Haastekoonti: Ihminen sodassa

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Ihminen sodassa -lukuhaaste viekoitteli minut mukaansa salakavalasti. Ensin ajattelin, etten osallistu moiseen haasteeseen laisinkaan. Satun kuulumaan siihen joukkoon, joka on aina sanonut 'äh, ei kiitos' sotakirjallisuudelle. Sehän on ankeaa ja kurjaa, pommit paukkuvat ja ihmisiä kuolee. Sitten luin Antony Beevorin & Artemis Cooperin kirjan omien kirjojen lukuprojektin tiimoilta, ja kas, sehän oli haasteen lukuvinkkilistalla. Haastepiste kelpaa aina, joten ajattelin ponnistaa sotamieheksi. Yksi sotakirja lisää ei voi olla kovin hankala juttu. Kun antaa haasteelle pikkusormen... Niin siinä lopulta kävi, että vuoden mittaan onnistuin lukemaan itseni kenraaliksi 15 luetulla kirjalla! Enpä olisi uskonut.

Taipaleeni eteni näin:

Sotamies - 2 luettua kirjaa:
Antony Beevor & Artemis Cooper: Pariisi miehityksen jälkeen 1944-1949 (II maailmansota)
Enni Mustonen: Lapinvuokko (Sodan liepeillä)

Raskas tietojärkäle ja tasapainon vuoksi kevyempi viihdekirja. Tietokirjojen ystävälle Beevor & Cooperin kirja lienee hienoa luettavaa.

Korpraali - 4 luettua kirjaa:
Carlo Sgorlon: Menetettyjen jokien armeija (II maailmansota)
Ilpo Koskela: Paholaisen kuiskaus  (Vallankumoukset)

Sgorlonin kirja nousi suosikkilistalleni. Hieno kirja, pidin tästä todella paljon. Koskelan sarjakuva edustaa viihteellistä lähestymistapaa aiheeseen. 

Kersantti - 6 luettua kirjaa:
Mika Waltari: Johannes Angelos  (Kaukaiset sodat)
Rosa Meriläinen: Nainen punainen  (Sodan liepeillä)

Meriläisen kirja oli mukava yllätys. Häneltä voisin lukea muutakin. Waltari ei noussut Sinuhen tasolle, mutta vuosisatojen takainen sodankäynnin kuvaus oli kirjan parasta antia.

Vääpeli - 8 luettua kirjaa:
Ahmadou Kourouma: Ei Allahin tartte (Moderni sota ja sodankäynti)
Peter Englund: Pultava (Kaukaiset sodat)

Englund oli haasteen toinen tietokirja, joka kuvasi elävästi Pultavan taistelua. Kourouman kirja oli haasteen kehnointa antia.

Luutnantti - 10 luettua kirjaa:
Arturo Pérez-Reverte: Taistelumaalari (Sodan liepeillä)
Slavenka Drakulić: Balkan Express (Sodan liepeillä)

Pérez-Reverte ei pettänyt eli tykkäsin, oli hyvä! Drakulićin kirja oli hyytävän omakohtainen.

Majuri - 12 luettua kirjaa:
Aleksandr Solženitsyn: Preussin yöt (II maailmansota)
Mona Leo: Elämä rakastaa sinua (Sodan liepeillä)

Ah, luin runoja tähän haasteeseen! Vieläpä nobelistilta. Hyvä minä, sillä runot ovat minulle sotaakin oudompaa aluetta. Leon kirja viritteli sekin omalla tavallaan runollisiin tunnelmiin.

Eversti - 14 luettua kirjaa:
Helen Wells: Ursula maailmalla (Sodan liepeillä)
Ville Hänninen & Jussi Karjalainen: Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat (Sodan liepeillä)

Otin haasteeseen mukaan yhden nuortenkirjan, jossa sota muistutti enemmän huviretkeä kuin raakaa taistelua. Haasteen paras (tieto)kirja oli Sarjatulta!, joka valotti maamme sotahistoriaa minulle uudesta, kiehtovasta näkökulmasta.

Kenraali - yli 14 luettua kirjaa:
Joe Kubert: Faksi Sarajevosta (Moderni sota ja sodankäynti)

Sattumalta kirjastosta löytynyt sarjakuvaromaani, joka osoitti, että sarjakuva taipuu mainiosti erittäin vakavan aiheen käsittelyyn.

Kuntoisuuslomahakemuksen jätän täyttämättä, sillä liikuin mielestäni omien mukavuusrajojeni sisällä. En lukenut keskitysleirikuvauksia, sotamuistelmia, Anne Frankin päiväkirjaa tai mitään muutakaan sotatodellisuuden ytimeen pureutuvaa, ahdistavaa tai kyynelkanavat avaavaa kirjaa. Jätin väliin myös raskaan tietokirjallisuuden. Ne muutamat lukemani tieto-opukset olivat kohtuullisen helposti lähestyttäviä. Varsinkin Sarjatulta!. Olen silti tyytyväinen, että sain näinkin monta kirjaa luettua. Ei minusta suurta sotakirjallisuuden ystävää tullut, mutta jonkinlaisen henkisen mörön taisin selättää. Sodastakin voi näemmä lukea, ja pitää lukemastaan.

Kenraali Oksa kuittaa haasteen suoritetuksi ja kiittää haasteen emäntäblogia hienosta lukuhaasteesta!

Kuva Eniten minua kiinnostaa tie -blogista.

Kommentit

  1. Mahtavaa, rouva kenraali! Monipuolista luettavaa ja monenmoisia seikkailuja takana. Ei se sotakirjallisuus sitten niin kamalan hirveää tainnutkaan olla... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välttelin ansiokkaasti suurimpia hirveyksiä. :) Mutta joo, yllättävän monenlaista tähän haasteeseen mahtui. Eikä tarvinnut hampaat irvessä tahkota kirjoja loppuun, vaan mukavaa omaan makuun sopivaa luettavaa löytyi yllättävänkin helposti. Näin se lukuhaaste avartaa ja poistaa ennakkoluuloja. :)

      Poista
  2. Onpa sinulla vaikuttava kokoelma sota-aiheisia kirjoja! Olen lukenut noista vain Johannes Angeloksen, josta pidän paljon, ja Taistelumaalarin, joka tulee mukaan omiin tämän haasteen kirjoihini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, oikeasti vaikuttava kokoelma löytyy ihan toisaalta (Nipvet-blogista lienee tulossa jäätävä luettujen lista...), mutta olen tähän tyytyväinen. Enempää ei irronnut tällä kertaa. :) Johannes Angelos oli minustakin hyvä, ja yllätyin hieman kun sekin sopi tähän haasteeseen. Taisin alunperin lukea sitä oman kirjahyllyn lukuprojektin tiimoilta, ja huomasin vasta kirjan aloitettuani että se sopii tähänkin mukaan.

      Poista
  3. Vau mikä saavutus, rouva kenraali!

    Minä olen tällä hetkellä vääpeli (8 luettua kirjaa) ja yksi on vielä kesken. Katsotaan, ehtisikö sitä vielä ahmaista kymmenennenkin. Toisaalta tavoitteeni oli kersantin natsoissa (6 luetussa kirjassa), joten olen ylittänyt itseni joka tapauksessa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Ota joku ohut! Semmoisen ehtii varmaan lukaista, kun on vielä pari viikkoa aikaa. Se on aina mukavaa, että ylittää omat tavoitteet. Mulla ne eivät kovin korkealla olleetkaan, mutta haastepojot saivat minut koukkuunsa. :) Tsemppiä sinulle loppurutistukseen!

      Poista
  4. Upeita kirjoja olet lukenut. Sotaa kartan minäkin. Olisin varmaan selvitellyt itseni rajatapauksilla Boynen, Watersin ym. avuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sota ei ole mikään kiva aihe enkä aio siihen aivan heti palata. Olkoon sitten vaikka silmien ummistamista elämän rankalta puolelta, mutta haluan lukemiltani kirjoilta jotain muuta kuin sotatodellisuutta.

      Tee vaan kooste, jos olet lukenut jotain sopivaa. :) Vielä on aikaa kuun loppuun, ja onhan minullakin tuolla kevyempiä kirjoja.

      Poista
  5. Onnittelut kenraalin arvosta ja hienosta luettujen listasta. Minulla on vielä luvussa se yksi, josta anon kuntoisuusloman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Huh, onnittelut jo etukäteen kuntoisuuslomahakemuksesta. Minä koetin vaan selvitä tästä joten kuten, ja vältellä niitä pahimpia kirjoja. :)

      Poista
  6. Eteenpäin! Sotaahan on vielä kaksi viikkoa jäljellä. Ei saa jäädä kirjastoon makaamaan! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä iski rintamakarkuruus. Nyt riitti. :) Kirjojen halaaminen kirjastossa on mukavampaa kuin tykkitulen keskellä olo. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.