Kirjan ja ruusun päivän ennakkovinkit

Kirjan ja ruusun päivä -tapahtuma on jälleen ensi viikolla, 23. - 25.4.2015. Tempauksen idea on varsin yksinkertainen: saat kaupanpäällisiksi Kari Hotakaisen kirjoittaman Kantaja-kirjan, jos ostat kirjoja 15 eurolla (mukana olevan kirjakaupat löytyvät täältä). Minä aion suunnata kirjakauppaan viimeistään lauantaina (ja niitä kylkiäiskirjoja olisi sitten parempi olla vielä jäljellä silloin!!), mutta kävin jo ennakolta tutkimassa Oulun kirjatarjontaa ja kokosin kuvien muodossa pienen vinkkilistan, jossa on vinkkejä itselleni ja tätä juttua lukeville kirjanostajille.

Ehdin piipahtamaan vain Akateemisessa kirjakaupassa, joten kaikki alla olevat kirjakuvat ovat sieltä napattuja. Ensi viikon ostosreissulla olisi kuitenkin tarkoitus käydä myös Oulun Suomalaisessa kirjakaupassa, ja nautiskella siitä ylellisyydestä, että kaupungissani on vielä kaksi eri ketjun kirjakauppaa.

Löysin kirjakaupan hyllyistä muutamia jo lukemiani, oikein hyviä kirjoja, erään lahjaksi ostamani kirjan, muutaman potentiaalisen lahjakirjan ja myös jotain, mitä haluaisin ostaa omaksi ilokseni (ja jotain jo ostinkin):

Sanasinfonia - novelleja Sibeliuksesta -kirjan (Karisto, 2015) muutamat kappaleet huomasin lähes sattumalta. Kirja on hieno, ja toivottavasti se on isommin esillä muissa kirjakaupoissa, jotta lukijat löytävät sen. En lue novelleja kovin usein, mutta tämä kokoelma oli niin monipuolinen, että jokaiselle löytynee oma suosikkinovelli.

Sibeliuksen puoliso Aino on myös saanut oman kirjansa eli Jenni Kirves on kirjoittanut kirjan Aino Sibelius - Ihmeellinen olento (Johnny Kniga, 2015). Aino Sibelius tuntuu nousevan esille siellä täällä kun suomalaisen kulttuurin kehityksestä puhutaan, mutta tiedän hänen elämästään hämmentävän vähän. Maamme historian tärkeä vaikuttajanainen kiinnostaa minua, joten Jenni Kirveksen kirja on erittäin korkealla ensi viikon ostoslistallani. Ja jos ihmettelet, miksi Sibelius ja kaikki häneen liittyvä on ajankohtaista juuri nyt, niin syynä on säveltäjämestarin juhlavuosi.

Sibelius on pujahtanut myös tähän kuvaan, mutta minua houkuttelee tällä kertaa David Suchetin Hercule Poirot ja minä (Minerva, 2015). Suchetissa ruumiillistuu Agatha Christien luoma pieni, ärsyttävä belgialainen vainukoira ja vaikka en yleensä juuri perusta tv-sarjojen tiimoilta julkaistuista kirjoista, tämä on minulle kevään kiinnostavimpia kirjoja. Ostoslistani kärkisijoilla, ehdottomasti.

Kirja on mainio lahja, ja kirjakauppojen Historia-osastoilta olen hankkinut monet lahjat miehelleni, jonka kirjamaku on hieman toisenlainen kuin omani. Historia ja tietokirjat on lähellä hänen sydäntään, ja John Nurmisen säätiön kustantamat historialliset tietokirjat ovat löytäneet monta kertaa tiensä mieheni lahjapakettiin. Merelliset aiheet ovat usein näiden kirjojen aiheena, vaikka kirjat ovat jonkin verran normaalia hintavampia, ne ovat niin näyttäviä ja kookkaita, että olen ollut valmis sijoittamaan muutaman kympin tietoa ja upeita kuvia täynnä olevaan lahjaan. Bongasin hyllyjen tarjonnasta oitis yhden uutuuden, jota meillä ei vielä ole eli Mikko Huhtamiehen kirjoittaman Pohjolan Atlantis - uskomattomia asioita Itämerellä -teoksen (John Nurmisen säätiö, 2014). Kirjaa oli jäljellä vain yksi kappale, mutta jospa sitä on jossain varastohuoneen kätköissä vielä lisää. Mieheni syntymäpäivä mennä hurahti jo ohi, mutta ainahan voin ostaa kirjan hänelle muuten vaan. Sillä Kirjan ja ruusun päivän alkuperäinen idea on se, että naiset antavat miehelle kirjan ja saavat vastineeksi ruusun. ♥ Pitänee ehkä vinkata tuosta ruususta miehelleni...

Seuraavasta kuvasta löytyy lahjakirja, jonka hankin miehelleni maaliskuussa syntymäpäivälahjaksi eli Ranskan kuninkaan viimeinen retkikunta -kirja (John Nurmisen säätiö, 2014). Kirjan sivujen ja kuvien kautta lukija pääsee matkalle 1800-luvun Suomeen. Kuvan sininen kirja on myös potentiaalinen lahjakirja historiasta kiinnostuneelle: Vrouw Marian viimeinen matka (Paasilinna, 2014) valottaa 1770-luvun kohtalokasta laivamatkaa, jonka myötä Katariina Suuren taideaarteet löysivät uuden kodin Itämeren syvyyksistä. Myönnän, että kotiin lahjapaketeissa kantamani historiaopukset eivät ole kuluneet minun käsissäni, mutta sekä Vrouw Maria -kirja että ranskalaisten retkikunnan vaiheet kiinnostavat myös minua. Historian suurvaltojen yhteydet pieneen pohjoiseen Suomeen tuntuvat kiehtovilta aiheilta.

Keittokirjojen osaston ohitan yleensä vauhdikkaasti, mutta nyt huomasin erään kirjan, josta kokkauksesta ja tiedeasioista kiinnostunut mieheni saattaisi pitää:
Se EI ole tuo mehudieettikirja, vaan Trenton yliopiston professorin Massimiano Bucchin kirjoittama Newtonin kana - tiede keittiössä (Gaudeamus, 2014), joka kustantajan esittelysivun mukaan "selittää, miksi majoneesi leikkaa ja miksi kerma muuttuu voiksi, ja pohtii, mikä olisi optimaalinen perunalastujen lukumäärä olutlasillista kohti." Majoneesin leikkaaminen kuulostaa omituiselta, mutta ehkä tämä kirja toisi syvyyttä kotikeittiön ilmiöihin.

Italialaista tunnelmaa oli tarjolla myös jännityshyllyssä, josta huomasin Marco Malvaldin Kolmen kortin temppu -kirjan (Tammi, 2015). Jännitystä tästä kirjasta ei juuri löydy, mutta leppoisaa italialaista tunnelmaa on sitäkin enemmän. Erittäin mainio, kesäinen dekkari, joka voi nostattaa matkakuumetta.

Tammen Keltaisen kirjaston kirjat ovat hyvin esillä Oulun Akateemisessa, ja käyn aina kaupassa käydessäni tutkimassa sekä kovakantisten hyllyä että pokkarien pinoa. Olen myös Otavan sinisen kirjaston suuri ystävä, joten on harmillista, ettei siihen kuuluvia kirjoja ole ainakaan Oulussa ryhmitelty omiin hyllyihinsä, vaan käännösuutuudet ovat sikin sokin muiden kirjojen joukossa. Enpä tosin löytänyt kustantajan sivuiltakaan listaa ko. sarjaan kuuluvista kirjoista. Keltainen väri sen sijaan loistaa (ja minun pitää ehdottomasti tarkistaa, joko Pamukin Lumi löytyy hyllystäni vai onko se ensi viikon ostoskohde):


Ja näistä hyllyistä tein pienet ennakko-ostokset... eli kaksi keltaista sai majapaikan kirjahyllystäni:


John Steinbeckin tuotanto nousi hot-listalleni luettuani alkuvuodesta Tyytymättömyyden talven, ja Steinbeck vaikuttaisi sellaiselta nobelistilta, jonka kirjoja voisin kerätä hyllyyni palatakseni niihin uudelleen aina silloin tällöin. Helmestä on hyvä aloittaa, ja kun se on mukavan lyhyt kirja, saatan aloittaa sen aivan pikapuoliin. Amoz Oz on minulle entuudestaan lukematon nimi, mutta Tarina rakkaudesta ja pimeydestä kuulosti lukemisen arvoiselta. Olen alkanut kaivata pitkien kirjojen lukemista, mutta ennen kesää en taida ehtiä tämän pariin.

***
Ensi viikolla on luvassa se 'varsinainen' ostospostaus. :)

Kommentit

  1. Kiva kun teit näin hienon listauksen kirjoista. Tuo keltainen hyllykkö oli aivan upea ja sopii tähän kevätaikaan hienosti. Olisit vinkannut myyjille, että toivot sinistä hyllyä :)
    Helmi on ihana kirja ja tietysti se oli koulussa pakollista luettavaa, mutta ei minulle :)
    Itse ostin jo etukäteen eilen yhden kirjan, oli muuten jo kolmas samaa plaatua, lähtee nimittäin lahjaksi. Tälle viikolle olen ostanut ehkäpä 12 muutakin kirjaa, en ole laskenut niitä, mutta mies hieman vinoilee, halavalla kun sain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä muistaa ensi viikolla vinkata sinisestä hyllystä. :) Keltainen hylly on pirteä, ja siitä löytyy mukavasti yhdellä vilkaisulla saman sarjan kirjat. Steinbeck ei tullut minulle Helmen tai muun kirjan muodossa vastaan kouluaikoina, mutta olisinkohan osannut sitä silloin edes arvostaa...

      Hih, no jos olet löytänyt hyvän lahjakirjan niin sopiihan sitä antaa lahjaksi useammalle. :) Minä olen hieman säästellyt kirjaostojen kanssa puhkua (ja rahoja) ensi viikon ruusupäivää varten, mutta vähän nyt lipsahti. Mutta pokkarit ovat suht edullisia, onneksi.

      Poista
  2. Marika, tarkoitatko tuolla lauseella, että kaupungissani on vielä kaksi eri ketjun kirjakauppaa... niin viittaatko Stockan lähtöön? Aika järkkyä. Mikä tuo toinen ketju on? Olihan siellä "pikkuakateeminen" ihan erikseen vuosia. Saihan sieltä kaikkea tilaamalla. Minun aikana ei ollut nettiä, joten yliopistokaupungissa Akateeminen oli tarpeen.

    Keltainen tarjonta näyttää kovakantisissa hyvälle. Tosin ostin tänään 11 kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Stocka lähtee eikä ole tullut tietoa, että Akateeminen jäisi. :( Se toinen ketju on tietenkin Suomalainen kirjakauppa, joka on kyllä mukava sekin mutta pidän myös Akateemisesta ja onhan se hyvä, että on kilpailua. Muistan toki ne ajat, jolloin Oulussa oli erillinen Akateemisen liike, ja toivon todella, että Akateeminen löytyisi täältä jatkossakin.

      Sinähän olet innostunut shoppailemaan. :)

      Poista
  3. Voi, miten houkuttelevia kirjapinoja! Olet todellakin esitellyt nämä houkuttelevasti! Oma valintani on vielä tekemättä, joten tästä yritin bongailla vähän sillä mielellä kirjoja... Pohjolan Atlantis houkuttelisi kovastikin, koska listallani on nyt merikirjallisuutta.

    Mutta koskaan ei tiedä, mitä bloggaajan käteen tarttuu, kunhan sinne Kirjan ja ruusun päivään asti päästään. Maltan tuskin odottaa... Hyvää (tätäkin) Lukuviikkoa, Marika! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Houkutuksia on... saa nähdä, mitä mukaan tarttuu kun kauppaan asti ehdin. :) Atlantis-kirja on varmasti hieno, ja se tai tuo Vrouw Maria olisi varmasti mieluinen yllätys miehelleni.

      Kiitos, jokainen viikko on lukuviikko ja tämä vallan erityinen. :)

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä! Kamala tunnustaa, mutta en ole tainnut käydä Oulun Akateemisessa. Pitäisi käydä ennen kuin Stocka lähtee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy toki, ennen kuin on liian myöhäistä... Akateemisen myymälä on ihanan avara ja valoisa, siellä on mukava hipelöidä kirjoja. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.