Kirjabloggaajien joulukalenteri 2022: Luukku 24

Tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenteriin! Tänään aukeaa kalenterin 24. luukku 😊 eli jouluaaton luukku. Eilen luukku avautui Annan Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogissa, ja kalenterin ensimmäinen luukku löytyy Ankin kirjablogista, jossa on myös lista kaikista vuoden 2022 kalenterissa mukana olevista blogeista.

Joulukalenterin kauniin logon on tehnyt Niina T. / Yöpöydän kirjat -blogi

Oma luukkuni on "kirjabloggaajan musapläjäys" eli katsaus omiin suosikkijoululauluihini. En tunnustaudu "jouluihmiseksi", mutta jouluinen musiikki kyllä valloittaa Spotifyn listani jo marraskuun puolella. Bob Dylanille myönnettiin laululyriikoista Nobelin palkinto vuonna 2016, joten eiköhän jouluinen musiikki sanoineen sovi siis myös kirjabloggaajien joulukalenteriin. 😉 Youtube-linkkien lisäksi jutussa näkyy talvisia tunnelmia Oulun Ainolan puistosta. Kuvat on otettu perjantaina 23. joulukuuta. Näiden kera toivotan kaikille oikein rauhaisaa ja omannäköistä joulunaikaa. 💗

*

Ellinoora: Maa on niin kaunis (Bernhard Severin Ingemann 1850. Suom. 1887, Hilja Haahti 1903. Virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Saksassa 1842.)

Maa on niin kaunis on virsikirjan 30. virsi (ruotsinkielisessä virsikirjassa 31. virsi), joka on alkujaan peräisin 1842 ilmestyneestä sleesialaisten kansanlaulujen kokoelmasta. Totesin postauksen alussa, etten ole kovinkaan kummoinen jouluihminen, joten todettakoon sekin, etten ole myöskään erityisen uskonnollinen ihminen. Mutta jouluna kuuntelen mielelläni myös perinteisiä, uskontoon linkittyviä joululauluja (vaikka tätä kyseistä virttä voidaan laulaa aivan ympäri vuoden), ja Maa on niin kaunis on todella herkistävä. Pidän Ellinooran tulkinnasta, sillä hänen kirkas äänensä sopii hienosti laulun sanoihin. Lainaan tähän toisen säkeistön sanoja, joihin tiivistyy kauniisti ajan kuluminen:

Kiitävi aika,
vierähtävät vuodet,
miespolvet vaipuvat unholaan.
Kirkasna aina
sielujen laulun
taivainen sointu säilyy vaan.

Virrestä ja sen historiasta kerrotaan lisää täällä: https://virsikirja.fi/virsi-30-maa-on-niin-kaunis/.

Lunta on! Perjantaina oli rapsakka -7 asteen pakkaskeli.
 
*

Ida Elina: Kun joulu on (Säv. & sanat Ida Elina)


Kun joulu on on laulaja-lauluntekijä, popkanteletar Ida Elinan oma joululaulu, joka ilmestyi Bright Christmas -joululevyllä (joka muuten valittiin vuoden 2016 joululevyksi radioissa!). Tässä joululaulussa on ihanan rauhaisa ja vähän surullinenkin tunnelma, ja taustalla helkkyvä kantele tekee kappaleesta mukavalla tavalla suomalaisen, vaikka sanat ovat aivan yleismaailmalliset.

Hiljaa käy halki öisen maan 
askeleet enkelin 
Joulun rauhaa tullessaan 
kuiskaa hän mullekin
 
Lumeen tallattuja polkuja löytyy sieltä täältä Ainolaa.

*
Erin, Vesala, Maija Vilkkumaa: Tonttuparaati (Kurt Noack 1912, suom.sanat Saukki 1960)
 
Iloisempiakin joululauluja suosikeistani löytyy, ja saksalaista alkuperää oleva Tonttuparaati lienee monille tuttu lasten joululaulu. Se kuultiin muutama vuosi sitten Vain elämää -joulujaksossa Erinin, Vesalan ja Maija Vilkkumaan esittämänä. Pidin laulun vauhdikkaasta ja reippaasta fiiliksestä - hip hei tontut, joulu on jo täällä!
 
Tonttujoukko huomio ja katse oikeaan! 
Joulupukki komentaa jo pulkat pakkaamaan 
Kiire jo on, kiire jo on, 
Parrat vilkkaa
 
Tonttuparaatista löytyy lisää infoa Wikipediasta.


*
Pentatonix: That's Christmas to Me (Hoying, Kevin Olusola)
 
Amerikkalainen a cappella -yhtye Pentatonix on levyttänyt paljon joululauluja, ja eräs lempparini on That's Christmas to Me. Myös video on ihana! Olkoonkin, että mukana on aimo annos amerikkalaista tunnelmaa, mutta onhan tämä lämminhenkinen ja symppaattinen perhejoulufiilistely.
 
I listen for the thud of reindeer walking on the roofAs I fall asleep to lullabies, the morning's coming soonThe only gift I'll ever need is the joy of familyOh, why? 'Cause that's Christmas to me
 

 *
 Haloo Helsinki! Joulun kanssas jaan ft. Cantores Minores (Säv. Leo Hakanen / Jere Marttila San. Elli Haloo)


Haloo Helsinki! on levyttänyt oman joululaulunsa Cantores Minores -poikakuoron kanssa, ja onpas komeaa kuunneltavaa! Kuoro soi upeasti yhtyeen taustalla, ja kirkkomiljöö luo aika jännän tunnelman videon kappaleeseen. Hieno sanoitus Elliltä, jälleen kerran.

Joka päivä yritän sen ymmärtää, 
kuinka tää kaikki joskus häviää 
Ja se rikkaus, joka kuuluu elämään, 
sitä silmillä pysty mä en näkemään 
 

 *
 
Pentatonix, Whitney Houston: Do You Hear What I Hear? (lyrics by Noël Regney, music by Gloria Shayne) 

Said the little lamb to the shepherd boy,
do you hear what I hear
Ringing through the sky, shepherd boy,
do you hear what I hear
A song, a song, high above the trees
With a voice as big as the sea
With a voice as big as the sea
 

 
Lisää Pentatonixin joulubiisejä. Kappale kirjoitettiin vuonna 1962 rauhanvetoomukseksi Kuuban ohjuskriisin aikaan. Siitä löytyy cover jos toinenkin, ja Pentatonixin versio päätyi tälle listalla, koska Whitney Houston 💗💗💗. Biisin tanssillinen video on mielestäni hieman outo, mutta Pentatonixin ja Houstonin äänet soivat loistavasti yhdessä.

Kappaleesta voi lukea lisää Wikipediasta: 
 

 *
Happoradio: Joulun rauhaa (Happy Xmas (War Is Over); John Lennon & Yoko Ono; suom. sanat Juha Vainio, Jukka Virtanen)

Näin pääsimme jouluun, on valkea maa
Vaan meillä niin paljon on toivottavaa
Me pääsimme jouluun, se takaako sen
Että maailma kerran ois onnellinen
 

 
John Lennon ja Yoko Onon Happy Xmas (War Is Over) on joulun klassikkobiisejä, ja kenties monen mielestä kenties yksi niistä, joita soitetaan aivan liikaa. Mutta hei, kyllä tämä ainakin minua koskettaa joka joulu! Tänä jouluna tietenkin Ukrainan vuoksi kappaleen rauhansanoma on valitettavan ajankohtainen. Nostin tälle listalle suomenkielisen version, sillä mielestäni Juha Vainio ja Jukka Virtanen ovat kääntäneet kappaleen erinomaisen onnistuneesti. Happoradion versiossa laulajan ääni miellyttää suuresti minun korvaani.

Kappaleesta lisää Wikipediassa:
 
*
 
Ariana Grande: Santa Tell Me (Ariana Grande, Grande, Ilya Salmanzadeh and Savan Kotecha)
 

Joululistaltani löytyy myös poppibiisejä, ja Ariana Granden höpsö ja hyväntuulinen Santa Tell Me on oikea joulun piristysruiske. Olennaisen äärellä:

Don't make me fall in love again if he won't be here next year
Santa, tell me if he really cares
'Cause I can't give it all away if he won't be here next year

Wikipediasta löytyy tietoa tästäkin kappaleesta:
 
Piknik-säitä saa odotella vielä muutaman tovin.

*
 
Gwen Stefani - You Make It Feel Like Christmas ft. Blake Shelton (Stefani, Blake Shelton, Tranter, busbee)
 

Lisää amerikkalaista joulurallattelua. Kappale on mukavan menevä, ja tykkään sen videon vanhan ajan tunnelmoinnista. Stefanin puku on aikas Marilyn Monroe -henkinen!
 
Thought I was done for, thought that love had diedBut you came along, I swear you saved my lifeAnd I wanna thank you, baby'Cause you make it feel like Christmas

 
Ihastuttava Kahvila Kiikku nukkuu talviunta.

 * 
Joss Stone: Silent Night (sanat Joseph Mohr 1816, sävellys Franz Xaver Gruber 1818)
 
Silent night, holy night!
All is calm, all is bright.
Silent night lienee maailman tunnetuimpia joululauluja. Minusta sen taustatarina on lumoava: pienen kylän rikki menneet urut toimivat alkusysäyksenä kauniille joululaululle, jonka nyttemmin tuntevat "kaikki". Tälle listalle nousi Joss Stonen levyttämä versio. Stone on suuri suosikkini, ja hän taituroi klassikkobiisin ehkä yllättävänkin perinteisellä tyylillä. Hyvä näin.

 
*
Hyvää joulunaikaa 💗!
 

 

Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Kiitos samoin, oikein hyvää joulua sinulle <3!

   Poista
 2. Hyvää joulua ja kiitos tunnelmallisesta luukusta!

  VastaaPoista
 3. Kiitos laaja-alaisesta musiikkikattauksestasi - herkullinen pöytä - ja omanoloista, mukavaa jouluaikaa Sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oikein ihanaa joulunaikaa sinulle <3!

   Poista
 4. Minä unohdin kuunnella joululaulutkin tänä vuonna :D Yleensä muutaman kuuntelen, sellaiset ikisuosikit kuten Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna. Nyt meni joulu jotenkin ohi ihan huomaamatta.

  Ihanan rapeita ja kuulaita kuvia!

  VastaaPoista
 5. Joululaulut kuuluvat jouluun <3 Onneksi melkein joka päivä on tullut jokin musiikkiohjelma telkkarista, että on saanut oikein nauttia joululauluista ja itsekin olen hoilannut joka päivä koirille oikein sydämeni kyllyydestä vanhoja ja uusia joulun ajan lauluja. Oulussakin vierailin joulun alla nauttimassa lumesta ja pakkasesta, kun silloin Turussa satoi vettä. Olisin kyllä tykännyt vanhasta kahvila Tuomenkukan nimestä enemmän. Viihtyisä paikka, jossa vierailen joka kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomenkukka-nimi oli ihana! Harmi tosiaan, että se vaihtui mutta kahvila toki on edelleen kiva. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.