaisella heistä oli oma tarinansa." (s. 14)
***
Osallistun kirjalla TuijaTa.Kulttuuripohdintoja-blogin Naistenviikkohaasteeseen.

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta. Yhdysvallat-lukuhaasteessa kuittaan kohdan afroamerikkalaisen kirjailijan teos.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Kirjan tietoja:
Gloria Naylor: The Women of Brewster Place (1980)
Suomennos Erkki Jukarainen
Otava, 1984
256 sivua

Kommentit

  1. Aivan uusi tuttavuus1 sellaisiin on ilo törmätä, kuten myös mukaviin naistenviikkopostauksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus tämä oli minullekin, vaikka aikoinaan on saattanut ola suosittu kirja. Goodreadsissa ainakin on saanut hyvät pisteet.

      Poista
  2. Tää kyllä pitää munki lukea. Vaikuttaa just semmoselta mukavalta luettavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa. Tämä oli jotenkin ihanan valoisa romaani, vaikka tapahtumissa oli tosi riipaisevia juttuja mukana.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.