Joe Abercrombie: Halki puolen maailman (Särkynyt meri #2)

Joe Abercrombien Särkynyt meri -fantasiasarjan toinen osa Halki puolen maailman (Jalava, 2016) jatkaa ykkösosasta tuttua toiminnallista ja viihdyttävää linjaa. Henkilögalleriaa on uudistettu reippaasti sitten ykkösosan, ja päärooliin on nostettu uusi nimi, nuori, vihainen ja taistelunhaluinen nainen nimeltä Thorn Bathu. Hän joutuu kirjan alussa syytetyksi murhasta, mutta erinäisten vaiheiden kautta isä Yarvi ottaa hänet suojelukseensa. Se tietää kovia aikoja Thornille, mutta myös mahdollisuutta näyttää mistä hänet on tehty. No, kovasta luusta on Thorn veistetty, paljastettakoon se tässä.


Kirjan tarinassa Särkyneen meren ympärillä aletaan valmistella sotatoimia ja etsiä liittolaisia tulevia koitoksia varten. Isä Yarvi, Thorn ja laivallinen muuta sakkia lähtevät matkalle tavoitteenaan solmia kumppanuuksia edessä häämöttävää sotaa vastaan (kirjan kolmas onkin nimeltään Puolikas sotaa). Matkakumppanusten toveruuden kasvamista seurataan kirjassa aivan kuten ensimmäisessäkin osassa. Matkan edetessä tapahtuu kaikenmoista, ja on pakko sanoa, ettei juoni runsaista seikkailuista huolimatta ollut aivan niin vetävä kuin sarjan aloitusosassa. Loppua kohden kirja paransi otettaan huomattavasti, mutta Thornin ja kumppaneiden seikkailuissa oli paikoin venytetyn tarinan makua.

Minusta oli silti virkistävää, että henkilögalleriaa oli uudistettu räväkällä kädellä. Toki isä Yarvi punoi taustalla edelleen juoniaan, mutta etualalle nostetut uudet tyypit toivat tuoretta, nuorempaa virtaa tapahtumiin. Kirjan toiminnallisesta otteesta kertoo jotain se, ettei kirjan kiihkeästi eteenpäin menevä yleistunnelma juuri muuttunut sarjan aloitusosaan verrattuna, vaikka tarinan pääosassa oli tällä kertaa nainen. Thorn on luonteeltaan niin hurja ja sotaisa, ettei naismaiselle hempeilylle jää sijaa. Jopa hänelle kirjoitettu romanssi on aika karski ja vähän lapsellinenkin, mutta sopi hyvin Thornin luonnekuvaan. Kirjasarjalle annan ison plussan siitä, että naishahmot tuntuvat olevat kovasti tasa-arvoisia miesten kanssa, vaikka he usein ovatkin sivurooleissa. Heillä on valtaa ja voimaa, ja naiset osaavat sitä myös käyttää.

Sarjan kolmas on totta kai lukulistallani, kun näin pitkälle olen viihtynyt Särkyneen meren parissa. Arvaan, että luvassa on melkoinen rymistelyosa, kun Särkyneen meren ympärysvaltojen kohtaloita ratkotaan!

Kirjan kansiaukeamassa on näyttävä karttakuva Särkyneen meren ympäristöstä:


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitos!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Vinttikamarissa ja Lukunurkkaus
Kirjan tietoja:
Joe Abercrombie: Half the World (2015)
Suomennos Mika Kivimäki
Jalava, 2016
517 sivua

Kommentit

 1. Tämä on minunkin lukulistallani, ensimmäinen osa koukutti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin luin ensimmäisen osan vauhdilla, kun piti saada tietää miten henkilöille käy. Tämä ei aivan yltänyt samalle tasolle, mutta pidin silti kirjasta.

   Poista
 2. Sain tämän kirjan viime viikolla eli luen piakkoin. Ja toivon saavani myös päätösosan. Palaan kommentin kanssa luettuani kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, mitä kirjasta tykkäät. Päätösosa pitää totta kai lukea myös. :)

   Poista
 3. Olen samaa mieltä, ettei tämä ole niin vetävä lukea kuin eka osa. Mulla junnaa nyt ihan tosissaan, enkä taida olla kuin vasta puolivälissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli hieman etenemisvaikeuksia jossain vaiheessa kirjaa, mutta jatkoin vaan ja loppua kohden sivut kääntyivät nopsempaa. Mutta karsimisen varaa olisi ollut... mammuttitauti tahtoo helposti iskeä näihin fantasiasarjoihin. :)

   Poista
 4. Pidin aloituksesta ja toinen osa oli jopa sitä parempi, mutta väsähdin hieman päätösosan sotimiseen. Hyvä trilogia kumminkin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.