Joe Kubert: Faksi Sarajevosta

Joe Kubertin sarjakuva-albumi Faksi Sarajevosta (Egmont Kustannus, 2014) perustuu tositapahtumiin. Kubertin ystävä Ervin Rustemagic jäi perheensä kanssa loukkuun Sarajevooon 18 kuukauden ajaksi vuosina 1992-1993, kun serbit piirittivät kaupunkia. Kubert kertoo bosnialaisten ystäviensä tarinan: kuinka he pitivät yhteyttä ulkomaailmaan faksikoneen avulla, kuinka he oppivat pärjäämään pommitusten keskellä ainaisessa pelossa ja epävarmuudessa. Ja kuinka he ponnistelivat sen eteen, että pääsisivät pois piirityksen keskeltä.
Valtaosa albumista on perinteistä, värikästä sarjakuvaa, joka kuvittaa sodan kauhuja. Pommitukset, julmuudet, nälkä ja puute nousevat esille kuvissa:
Kirjassa on myös mukana faksin kautta käytyä viestienvaihtoa. Rustemagic kuvailee fakseissa perheensä epätoivoa ja epäuskoa sen tosiseikan edessä, miten vähän ulkomaailma näyttää välittävän Sarajevon tilanteesta:
"Jos joku muu tappaisi ja teurastaisi pingviinejä samaan malliin kuin serbit lahtaavat bosnialaisväkeä, maailma olisi puuttunut siihen ja turvautunut vankempiin ja nopeampiin toimenpiteisiin. Meidän tapauksessamme kuitenkin kaikki vain istuvat, puhuvat ja katselevat, kuinka tuhansia viattomia siviilejä surmataan ja tusinoittain koteja tuhotaan ja kuinka kokonainen uusi valtio, jonka koko maailma ja YK ovat tunnustaneet, ajetaan epätoivoon... kuka siitä välittäisi?!?" (s. 80)

Rustemagicilla on työnsä kautta suhteita, joiden avulla hän viimein saa sekä itsensä että perheensä ulos piiritetystä kaupungista. Kirjaa lukiessani mieleeni nousi väistämättä ajatus, että hänen tarinansa on omalla tavallaan onnekas, sillä kaikilla piiritetyillä ei ollut samanlaisia mahdollisuuksia paon yritykseen. Totta kai on silti hyvä, että selviytyneiden tarinoita tuodaan julki.

Kirjassa on mukana epilogi, jossa on sanallisesti kerrottu kirjan lukuihin liittyviä yksityiskohtia. Mukana on myös paljon mustavalkoisia valokuvia, jotka havainnollistavat Sarajevon sodan aikaista tilannetta. Lisämateriaalista huolimatta jäin kaipaamaan pientä historiakatsausta sodan loppuvaiheisiin. Wikipedia kertoi, että Sarajevon piiritys keski vuoden 1995 syyskuuhun asti ja oli nykyajan pisin piiritys. Tämän tiedon olisin mieluusti lukenut Kubertin kirjasta, vaikkei se mikään sotahistorian oppikirja olekaan.

Olin alkuun epäileväinen, miten sarjakuva taipuu näin vakavan aiheen käsittelyyn, mutta Kubert on luonut hienon kirjan. Esimerkiksi Rustemagicin ajomatkat Sarajevon keskustaan neuvottelemaan pakoon pääsystä tuntuivat erittäin todellisilta kuvien kera: metallilevyin suojattu pikku-Opel huristaa tulituksen keskellä, ja autossa olevat sarjakuvalehdet eivät ole lukemista varten vaan niiden tarkoituksena on pysäyttää luoteja. Yleensä viihteelliseksi kokemani esitysmuoto oikeastaan vain korosti sitä, että tässä kirjassa on tosi kyseessä.

Ylenen Kubertin kirjan myötä kenraaliksi Ihminen sodassa -haasteessa. Huh! Sotaisassa lukuhaasteessa on jäljellä enää loppuviikosta ilmestyvä haastekoonti.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Savon sanomien kritiikki.
Kirjan tietoja:
Joe Kubert: Fax From Sarajevo (1996)
Suomennos Asko Alanen
Egmont Kustannus, 2014
203 sivua

Kommentit