Haastekoonti: Nostalgiset nuortenkirjat

Jälleen on aika heittää haikeat heipat yhdelle lukuhaasteelle. Kirjakaapin avain -blogin Jonna emännöi huomenna päättyvää Nostalgiset nuortenkirjat - lukuhaastetta, jossa palattiin muistojen kultaamien kirjojen pariin:

"Haasteeseen kelpaavat kaikki (lasten- ja) nuortenkirjat, jotka ovat jääneet nostalgisina lukijansa mieleen. Raja lasten- ja nuortenkirjallisuuden välillä voi olla toisinaan häilyvä, samoin kuin raja lasten ja nuorten ikäryhmien välillä voi toisinaan olla veteen piirretty viiva. Siksi tässä haasteessa ei ole mitään erityistä rajaa minkä ikäisenä ensikosketus kirjaan olisi pitänyt hankkia: ajatuksena on se, että jokainen itse päättää minkä ikäisenä on kokenut olevansa nuori. Siis kaikki kirjat, jotka olette lukeneet ja kokeneet nuorina kelpaavat." 

Haaste kesti kolme kuukautta, ja ehdin lukea siihen seitsemän kirjaa:

Helen D. Boylston: Helenan oppivuodet 
Helen D. Boylston: Sisar Helena
L. M. Montgomery: Pieni runotyttö
Helen Wells: Ursula
Helen Wells: Ursula maailmalla
Edgar Rice Burroughs: Talttumaton tarzan
Diana Wynne Jones: Noidan veli

Peräti neljä lukemistani oli sairaanhoitajasarjojen kirjoja: Ursulat ja Helenat. Erityisesti Helenat olivat aivan yhtä ihastuttavaa luettavaa kuin silloin joskus, ja aion lukea sarjan loput osat omaan tahtiini viimeistään kevään aikana. Samat sanat lausun Runotyttö-sarjalle. Runotyttö on minulle edelleen tyttökirjaklassikkojen ehdoton ykkönen! 

Omien vuosien takaisten suosikkien lukeminen oli todella mukavaa. Kirjan aukaisu oli aina jännittävä hetki. Mitä jos edessä on kamala pettymys? Tunnustan, että muutama uusintaluku jäi kesken, eikä niistä sen enempää. Mutta nämä blogiini päätyneet olivat myös aikuisiällä hyvää luettavaa. Haasteaika tuntui tällä kertaa lyhyeltä, sillä pääsin vasta alkuun omien nostalgisten kirjojeni kanssa. Jatkan siis nostalgialinjalla vähintään ensi kevään ajan. Tammikuulle olen suunnitellut kirjoitussarjaa eräästä suosikkisarjastani, jonka pariin en haasteaikana kerennyt laisinkaan ja loput Helenat ja Runotytöt ilmestyvät blogiini, kun ehdin niitä lukemaan. Ja kuka tietää, mitä muistojen arkistosta vielä löytyy. :)

Kiitokset Jonnalle ihanaisen haasteen emännöinnistä ja Anulle (Anun ihmeelliset matkat) haasteen ideasta!

Kuvalähde: https://www.flickr.com/photos/ylearkisto/14288313834/. Vapaasti käytettävissä oleva valokuva Ylen arkistoista. Lue lisää täältä.

Kommentit

 1. Ihania kirjoja, Marika! Minulta jäi tämä haaste yhteen kirjaan, mutta polte jäi. Ehkäpä näiden omien suosikkien aika koittaa, kun ei enää tarvitse lukea lapsille ääneen! Helenat ja Ursulat ovat jo melkein unohtuneet, mutta Runotyttö ei unohdu minultakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - näitä oli ihanaa lukea. :) Onneksi lukuhaasteiden teemojen parissa voi jatkaa omaan tahtiin. Minulle tämä oli vain alkusysäys. :)

   Poista
 2. Minäkin innostuin tästä haasteesta, että jatkan omien nostalgiasuosikkieni kanssa vielä haasteen jälkeen. Hassua muuten, että valitsemasi kirjat ovat sellaisia, joista minä en ole lukenut ainuttakaan, vaikka moni on nimeltä tuttu ja vaikka paljon erilaisia tyttökirjoja eri aikakausilta aikanaan luinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja on niin paljon, että eihän samat aina satu nenän alle. :) Tyttökirjat ovat ihania. Niistä tuli nyt luettua vain tuo yksi Runotyttö, mutta olisi kiva lukea koko Alcott & Montromery -satsi läpi. Siinä olisi urakkaa koko ensi vuodeksi. :)

   Poista
  2. Siinäpä olisi hyvä jatkokehittelyidea tälle nostalgia-haastelle... ;)

   Poista
  3. Aivan! Pikku naiset ja muut ihanuudet alkoivat heti houkutella... Ja Anni Swaniakin luin joskus nuorempana, näistä kotimaisista tyttökirjoista. Enköhän minä näiden pariin palaa. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.