Minä, Muru ja metsä - Lena Frölander-Ulf

Luen harvakseltaan lasten kuvakirjoja, mutta Lena Frölander-Ulfin Minä, Muru ja metsä (S & S, 2016) viehätti minua niin paljon kansikuvallaan, että päätin kokeilla miten kirja uppoaa aikuislukijaan. Hienosti upposi, sillä päädyin antamaan kirjan metsätunnelmille viisi tähteä. Ihastuin kirjan kuvitukseen ja pienistä tekstipaloista rakentuvaan pieneen-suureen tarinaan.


Kirjassa käsitellään pienen lapsen pelkotiloja ja niiden kohtaamista. Tarina vie lukijan mökkireissulle, metsän äärelle. Äiti tykkää olostaan, mutta lapsi kuvittelee metsän siimekseen vaaroja ja outoja otuksia. Onneksi mukana on Muru-koira, jonka voi ottaa mukaan ulos pissareissulle. Kirjan kuvissa ollaan metsäkävelyllä, ja siellähän tulee vastaan vaikka mitä. Kuten vuorenpeikko, jonka hengityksessä "haisee hiki ja mätä mato". Kirjan lyhyet tekstit ovat todella osuvia, ja yhdessä kuvituksen kanssa niistä rakentuu salaperäinen kokonaisuus:


Miten kaunis kirja! Pidin kuvien lisäksi tarinan luonnonläheisyydestä, ja siitä, ettei tarina sijoittunut nykyajan mukavuuksien äärelle. Ei siis sisävessaa, vaan hädän hetkellä on uskaltauduttava ulos. Tarina muistutti mieleeni muistoja lapsuusaikojen mummolareissuilta. Itä-Suomen mummoni asui maalla, ja hädän yllättäessä oli mentävä ulkohuussiin. Talvipakkasilla ulos taskulampun kanssa ja kesäöinä paljain jaloin kostealla nurmella - peikkoja tai pimeää en silti koskaan osannut pelätä.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Kirjallisia kosketuksia, Dysphoria ja Lastenkirjapino
Kirjan tietoja:
Lena Frölander-Ulf: Jag, Fidel och skogen
S & S, 2016
42 sivua

Kommentit

 1. Tämä kirja ei ole osunut eteemme kirjastoreissuilla mutta en varmaan olisi uskaltanut sitä edes lainata sillä meidän pian 7vee on aina ollut herkkä kuville, tämä peikko olisi varmasti ollut liikaa :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, pienelle herkälle lukijalle tämä kirja voi olla pelottava, vaikkei mitään oikeasti hirveää tapahdukaan. Tarinalla on silti onnellinen loppu, sanottakoon se vielä tässä varmuuden vuoksi.

   Poista
  2. Näytin nämä kuvat 7veelle joka kysyi huolestuneena onko kirja oikeasti vauvoille... Nyt ei kuulemma olisi enää ongelmaa lukea :-D

   Poista
  3. Niin ne lapset kasvavat. :) "vauva" lienee suhteellinen käsite. :D Olen huono ikäsuositusten kanssa, eikä kustantajan sivuilla ollut myöskään suositusta. Mutta jos kiinnostaa, niin kannattaa tutustua tähän kirjaan.

   Poista
 2. Onpa hieno kuvitus <3
  Tämäkin pitää ottaa lukusuunnitelmiin mukaan ;)
  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Minun piti selailla kuvat muutamaan kertaan läpi ensilukemisen jälkeen. :) Mukavaa sunnuntain jatkoa myös sinulle <3.

   Poista
 3. Vau, upea kansi ja kuvitus!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Samalta tekijältä voin vinkata myös sellaista kirjaa kuin Hämäräkirja (http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2009-syksy/h%C3%A4m%C3%A4r%C3%A4kirja.html). Siinäkin on mahtavan näköistä kuvitusta.

   Poista
 4. Tässä on kyllä vaikuttava kuvitus, ja tarinakin todella mainio. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. :) Ihana kirja syksyn iltoihin!

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.