Kiekkokaupunkien kirjakierros - lopputunnelmat

Kiekkokevään tunnelma alkaa sopivasti tiivistyä play off -pelien edetessä (Kärpät go go finaalipeleihin!), ja oma kiekkoaiheinen lukuprojektini, Kiekkokaupunkien kirjakierros, on jo finaalinsa saavuttanut. Olen syksyn, talven ja alkavan kevään aikana lukenut 14 kotimaista kirjaa, jotka jollain tavoin liittyvät jääkiekon SM-liigassa pelaavien joukkueiden kotikaupunkeihin.


Viihdyn mainiosti käännöskirjallisuuden parissa, ja kotimaisen kirjallisuuden tuntemukseni voisi olla roimasti parempi. Kierroksen tavoitteena oli motivoida minua tutustumaan itselleni uusiin kotimaisiin kirjailijanimiin, ja siinä onnistuin. En asettanut kierroksen kirjoille korkeita vaatimuksia, eli kyseessä EI ollut suuri henkilökohtainen sivistysprojekti tyyliin 'ota haltuun kotimaisen kirjallisuuden klassikot ja tärkeät nykykirjailijat'. Päällimmäisin tavoitteeni oli sen sijaan tutustuttaa itseni edes muutamaan uuteen nimeen, ja tietysti - suosikkilistallani on aina tilaa uusille kirjoille.

Oma koosteeni löytyy alta. Kaupunkeja kierrettiin myös näissä blogeissa:
Pähkinäkukkula
Kirjan pauloissa 

Marjaanan ja Paulan koosteista löytyy kiinnostavia kotimaisia lukuvinkkejä moneen makuun. Kiva, että olitte tässä mukana. :)

Kierrokseni alkoi tutulla ja turvallisella kirjalla, mutta siitä eteenpäin valitsin lukupinooni vain sellaisia nimiä, joihin en ollut aiemmin törmännyt. Kierros eteni alkuun erittäin vaivattomasti, kirjoja tuntui löytyvän lähes itsestään. Kirjojen kansiliepeitä tuli luettua tavallista tarkemmin, josko siellä olisi kerrottu mistä ko. kirjailija on kotoisin tai missä hän asuu. Neljän viimeisen luetun kohdalla piti jo hieman tutkia kirjaston tietokantaa, ja Rauman ja Porin kohdalla sanan 'hieman' voi korvata sanalla 'ahkerasti'. Mutta viimein jokaiseen kaupunkiin löytyi ennakolta kiinnostava kirja, jota oli mukava lähteä lukemaan:

Lappeenranta/Saipa: Kari Välimäki: Todensanat
Pori/Ässät - Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo

Reitti näyttää kartalla tämmöiseltä:
Arvioitu matka-aika 47 h 14 min Matka 3498.84 km

Käytin reitin piirtoon Fonectan reittihakua. Välietappien järjestys ei kartasta juuri erotu, mutta melkoisesti kirjakilometrejä ehti kertyä mittariin. Autolla matkan huristeluun olisi mennyt lähemmäs 50 tuntia, ja nyt harmittaa, etten hoksannut laittaa lukemiseen käyttämiäni tunteja ylös. En uskalla edes arviota heittää.

Kierrokset timantit - suosittelen!

Lappeenranta/Saipa: Kari Välimäki: Todensanat

Muita erittäin hyviä löytöjä:


Kierroksen parhaimmiston lista tuntuu minusta hämmentävältä, sillä se koostuu yksinomaan lyhytproosasta ja sarjakuvista. Olen mieltänyt itseni enemmän romaanien lukijaksi, mutta näemmä suosikkeja voi pompahdella esiin myös muun pituisesta ja -tyylisestä kirjallisuudesta. Lähdin etsimään uusia lukuelämyksiä, ja niitä sain. :)

Kommentit

 1. Kiva haaste! Lätkä ei ole ihan mun lajini, mutta Suomea on kiva kierrellä kirjojen parissa. Pari vuotta sitten oli maakunta-haaste, jossa luettiin kirjoja eri Suomen maakunnista, tykkäsin siitä kovasti. Ehkä kesällä pitää metsästää jotain kotimaista haastetta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minulle ensimmäinen Suomen-kierros, ja kivaa tosiaan oli. Vähän harmittaakin, kun viimeinen kaupunki tuli 'suoritettua'. Jokin hauska kesähaaste olisi enemmän kuin paikallaan! Kesällä on (ainakin minulla) enemmän aikaa lukea, joten ehkä jostain putkahtaa inspiroiva haaste kesäpäivien iloksi.

   Poista
 2. Tiitu Takalo on tamperelaisen lukulistalla,totta kai... Mutta olet löytänyt paljon mielenkiintoista luettavaa muutenkin. Ja matka on huikea kartallakin mitattuna. Mainio haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen siksakkuvio kartalle tuli, tuo reitti olisi hauskaa ajaa autolla aivan oikeasti - mutta ehkä kuitenkin käytän kesälomani mieluummin johonkin muuhun. :) Tällä haasteella löytyi yllättävän monipuolista luettavaa.

   Poista
 3. Mainio kierros ja monenlaista ehdit siihen lukea. Ainoa sama haasteeseen lukemani on tuo Sanasinfonia, mutta jotkut muut kirjailijat ovat tuttuja muista kirjoistaan. Minullekin Pori ja Rauma olivat vaikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanasinfonia onkin aivan mainio kirja, vaikkei sitä kovin monessa blogissa vielä ole näkynyt.

   Mikähän noissa rannikon kaupungeissa oikein oli, kun ei meinannut mieluista kirjaa löytyä ei sitten millään... pääkaupunkiseutu ja Tampere sen sijaan olivat helppoja, oli lähinnä runsaudenpula. :) Kiva kierros tämä oli, ja mukavaa, että sinäkin lähdit mukaan. Turun ja Lahden kirjasi ovat ainakin sellaisia, että kiinnostavat myös minua.

   Poista
 4. Oi, pääsit jo kierroksen loppuun, onnittelut! Minulla on luonnoksissa kohtuullisen valmis yhteenveto omasta matkasta, toivottavasti saan sen julkaistua ennen kuin Kärpät juhlii mestaruutta... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kärppien mestaruuteen on vielä matkaa, tasaista vääntöä näyttää olevan. Täällä kirjapuolella minun listallani Tappara vei täpärästi voiton Kärpistä :), mutta jospa kaukalossa on sitten toisinpäin.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.