¡Hola! español -haastekoonti

Tarukirja-blogissa alkoi viime kesänä ¡Hola! español -lukuhaaste, jossa haastettiin lukemaan espanjankielisen kulttuurialueen kirjoja. Haasteen minimivaatimus oli kaksi kirjaa, joista toinen on espanjalainen ja toinen jostain muusta maasta. Minulta karkasi kirja lapasesta tämän haasteen kanssa, sillä loppusaldoksi tuli 11 luettua kirjaa. Kaksi näistä on espanjalaisen kirjailijan kirjoja, ja loput Etelä- ja Väli-Amerikan maiden kirjailijoiden kirjoittamia:

Espanja: 
Arturo Pérez-Reverte: Kohtalon tango
Juan Manuel de Prada - Myrsky

Etelä-Amerikka:
Argentiina - Pola Oloixarac: Kesyttämättömät teoriat
Argentiina - César Aira: Aaveet | Kirjailijakokous
Uruguay - Juan Carlos Onetti: Sitten kun 
Uruguay - Eduardo Galeano: Jalkapallo valossa ja varjossa
Chile - Antonio Skármeta: Nerudan postinkantaja 
Chile - Hernan Rivera Letelier: Elokuvankertoja
Kolumbia - Gabriel García Márquez: Rakkaudesta ja muista riivaajista
Lukemattomaksi jäänyt maa: Peru

Väli-Amerikka:
Kuuba - Pedro Juan Gutierrez: Likainen Havanna-trilogia
Meksiko - Carlos Fuentes: Aura
Lukemattomaksi jääneet maat: Guatemala, Nicaragua

Haaste sai tämän vuoden puolella vetoapua Mari A:n kirjablogin Futismaiden keräilyhaasteesta, sillä aika monta espanjankielisen kulttuurialueen maata on mukana ensi kesän jalkapallon MM-kisoissa (Espanja, Meksiko, Argentiina, Kolumbia, Uruguay, Chile). Osa näistä maista sai Hola-haasteosuman jo alkusyksyllä, mutta futismaa-haaste starttasi osaltani vasta joulukuussa, joten ainakin Galeanon mainio jalkapallokirja tuli futisextrana mukaan tähänkin haasteeseen.

¡Hola! español -haasteen vaisuimmaksi kirjoiksi jäivät Antonio Skármetan Nerudan postinkantaja ja Carlos Fuenteksen Aura. Odotin pieniä, timanttisia lukuelämyksiä, mutta lukufiilikset latistuivat valjuiksi.

Haasteen huippukohtia olivat Pola Oloixaracin Kesyttämättömät teoriat, Pedro Juan Gutierrezin Likainen Havanna-trilogia ja Hernan Rivera Letelierin Elokuvankertoja. Nämä kirjat voisin fiilistellä uudestaan vaikka heti. Oloixaracin teoksesta en tainnut aivan kaikkea ymmärtää, mutta jotain kiehtovaa sen kerronnassa oli. Gutierrezin Havanna-kirjan tunnelma oli erittäin vahva, ja kirja tarjosi elämänmakuisen matkan Kuubaan. Elokuvankertoja oli se kaipaamani pieni, timanttinen lukuelämys - kirja, joka oli kaunis päältä ja sisältä. 

Haasteen hienolta vinkkilistalta löytyy monta suosikkiani, ja haastetta aloitellessani arvelin jossain vaiheessa päätyväni näiden kirjojen pariin. Toisin kävi, sillä luettujen listani on täynnä aivan uusia lukuelämyksiä. Mitäs minulta sitten jäi lukematta? Carlos Ruiz Zafónia löytyy omasta hyllystäni, mutta Marina odottaa edelleen lukemistaan. Vaan eipä hätää, ensi kesän lukusuunnitelmiini kuuluu Marina ja koko Ruiz Zafónin upea sarja: Tuulen varjo, Enkelipeli ja Taivasten vanki. Melkoista herkuttelua on luvassa. :) Arturo Pérez-Reverten Yhdeksäs portti on hieno kirja, ja sekin tekisi mieli lukea uudestaan. Lukemani Kohtalon tango jäi kauas, kauas Yhdeksännestä portista, vaikka ihan kiva kirja olikin. José Carlos Somozan Clara ja varjot -kirja on myös yksi niistä, jonka uudelleen lukemista mietin. Ehkä ensi kesänä... tässähän alkaa olla ainekset koossa kesäisiin Espanja-viikkoihin. 

Vaikka lukemieni kirjojen joukkoon mahtui muutama pieni pettymys, loppufiilikseni haasteesta ovat erittäin hyvät. Paljon hyviä, uusia kirjoja, oikeita löytöjä! Pidän tarinoista, joissa liikutaan erilaisissa, eksoottisissakin ympyröissä ja joissa tapahtuu outoja, yliluonnollisiakin juttuja. Jännitys ja elämänmakuinen kerronta ovat pääsääntöisesti plussaa kirjoille, ja kaikkea tätä tuntuu löytyvän espanjalaisen kulttuurialueen kirjoista runsain mitoin. Ilmankos noita luettuja kirjoja kertyikin runsaasti aivan itsestään.

Kiitokset Tarukirjan Margitille mukavasta haasteesta!

Ensi kesän herkkupaloja. Tuulen varjo ostettu eurolla (!!!) kirpparilta.

Kommentit

 1. Oletpa ollut ahkerana! Minunkin oli tarkoitus olla ja laajentaa Maailmanvalloitukseni huolella eteläiselle Amerikan mantereelle, mutta saldoni tässä haastessa jää neljään kirjaan. Parempi sekin kuin ei mitään, tietysti. Tuo Kesyttämättömät teoriat kävi minulla kerran lainassakin, mutta palautin sen, kun en saanut millään aloitettua lukemista. Jossain vaiheessa lainaan sen uudelleen kyllä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä, hyvä! Olet ollut ahkera, ja lukemistasi on ollut ilo seurata! Zafón on minunkin listoillani, ehkäpä viimein ensi kesänä!

  VastaaPoista
 3. Suketus: 4 on parempi kuin ei mitään. :) Ostin Kesyttämättömät lopulta omaksi, ja varmaan luen sen(kin) uudestaan jossain vaiheessa. Siinä on niin hieno kansikin, että on melkoinen kirjahyllyn kaunistus. :)

  Elina: Zafon on niin ihana, tykkään aivan älyttömästi. Kesälukemisena hänen kirjansa ovat aivan mainiota luettavaa. :)

  VastaaPoista
 4. Upea määrä kirjoja ja joukossa minulle täysin tuntemattomia kirjailijoita! Näistä saan itselleni - ja toivottavasti muillekin - hienon vinkkilistan.

  VastaaPoista
 5. Vaikka näistä pari jäi minulle vähän vaisuiksi kirjoiksi, toki suosittelen niitäkin - koskaan ei tiedä, mikä kullekin kolahtaa. :) Vinkkilista kuulostaa hyvältä jutulta. Haastepostauksesi kirjailijalista on jo melkoinen vinkkilista sekin.. sieltä näitä nimiä bongailin ja monta kiinnostavaa jäi lukematta. :)

  VastaaPoista
 6. Ooh, hieno saavutus ja kirjalista, paljon olet ehtinyt. Tässäpä minullekin mukavia vinkkejä, kun jossain vaiheessa pääsen Amerikan mantereelle omassa kirjallisessa maailmanvalloituksessani.

  VastaaPoista
 7. Ooh, hieno saavutus ja kirjalista, paljon olet ehtinyt. Tässäpä minullekin mukavia vinkkejä, kun jossain vaiheessa pääsen Amerikan mantereelle omassa kirjallisessa maailmanvalloituksessani.

  VastaaPoista
 8. Amerikan mantereella riittääkin valloitettavaa. Espanjankielisille alueille Tarukirjan vinkkilista on aivan ehdoton. Siellä on kirjailijoita moneen makuun, ja varmaan itsekin poimin sieltä jatkossa luettavaa. Jotenkin tämän kielialueen kirjat tuntuivat olevan kovasti minun makuuni, siksi näitä luettuja niin paljon kertyikin. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.