Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta

Jyrki Ukkosen Ahneuden kartta (Gummerus, 2014) löytyi Kirjallisena-blogin esikoiskirjalistalta. En ole saanut itseäni innostumaan kirjakatalogien selailusta, joten ilman esikoiskirjahaasteen vinkkilistaa tuskin olisin uskaltautunut osallistumaan tähän haasteeseen. Ahneuden kartasta minut sai kiinnostumaan kaksi sanaa: 'jännitysromaani' ja 'jäätutkija'. Jännitystä en ole vähään aikaan lukenut, ja jäätutkija kuulosti sopivan eksoottiselta aiheelta.
Ahneuden kartassa on yllättävän kansainvälinen meininki. Pääasiassa tapahtumat sijoittuvat Norjaan, Bergenin lähistölle. Jäätiköntutkintajaksot tapahtuvat tietenkin arktisella napajäätiköllä. Henkilögalleriassa on mukana norjalaisia poliiseja ja venäläisiä tiedemiehiä. Suomalaiset loistavat poissaolollaan, mutta en ollenkaan kaivannut kotimaista vivahdetta juoneen. Sen sijaan jäätikköjuttuja olisi voinut kirjassa olla enemmänkin. Nyt jäätiköllä piipahdettiin kirjan alkupuolella, ja sinne palailtiin kirjan loppuvaiheilla jäätutkija Jacob Beckin mukana. 

Kirjan päähenkilöiksi nousevat jäätutkija Beck sekä rikoskomisario Varja Foss. Foss on hieman kliseisesti poliisi, jolla on traumoja aiemmasta ampumisjutustaan. Beck on saanut kutsun venäläisten johtamaan naparetkikuntaan. Tutkimusmatkalla eräs retkikunnan jäsen ammutaan, mutta juttu sivuutetaan yllättävän viileästi poliittisista syistä. Bergenin juonikuvioihin liittyy Beckiin asuntoon tehty murto, ja hänen kesämökillään tapahtuva tuhopoltto ja murha. Beckin henkilöhahmosta jäi minulle kylmän viileä ja etäinen vaikutelma, mies oli suurin piirtein yhtä lämpöinen kuin jääpuikko. Foss antoi itsestään paikoin jopa töpeksivän vaikutelman, mutta petrasi sentään loppua kohden. En kuitenkaan kohottaisi häntä aivan säteilevimpien poliisien joukkoon. Ja ne traumat - en millään jaksaisi muistelujaksoja, joissa kelataan vuosien takaista ammuntajuttua.

Kokonaisuutena Ahneuden kartta on kuitenkin kelpo romaani. Tihenevän jännityksen tunnelmaan en oikein päässyt, mutta kansainvälisen politiikan kiemuroita juonessa oli mukavasti. Alku- ja loppupuolen jäätikköjaksoissa oli imua, jollaista olisin toivonut koko kirjaan. Ehkä niissä viehätti Bergeniä eksoottisempi ympäristö, mutta myös jännitysmomentteja tuntui olevan eniten juuri jäätikön tapahtumissa. Aihevalinnasta pidin. Arktiset alueet ja niihin liittyvä poliittinen peli olivat kiinnostava yhdistelmä, ja odotankin Ukkosen seuraavaa romaania mielenkiinnolla.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Kirjaston kirja
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Hemulin kirjahylly ja Mummo matkalla.
Kirjan tietoja: 
Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta
Gummerus, 2014
388 sivua

Kommentit

  1. Kelpo dekkariltahan tämä kuulostaa. Taitaa olla uuden sarjan alku. Klassikoiden jälkeen uutuuskirja varmaan maistui. :)

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa toivoisin, ettei tämä ole uuden sarjan alku, sillä Varja Foss ei ollut kovin kiinnostava päähenkilö. Mutta olihan kirjassa tietenkin vinkeitä siihen suuntaan, että jatkoa saattaa olla luvassa.

    Hih, kirjaston 'varaus saapunut' ilmoitus tuli aika sopivaan saumaan. Tämä tuntui mukavan kevyeltä Pamukin jälkeen. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.