Kirjabloggaajien joulukalenteri 2023: Luukku 24

Kirjabloggaajien joulukalenteri on tänäkin vuonna kiertänyt eri blogeissa, ja nyt on viimeisen luukun vuoro. Kaikki kalenteriin osallistuvat luukut on listattu Yöpöydän kirjat -blogissa, jossa avautui 1. luukku: Kirjabloggaajien joulukalenteri 2023 - Luukku 1. Eilisen luukun löydät Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogista, jossa tunnelmoitiin lastenkirjojen äärellä.

Blogini täytti pyöreät 10 vuotta viime heinäkuussa, ja sen kunniaksi poimin omaan kalenteriluukkuuni joulukuun kirjoja ja muita juttuja jokaiselta kymmeneltä vuodelta. Jutun kuvat ovat Niinan tekemiä joulukalenterikuvia ja yhtä lukumaratonin logoa lukuun ottamatta vanhoista blogijutuistani. Niistä todellakin huomaa, etteivät kirjakuvat ole minun alaani, mutta en viitsinyt alkaa näitä sensuroimaan. 😁 Onneksi jossain vaiheessa ymmärsin siirtyä käyttämään kustantajien tarjoamia kansikuvakuvia.

Päädyin tähän postausideaan aika viime tingassa, ja oli kuulkaas eilen jännittävää sukeltaa blogin arkistoon ja tutkia, mitä kirjoja ja aiheita blogiin on kunakin vuonna joulun tienoolla päätynyt. Luen erittäin vähän varsinaisia "joulukirjoja", mutta kyllä postauksista muutama sellainenkin löytyi. Vanhoja haastekoonteja oli hauska silmäillä, sillä haasteet ovat olleet niin tärkeä osa omaa blogiani vaikka pari viime vuotta ovat menneet haasteiden osalta vaisummin. Kaiken kaikkiaan oli ihanaa tutkailla omia vuosien takaisin blogikirjoituksia - kaikenlaista on tullut luettua ja kirjoitettua, muutakin kuin perinteisia kirja-arvioita. Bloggaus 💖💖💖. Tästä voi siis päätellä, etten ole lopettamassa blogiani, vaikka täällä on ollut viime aikoina hieman hiljaisempaa. 😊 

Tervetuloa nostalgiamatkalle Oksan hyllyltä -blogin jouluihin 2013-2022!

 

Logo: Yöpöydän kirjat -blogin Niina: https://kirjakissa.blogspot.com

Joulun kirjoja ja muuta mukavaa blogissani jouluina 2013-2022:

Joulukuu 2013

Joulupäivänä 25.12.2013 bloggasin Stendhalin Italialaisia kronikoita -kirjasta. Olen ollut tuolloin innosta pinkeänä ranskalaisen kirjallisuuden haasteen kimpussa: 

"Glögin, pipareiden ja joululukemisten ääreltä on hyvä kömpiä välillä näppiksen ja blogin pariin (kinkku sulaa, kun liikkuu.. :)). Joulunpyhien kunniaksi käynnistelen Vive la France! -haasteen viimeinkin myös omalta osaltani. Pyöräytän haasteen käyntiin eräällä ranskalaisen kirjallisuuden klassikkohelmellä eli Stendhalin Italialaisilla kronikoilla (Karisto, 1982). Helmen hohde on ilmeisesti hieman himmentynyt lukijoiden silmissä, sillä löysin Stendhalin novellit hiljattain kirjaston poistomyyntikärrystä."

Tämä kirja ei ole jättänyt minkäänlaisia muistijälkiä, mutta maakohtaiset lukuhaasteet ovat - ne olivat todella hauskoja ja inspiroivia. 


 

Joulukuu 2014

Jouluaattona 24.12.2014 olen innostunut jouluisen kirjan pariin, mikä on harvinaista blogissani. Elsa Beskowin Petterin ja Lotan Joulu on ollut herttainen tunnalmapala: 

"Elsa Beskowin Petterin ja Lotan Joulu (Gummerus, 1987) on ilmestynyt alkujaan vuonna 1947, ja kirjasta henkii vanhanajan joulutunnelma. Lapsoset Petteri ja Lotta asuvat Täti Vihreän, Täti Ruskean ja Täti Sinipunaisen luona, ja heillä on edessään ensimmäinen yhteinen joulunvietto. Poissa ovat hösellys tavaravuoren ympärillä, sen sijaan kuusi haetaan potkukelkalla, lahjoja nikkaroidaan omin käsin ja kuusen ympärillä pyöritään piiriä. Välitetään toisista, ollaan iloisia ja onnellisia."


 

Joulukuu 2015

Vuonna 2015 väliviikolla lukumaratoonattiin teemalla Rauhaa maailmaan. Maratonia emännöinyt Pinon päällimmäinen -blogi ei ole enää julkinen, joten en pääse kurkkaamaan mitkä tapahtumat "innoittivat" tähän teemaan. Valitttavan ajankohtainen teema edelleen 😓.



Oman lukumaratonini yhteenveto oli väliviikolla 2015 seuraavanlainen:

Lukumaratonin saldo: yhteensä 922 sivua. 

Luin loppuun kirjat: Jeff VanderMeer: Hallinta (luettu sivut 148 - 382); Edid Blyton: Viisikko ja aavejuna; Carlos Maria Dominguez: Paperitalo; Herge: Kuningas Ottokarin valtikka;  Hugo Pratt: Colto Maltese Siperiassa.  

Kesken jäi: Lovecraftin lähteillä -kauhunovellikokoelma (luettu 102 sivua); Agatha Christie: Salainen vastustaja (luettu 105 sivua).

Joulukuu 2016

Joulupäivänä 25.12.2016 olen fiilistellyt parin scifi-kirjan ja Tove Janssonin Taikatalven parissa, ja käynyt Nallikarin rannoilla kävelyllä. Postauksessa on ihanan hämyisiä talvikuvia!  


 

Joulukuu 2017

Joulupäivänä 25.12.2017 olen blogannut talvikirjojen suursuosikistani, Peter Høegin Lumen tajusta. Yöpöydän kirjat -blogissa oli tuolloin käynnissä uudelleen luettujen kirjojen lukuhaaste, ja Lumen taju kuuluu niihin kirjoihin, joiden lukukertoja en ole edes laskenut.

"Lumen taju ei lukemisesta kulu, ja toivoisin kirjan edelleen löytävän uusia lukijoita. Laadukkaista dekkareista pitäville suosittelen kirjaa lämpimästi, ja Lumen taju tarjoaa paljon myös grönlantilaisesta kulttuurista kiinnostuneille."


 

 Joulukuu 2018

Joulukuussa 2018 koetin lukea ns. joulukalenterikirjaa. Löysin idean Goodreadsin lukuryhmästä, ja haasteen ajatuksena oli jakaa jokin vapaavalintainen kirja 24 osaan ja lukea kirjaa joulukuussa "luukku" kerrallaan. Kirjavalintani osui Jane Austenin Järki ja tunteet -klassikkoon, ja näin sen lukeminen sujui:

joulukuun alussa olen (totta kai) ollut haasteesta todella täpinöissäni:

"Joulukalenterikirja vaikuttaa tässä vaiheessa joulukuuta erinomaiselta idealta. Olen melko onnistuneesti vältellyt kurkkimasta tuleviin luukkuihin, mutta aivan helppoa se ei ole ollut. Järki ja tunteet on silti ollut hyvä valinta kalenterikirjaksi, sillä lyhyiden luukkujen Austen-tunnelmat sulostuttavat kiireistä arkea mitä parhaimmalla tavalla. Ja kun luettavaa on niin vähän, lukujen sisältöön tulee kiinnitettyä enemmän huomiota enkä vain paahda eteenpäin kuin normaalisti olisin tehnyt."


 

Ja kuinkas sitten kävikään? Joulupäivän tilitys:

"Puuha lähti mukavasti käyntiin ja pysyin noin kymmenen päivää kalenterin aikataulussa mukana ilman sen kummempia ponnisteluja. Sitten loppuvuoden opiskelukiireet alkoivat painaa päänupissa niin paljon, että yhden päivän luukku jäi aukaisematta. No, eipä hätää, sain kirittyä sen kiinni mutta sama toistui muutaman päivän kuluttua ja silloin koko kalenterin idea alkoi lopahtaa. Kirjan luvut eivät ole kovinkaan pitkiä, mutta jos lievää stressiä pukkaa ilmoille muiden hommien taholta, niidenkin lukeminen voi tuntua illan viimeisinä tunteina todella vaikealta. Joulua edeltävällä viikolla luovuinkin suosiolla joulukalenteriaikataulustani ja päätin lukea kirjan loppuun omaan tahtiini. Tämä helpotti kummasti oloa, ja sain ratkaistua Elinorin ja Mariannen avioliittopulmat pari päivää ennen jouluaattoa.

Joulukalenterikirjan ajatus tuntui joulukuun alussa erittäin inspiroivalta, joten enpä olisi uskonut, että näinkin helpon oloinen lukuhaaste päättyy pienoiseen mahalaskuun."

😂 

Turha sanoakaan, että joulukalenterikirjaidea jäi tähän yhteen ainoaan kokeiluun. 😀

Joulukuu 2019

Joulupäivänä 25.12.2019 olen julkaissut koostepostauksen dekkareista. Aivan oivia vinkkejä edelleen (tuota viimeistä lukuunottamatta)!

 

"Saksalaisen Simone Buchholzin Chastity Riley -dekkarit ovat eittämättä olleet minulle vuoden 2019 dekkarilöytö." Syksyllä 2019 olen aloittanut Krokotiiliyöstä, ja joulupäivän postaukeen päätyi Revolverisydän. 💙

Jouluinen nuortendekkarivinkki:

"Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin kuvittama nuortendekkari Ruusun salaisuus sijoittuu joulunpyhien aikaan, vuoteen 1918. Suomalaisena sitä tietenkin yhdistää kyseisen vuoden maamme itsenäisyyden alkuun, mutta Ruusun salaisuudessa ollaan talvisessa Tukholmassa, ja kirjassa viitataan vain ohimennen maailmanpoliittiseen tilanteeseen."

Louise Pennyt Kylmän kosketus sen sijaan ei kolahtanut:

"Henkilögalleria tai kirjan verkkainen juonenkulku ei oikein herättänyt kiinnostustani. Gamachen apuna hyörii paljon porukkaa, ja erityisesti konstaapeli  Yvette Nichol on monella tapaa erikoinen hahmo, jonka toiminnan vaikuttumista en oikein saanut selkoa kirjan aikana. Gamache itse kuvataan (yli)älykkäänä hahmona, joka on kuitenkin vaarassa joutua sivuraiteille urallaan liiallisen moraalin vuoksi. Minun sympatiaani hän ei saanut puolelleen, ja luulenpa, että Gamachesta kertova sarja on minun osaltani nyt kokeiltu. Goodreadsiin Kylmän kosketus saa minulta kaksi tähteä."

Jep, enpä ole Pennyn sarjaa tuon koommin lukenut. 😊

Joulukuu 2020

Vuosi 2020 oli se vuosi, jolloin sain toisen kerran Helmet-haasteen kaikki haaastekohdat luettua. Kaksi viimeistä haastekirjaa löytyvät tapaninpäivän postauksesta. Lukuun on löytynyt saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja ja japniin liittyvä kirja.

Varsinkin tuo ensin mainittu on vaatinut minulta sinnikästä etsintää, ja lopulta apua on saatu Kirjasähkökäyrä-blogin Mailta:

Kiitos hyvästä vinkistä! Löysin nimittäin luettavakseni lyhyen, viehättävän lastenkirjan, jossa on aivan ihastuttava kuvitus. Saamentaitoisia ilahduttanee se, että  kirjan runomuotoiset tekstit ovat sekä suomeksi että pohjoissaameksi.

Ja luettu kirja on ollut tämmöinen: Rauna Paadar-Leivo (teksti) - Merja Aletta Raunila (kuvat): Pieni Puolatyttö (Kieletär Inari, 2015; suomennos Kaija Anttonen). 

 

Japani-kirjaksi on valikoitunut Kawabatan Kioto, josta olen tykännyt neljän tähden arvoisesti:

Kioton yleistunnelma on hyvin hillitty ja viehättävä, juuri sellainen jonka mielikuvissani liitän japanilaisuuteen (kun ko. kulttuurin ja maan tuntemukseni on erittäin pintapuolisella tasolla eli joo, ehkä tässä on jonkin verran kliseisyyttä mukana). Henkilöhahmot jäävät kenties hieman etäisiksi, mutta itse Kioton kaupunki vaikuttaa kirjan sivuilla hurmaavalta.

 Joulukuu 2021

Loppuvuosi 2021 oli hankalaa aikaa yksityiselämässäni, mutta innostuin sentään jouluna bloggaamaan muutaman miniarvioiden verran. Nostan niistä yhden vinkin tähän. Tämä omaan hyllyyn hankkimani Otava Sinisen kirjaston kirja oli todella hauska ja viihdyttävä!

Naiose Dolan (suom. Oona Nyström): Jänniä aikoja (Exciting times, Otava 2020)

Viiden tähden petollisen kepeä ihmissuhdekeitos. Hongkongissa englantia opettava Ava häilyy epämääräisessä suhteessa investointipankkiirina työskentelevään Julianiin, jota ei sitoutuminen juuri kiinnostele. Avan tunne-elämää sekoittaa myös vetovoimainen Edith. Parikymppisten elämäntuska ja haahuilu hymyilytti ja riemastutti, vaikka välillä teki mieli lähinnä puistella päätä nuorten touhuille. Tykkäsin kirjan glamour- ja bilehilehenkisyyteen kallellaan olevasta yleistunnelmasta, ja kaiken kaikkiaan Jänniä aikoja on mielestäni erittäin onnistunut ja viihdyttävä nykyromaani.
 

 
Joulukuu 2022
 
Joulukuussa 2022 minulla oli aikaa blogille vain joulukalenteriluukun verran, joka oli musiikkipitoinen katsaus omiin lempparijoulubiiseihini. Nämä ovat taas olleet ahkerassa soitossa 😊.

Linkkaan tähän myös yhden kirjavinkin viime vuodelta. Marraskuussa olen intoillut Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia -kirjasta, jolle annoin täydet viisi tähteä - ihana kirja 💚.
 
"Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia (WSOY, 2022) on kirja rakkaudesta. Eräänlainen nykyaikainen satu, kuten jo kirjan ensimmäinen luku lukijalle ilmoittaa. Rakkaustarinat ovat parhaimmillaan todella ihania, ja tykkään näistä ihanista aivan hillittömästi. Harmillista onkin vain se, että hyviä, omaan makuuni osuvia rakkauskertomuksia tulee kovin harvoin vastaan. Niinpä olin enemmän kuin ilahtunut, kun Mahdottomia oletuksia imaisia minut heti mukaansa. "Nora on omalla tavallaan ihan kaunis pidellessään kaljapulloa kädessään parvekkeella niissä bileissä, joissa Juho ensimmäisen kerran todella huomaa hänet." Kyllä vaan, oli selvää ensimmäisen luvun luettuani, että haluan ehdottomasti tietää, miten juristi-Nora yhdellä o:lla ja kovalta näyttävä, tv-sarjaa ohjaava Juho löytävät tiensä toistensa luo.😊"
 

****

Leppoisaa & omannäköistä ja -oloista joulunaikaa!

Logo: Yöpöydän kirjat -blogin Niina: https://kirjakissa.blogspot.com

Kommentit

  1. Jouluterveiset anonyymisti. Hyvää joulua ja lukuiloa. t. Mai / Kirjasähkökäyrä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Samoin sinulle hyvää joulunaikaa 😊.

      Poista
  2. Olipa mukava nostalgiamatka menneisiin blogivuosiisi 🙂 Oikein hyvää joulua ja onnea uuteen vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samoin sinulle hyvää joulunaikaa ja kaikkea hyvää vuodelle 2024 😊.

      Poista
  3. Kiva katsaus joulupostauksiisi! Hyvää joulua ja uutta runsasta lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, hyvää ja oikein kirjallista vuotta 2024! 😊

      Poista
  4. Nallikarissa olen kerran (vuonna 1988) käväissyt, siellä oli silloin kesällä toisenlaista, niinpähän se taisi olla Muumilaaksossakin talvella toisenlaista. Hieno kuva! Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nallikarissa on kiva vierailla, olipa talvi tai kesä. Se on suosikkipaikkojani Oulussa. 😊 Kiitos, samoin sinulle mukavaa joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta 2024!

      Poista
  5. Hurjasti onnea 10-vuotiaalle ja rennolla otteella vaan vuosia lisää! <3

    Minäkään en juuri varsinaisia joulukirjoja lue. Itse asiassa kun aloin miettiä, niin ei tule yhtään mieleen. Toki jossakin kirjassa saattaa myös jouluun sijoittuva kohta olla, mutta ei niin että koko romaani pyörisi joulun ympärillä. Sellaista en varmaan jaksaisi edes lukea, koska jouluaika ei ole minulle mitenkään erityistä.

    Kiitos tästä matkasta blogisi eri vuosiin ja kirjoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️! Joulukirjat ovat kyllä vähän kummallinen, oma lajityyppinsä. Ei kai meillä ole mitään muuta juhlaa, jota nostettaisiin noin esille kirjoissa? 🤔 En ole näihin itsekään tarkemmin tutustunut ehkä joskus pitäisi. 😁

      Poista
  6. Hieno luukku! Hyvää joulua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle leppoisaa joulunaikaa ja kaikkea hyvää vuodelle 2024! 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.