Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia

Satu jossa on tyttö ja poika, nainen ja mies, kyllä, tämä on sellainen perinteinen satu. Mutta eivät nämäkään sankaritar ja sankari oikein osaa olla niissä asennoissa, mihin heidät satujen kuvituksissa on ollut tapana piirtää. Sellaisista asioista ei kuitenkaan puhuttu ihan niin paljon vielä silloin.

Juuli Niemen Mahdottomia oletuksia (WSOY, 2022) on kirja rakkaudesta. Eräänlainen nykyaikainen satu, kuten jo kirjan ensimmäinen luku lukijalle ilmoittaa. Rakkaustarinat ovat parhaimmillaan todella ihania, ja tykkään näistä ihanista aivan hillittömästi. Harmillista onkin vain se, että hyviä, omaan makuuni osuvia rakkauskertomuksia tulee kovin harvoin vastaan. Niinpä olin enemmän kuin ilahtunut, kun Mahdottomia oletuksia imaisia minut heti mukaansa. "Nora on omalla tavallaan ihan kaunis pidellessään kaljapulloa kädessään parvekkeella niissä bileissä, joissa Juho ensimmäisen kerran todella huomaa hänet." Kyllä vaan, oli selvää ensimmäisen luvun luettuani, että haluan ehdottomasti tietää, miten juristi-Nora yhdellä o:lla ja kovalta näyttävä, tv-sarjaa ohjaava Juho löytävät tiensä toistensa luo.😊

 
Kuuntelin Juuli Niemeä kirjamessuilla, kun hän keskusteli Emmi-Liia Sjöholmin kanssa Kallio-lavalla. Keskustelun aiheena oli "Samalla aaltopituudella": "Millä odotuksilla kohtaamme toisemme? Mitä tapahtuu, kun kaksi ihmistä ajautuvat yhteen?" Tämä osuu Niemen kirjan ytimeen, sillä se keskittyy täysin Noran ja Juhon rakkauden haparoivien alkuvaiheiden kuvaamiseen. Keskustelussa Niemi kertoi kirjan kirjoittamisen vaatineen häneltä tietynlaisen rakkauden tilan ylläpitoa, ja sen aistii kirjasta - sen sivuilta välittyy intensiivinen Noran ja Juhon välinen side, joka laatu tosin vaihtelee tunneskaalan ääripäästä toiseen. 
 
"Puhelin piippasi. Juho pudotti sen maahan yrittäessään katsoa viestin mahdollisimman nopeasti.
Joo.
Joo. Ei mitään muuta. Mihin vittuun "joo" edes viittasi? Siihen että Nora oli saanut viestit? Siihen että nähtäisiin Ysissä? Miten kukaan pystyi olemaan noin luokattoman huono tekstiviesteissä?"

Tykkäsin Mahdottomista oletuksista viiden tähden veroisesti eli tunteisiin osui. Juho ja Nora ovat aidon oloisia ja heidän säätämisensä on väliin surkuhupaisaa, väliin herkän koskettavaa ja toisinaan vain hillittömän hauskaa seurattavaa. En oikeastaan olisi halunnut kirjan päättyvän laisinkaan. Kirja saa lisäksi pisteet siitä, että rakkaudesta, seksistä ja sen puutteesta kerrotaan ilman turhaa imelyyttä tai teennäisyyttä, muttei sitten toisaalta sorruta myöskään liian ronskiin tai härskiin tyyliin. Kirjamessujen haastattelussa Niemi kertoi pohtineensa sitä, voiko rakkaudesta kirjoittaa nykyaikana vakavasti. Mitä ilmeisimmin voi 💕. Lämmin lukusuositus kaikille ihmissuhdetarinoiden ystäville. 😊
 

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Kirjapöllön huhuiluja
Kirjan tietoja:
Juuli Niemi: Mahdottomia oletuksia
WSOY, 2022
384 sivua

Kommentit