2 x tietokirja: Yhdeksästoista jäsen & Vaskivuorentie 20

Syksyn aikana lukupinooni on päätynyt pari erityisen hyvää tietokirjaa, joista molemmat (sattumalta) sivuavat täysin erilaisista näkökulmista kulttuurialaa. Kumpikin on ollut ilmestymisensä aikaan suosittu blogeissa ja saanut muutenkin huomiota, joten päätin niputtaa kirjat samaan juttuun.

Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen - Ruotsin akatemian romahdus (Otava 2019, suomennos Elina Lustig)

Gustavssonin kirjaa lukee kuin hurjaa trilleriä. Siinä suuren ruotsalaislehden toimittaja alkaa penkoa metoo-kohun hengessä ruotsalaisia kulttuuripiirejä ja niihin liitettyjä huhuja mahdollisista ahdistelutapauksista. Tunnetun, elitistisen kulttuurinäyttämön johtohahmoihin kuuluvan Jean-Claude Arnault'n nimi pompahtelee esiin yhä useammin ja lumipallo lähtee vyörymään. Lopputuloksena on naapurimaamme ylimpiä kulttuuripiirejä ravisteleva skandaali, jonka seurauksena mm. kirjallisuuden Nobelit jäivät yhtenä vuonna jakamatta.
 
Kirja on kirjoitettu kiihkottomasti, ja siitä saa todella hyvän kuvan tutkivan toimittajan työstä. Jos metoo-kohun yhteydessä on tullut ihmeteltyä, miten törkeä ahdistelu on voinut jatkua vuodesta toiseen, Yhdeksästoista jäsen kyllä tekee selväksi syitä tähän. Valta on uskomaton ase kulttuurin saralla, ja tietysti muillakin aloilla. Kirjan luettuani kirjallisuuden Nobel-palkintojen jakotilaisuutta tuskin tulee katseltua yhtä viattoman kiinnostuneesti kuin ennen. Ei siis ihme, että kirja palkittiin viime vuonna Blogistanian Tieto-palkinnolla. Olisin itsekin saattanut antaa äänen Gustavssonin kirjalle, niin vaikuttava se on. Nyt tyydyn antamaan kirjalle viisi tähteä Goodreadsiin.
 
Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla  verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Luettua elämää, Tuulevin lukublogi
Lukuhaasteet: Tietokirjabingossa sijoitan kirjan kohtaan "ajankohtainen kirja".


 Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20 (Schildts & Söderströms 2013, suomennos Ulrika Enckell)

Rosenlund kirjoittaa esikoiskirjassaan omasta elämästään todella avoimesti ja koskettavasti. Kirjan aiheena on köyhyyden kokemus nyky-Suomessa, sen periytyvyys ja se, miten vaikeaa köyhyydestä on ponnistaa pois - ainakin, jos sattuu kouluttautumaan kulttuurialalle, jossa hyväpalkkaisen, pysyvän työn saaminen on hankalaa. Myös Rosenlundin vaimon vaikea sairastelu on vaikuttanut kaksilapsisen perheen rahatilanteeseen. Kirjan kirjoittamisen aikaan Rosenlund on opiskellut kirjallisuutta, ja Vaskivuorentie 20 kuvaa myös sitä, mikä ristiriita on akateemisen tutkinnon avulla tehtävän "luokkanousun" ja rahapulan riivaaman lähiöelämän välillä.

"Tunnen tarvetta puolustaa valintojani ja selittää epäonnistumisiani. Puolustautua ketä vastaan? Mitä vastaan? Ei sillä ole väliä. Ei kukaan varmaankaan osoita minua ja sano: sinä et kelpaa. Silti puolustautumisen tarve valtaa minut joka kerta kun vuokra ja laskut menevät maksuun ja näen kuinka viimeiset rahani ehtyvät. En nyt puhu riittämättömyydestä. Tunnistan kyllä riittämättömyyden tunteen koska olen taistellut sitä vastaan koko ikäni. Tämä on jotain muuta. Tämä on järjestelmällistä. Tämä on mielipuolista. Tämä on jotain, minkä tuntee vain ollessaan heikoimmillaan: jos et ryhdistäydy, et tule kelpaamaan koskaan." (s. 103-104)

Vaskivuorentie 20 on niitä kirjoja, jotka saavat hetkeksi arvostamaan omaa elämäntilannetta hieman tavallista enemmän. Kaikki on kovin paljon helpompaa, kun on työtä ja rahaa tulee tilille säännöllisesti. Oma, "ihan tavallinen" (keskiluokkainen?) elämä näyttäytyy yks kaks kovin etuoikeutettuna tilanteena. Rosenlund kirjoittaa niin karun avoimesti, että se lähes häkellyttää. Kirja on Rosenlundin subjektiivinen näkemys omasta tilanteestaan, mutta varmasti se kertoo paljon yhteiskunnastamme yleisestikin.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kulttuuri kukoistaa, Marjatan kirjat ja mietteet
Lukuhaasteet: Tietokirjabingossa sijoitan kirjan kohtaan "Kirja avartaa ajatteluani". Lisäksi se sopii POPSUGAR-lukuhaasteen kohtaan "a book with "20" or "twenty" in the title" (tämän jälkeen Advanced-osiosta puuttuu enää yksi kirja!).


***
 
Tietokirjabingon tilanne - 11 ruksia, ei vielä yhtään bingoa!
 

Kommentit

  1. Tässäpä tietokirjoja, joihin ei tulisi tartuttua. Kuitenkin voisin kokeilla tuota Yhdeksästoista jäsentä, kun olet kerran sen niin korkeaksi pisteyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kaikkea ei tarvitse lukea. :) Gustavssonin kirja oli hyvä, ehkä suurin positiivinen yllätys mitä omaan kirjasyksyyni on mahtunut.

      Poista
  2. Yhdestoista jäsen on kyllä hieno teos, paitsi tietokirja myös dokumentaarisesti kiinnostava kuvaus me too -jaksosta ja tutkivan journalismin työstä aikana, jolloin vanhat valtarakenteet murentuvat.

    Rosenlundin teos on minulle outo, mutta se vaikuttaa kiinnostavalta. Luen mielelläni tällaisia omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia yhteiskunnallisia tietokirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin olen huomannut, että tämäntyylinen tietokirja sopii minulle. Omakohtaisuus tuo taitavan kirjoittajan käsissä paljon lisää tekstiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.