Doris Lessing: Muutoksen aika

Doris Lessingin Muutoksen aika (Otava, 1986) päättää viisiosaisen Väkivallan lapset -sarjan. Lessingin sarja kertoo Martha Quest -nimisen naisen elämänvaiheista. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat pääosin Rhodesian alueelle, mutta viimeisessä osassa Martha on palannut Lontooseen jatkaakseen elämäänsä siellä maailmansotien jälkeen. Sarjassa on koko ajan käsitelty Marthan avulla aikakauden poliittisia vireitä, ja Marthan sisäinen poliittinen näkemys on Muutoksen ajassa saavuttanut jonkinlaisen päätepisteen. Ulkoisesti Marthan elämässä taphtuu Lontooseen saapumisen jälkeen lähinnä sellaista, että hänen elämäänsä astuu jälleen uusi mies, tosin alkuun vain työnantajan muodossa. Sisäisesti onkin sitten melkoinen myllerrys käynnissä, varsinkin kirjan loppuosaa kohden. Martha puntaroi ympärillään olevien ihmisten välisiä suhteita, omaa suhdettaan heihin ja maailman tilaan ja ties mihin.

Jo sarjan aiemmat osat ovat olleet minulle paikoin hidaslukuisia, mutta Muutoksen aika venytti hidasta tahtia äärimmilleen ja kirjasta muodostui minulle loppukesän isoin lukuponnistus. Lukutunnelmat lyhyesti 717 sivua varrelta: ensimmäiset 450 sivua kääntyivät suhteellisen mukavasti, mutta 200 viimeistä sivua oli jo tuskaisempi taival. Mutta kun olin lukenut sarjan neljä ensimmäistä osaa, en halunnut luovuttaa ja pakotin itseni kahlaamaan loppuun asti järkälemäisen päätösosan. Viimeiset 150 sivua etenin silmäilemällä, sillä oli erehtynyt antamaan itselleni välillä luvan lukea kevyempiä kirjoja. Virhe, virhe! Palaaminen nuortenkirjojen, sarjakuvien ja fantasian parista Marthan pohdiskeluiden pariin ei ollut laisinkaan helppoa. Itse asiassa se oli niin piinallista, että totesin silmäilyn olevan ainut vaihtoehto saada Marthan tarina edes jollain tapaa päätökseen.

Muutoksen aika kuvaa Marthan ajatuksenjuoksua pikkutarkasti, ja näitä kuvauksia kevennetään kovin harvoin dialogilla. Minulta Lessingin teksti vaati melko intensiivistä keskittymistä ja paneutumista, ja vaikka koin kirjan loppua kohden todella raskaslukuiseksi, toisaalta myös nostan hattua sille. En muista lukeneeni toista sarjaa, jossa mentäisiin tällä tavoin yhden henkilön pään sisään ja peilattaisiin sitä kautta ajanjakson aatteita ja tunnelmia.

Mietin pitkään kirjalle sopivaa tähtimäärää, ja päädyin viimein neljään tähteen. Se on tietysti huikeassa ristiriidassa sen kanssa, että hypin viimeiset sivut lause sieltä, toinen täältä -periaatteella läpi. Arvostan siitä huolimatta Lessingin luomaa Marthan hahmoa ja hänen kauttaan piirtyvää ajankuvaa. Minulle Muutoksen aika oli lopulta liian tuhti paketti, mutta omalla tavallaan se on vaikuttava romaani. Siitä siis kirjalle neljä tähteä Goodreadsiin.


Bloggaukseni sarjan aiemmista osista löytyvät täältä:

Parempien ihmisten lapsi
Hyviin naimisiin
Myrskyn varjossa
Lumous haihtuu

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogissa Illuusioita
Kirjan tietoja:
Doris Lessing: The Four-Gated City (1969)
Suomennos Heidi Järvenpää
Otava, 1986
717 sivua

Kommentit

 1. Pääsit loppuun asti. Itselle riitti kolmos ja nelososa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa se otti, ja loppumetrit tuli himmailtua, mutta pääsin kuin pääsinkin maaliin. :) Melkoisen sarjan on Lessing kirjoittanut.

   Poista
 2. Onneksi olkoon, selätit klassikon tai klassikkosarjan :)
  Olen lukenut Lessingin Viides lapsi teoksen, joka oli todella hyvä, mutta en taida lähteä sinun lukemaasi sarjaa lukemaan, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä tämän sarjan voi tosiaan lukea klassikkokastiin. Viidettä lasta en ole lukenut, mutta Lessingin tuotanto kyllä kiinnostaa minua ja varmaan palaan sen pariin aikanaan. Pitää vain hetki huokaista Marthan jälkeen. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.