Syksyn aikana luettuja romaaneja

Syksyn aikana on tullut luettua kaikenlaista, ja niputin tähän juttuun bloggausjonossa keikkuvien romaanien lyhytarvioita. Mukana on pari vanhempaa kirjaa ja yksi tämän syksyn kehuttu uutuus, joka upeus ei minulle avautunut.

Kuva: Unsplash/Heye Jensen: https://unsplash.com/photos/pZf8WRKeKlM

 Jenny Offill: Ilmastoja (Gummerus 2020, suomennos Marja Luoma)

Offillin Ilmastoja ei ollut minun kirjani. Odotin kirjalta paljon, sillä pari vuotta sitten ilmestynyt Syvien pohdintojen jaosto oli hyvällä tavalla erikoinen kirja, joka erottui massasta. Ilmastoja-kirjan kanssa sen sijaan en päässyt samalle aaltopituudelle. Yliopiston kirjastossa työskentelevän Lizzien elämän ja ajatuskulkujen seuraaminen jäi vaisuksi kahden tähden elämykseksi, eivätkä kirjan tarjoamat laajemmat näkökulmat amerikkalaisten yhteiskunnallisiin tuntoihin säväyttäneet sen enempää.  Lukukokemukseni voikin tiivistää sanaan "tylsä". Hesarissa kuitenkin kehuttiin Offillin kirjaa aiemmin syksyllä, joten kenties Ilmastoja oli minulle liian älykäs kirja. 

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjaluotsi, Nannan kirjakimara
 

Hannu Salama: Juhannustanssit (Otava 1990/1964)

Minulla on ollut Salaman kotimaisesta klassikkoromaanista hivenen ummehtunut mielikuva, mutta päätin silti kokeilla kirjaa, kun sitä kesän lopulla tyrkytettiin luettavaksi kirjaston vinkkihyllyssä. Vuonna 1964 ilmestynyt Juhannustanssit on ollut jopa kiellettyjen kirjojen listalla jumalanpilkkasyytösten vuoksi, mutta nykyvinkkelistä luettuna kirja ei tietenkään samalla tavoin hätkäytä kuin muutama vuosikymmen sitten. 
 
Luin kirjasta sen alkuperäisen version, ja kun olin tottunut vanhahtaviin ja murteellisiin sanontoihin, huomasin viihtyväni Juhannustanssien parissa oikein hyvin. On nimittäin todella väkevää ja eläväistä ajankuvaa ja henkilökuvausta! Suomalaisten nuorten ja nuorehkojen aikuisten kesäillan kuvaus laajenee kattamaan laajemmankin aikajanan, ja omalaatuinen huumori pehmentää traagisia ihmiskohtaloita. Juhannustanssit on mielestäni klassikkostatuksensa ansainnut, sen verran hyvin se tavoittaa suomalaisen mielenmaiseman vivahteita. Toki kirjan kieliasusta huomaa, että sen kirjoittamisesta muutama vuosi vierähtänyt, mutta tässä oli toisaalta osa kirjan viehätystä. Hieno kirja saa minulta 4 tähteä Goodreadsiin.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjasähkökäyrä, Jokken kirjanurkka
Lukuhaasteet: Osallistun kirjalla Seinäjoen kirjaston Aikamatka-haasteeseen, jossa saan pisteen kohtaan 1960-luvulla ilmestynyt tai 1960-luvulle sijoittuva kirja. Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa.
 

Philip Roth: Haamukirjailija (WSOY 2008/1978, suomennos Pentti Saarikoski)

Haamukirjailijan kertojana on kirjailijanuraansa aloitteleva Nathan Zuckerman, joka vierailee ihailemansa, uransa ehtoopuolella olevan E. I. Lonoffin luona. Nuori Zuckerman joutuu Lonoffin luona kauniin Amy Belletten lumovoiman pauloihin, ja Haamukirjailija pyörii pitkälti Zuckermanin ajatuskulkujen ympärillä. Lyhyt romaani ulottaa juonilankansa aina toiseen maailmansotaan asti, ja sen sivuilta piirtyy tarkkanäköinen henkilökuva kahdesta uransa eri vaiheessa olevasta kirjailijasta.

Rothin teksti on hyvää ja sujuvaa, ja sitä lukiessa Zuckermanin persoona hahmottuu eläiväisesti. Kirjan aihe ei kuitenkaan minua suuremmin sytyttänyt, ja siksi Haamukirjailija saa minulta vain kolme tähteä Goodreadsiin. Eniten taisin innostua kirjan hienosta esipuheesta, jonka on kirjoittanut Kyösti Salovaara. Se tarjosi todella kiinnostavan katsauksen Rothin tuotantoon. Harmi, että asiantuntevia esipuheita (tai esipuheita ylipäätään) harvemmin näkee nykyromaaneissa.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma pokkariostos.
Lukuhaasteet: Osallistun kirjalla Kirjahyllyn aarteet 2 -haasteeseen (tosin tämä aarre lähtee kiertoon kirjaston kierrätyshyllyn kautta). Helmet-haasteessa sijoitan Haamukirjailijan kohtaan 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja. Roth kuoli vuonna 2018.

Kommentit

  1. On se vaan hyvä, Salaman Juhannustanssit. Pääsi aitoon tunnelmaan kirjan mukana. Pitäisi lukea vielä jotain muutakin Salaman laajasta tuotannosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannustanssit oli minullekin ensimmäinen Salama, ja yllätyin kyllä iloisesti. Aito-adjektiivi kuvaa kirjaa erinomaisesti. Moni nykyromaani tuntuu Juhannustanssien rinnalla kovin lattealta ja kliiniseltä.

      Poista
  2. Juhannustanssit, joka sytytti ns. Salama-sodan oli ilmestymisaikansa tapaus.
    Sitä luettiin innokkaan uteliaina ja ihastuen sekä se poiki vilkkaita keskusteluja ihan meidän rivilukijoiden kesken. Tuoreutensa lisäksi, ja ehkä juuri sen ansioista, se on kestänyt oivasti aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohuttu kohta oli helppo huomata kirjassa, mutta eihän se tietenkään nykylukijaa enää niin hetkauttanut. Mutta kiinnostava ajanjakso tuokin on ollut maamme kirjallisuushistoriassa... vaikka tietysti tosi ikävä kirjailijan kannalta.

      Poista
  3. Olen skipannut röyhkeästi Jenny Offillin kirjat, myös tuon mainitsemasi Syvien pohdintojen jaoston. Kävin lukemassa postauksesi siitä ja tulikin nyt sellainen olo, että sehän pitää minunkin lukea! Ilmastoja tuskin luen, mutta tuo toinen vaikuttaa oikein hulvattomalta :D Menin muuten tässä välissä sitä varaamaan kirjastosta, mutta enpä saanut varata kun oli maksimimäärä varauksia tulilla. Siis vain viisi kirjavarausta on minulla käsittelyssä, mutta ilmeisesti täällä sitten on rajana viisi. Pöh, pitää odotella, että joku aiempi varaus saapuu niin sitten vissiin voin taas varata.

    Hannu Salamalta en ole lukenut mitään, mutta tuo Juhannustanssit voisi olla kiintoisaa luettavaa. Suomen lähihistoriaan sijoittuvat kirjat kiinnostavat. Philip Rothilta olen lukenut joskus sata vuotta sitten yhden romaanin (Amerikkalainen pastoraali) enkä tainnut vaikuttua kovasti, sillä en ole sen jälkeen Rothin kirjoihin tarttunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syvien pohdintojen jaosto oli tosiaan hyvä, vähän erilainen kirja. Onpas aika alhainen tuo viiden kirjan varausrajoitus, täällä taitaa olla 50. Itsellä ei kyllä koskaan ole tuollaisia määriä varauksessa :D, kymmenkin tuntuu jo isolta määrältä.

      Minäkin olen lukenut Rothilta Amerikkalaisen pastoraalin, mutten muista siitä muuta kuin se, että se oli todella hidas ja aika puisevan oloinen kirja. Ei auennut sen romaanin mahtavuus minulle, ei... eli siihen verrattuna Haamukirjailija oli ihan ok, mutta luulen, että Roth saa minun osaltani olla nyt tässä. :)

      Poista
  4. Hyvä huomata, kuinka hyvin nämä lyhytarviot toimivat. Useasti tulee kirjoitettua aivan liian pitkiä kirja-arvioita, kun haluaa esitellä kirjaa ja kirjailijaa ja omia tuntoja laajasti. Eli note to self, lyhyet arviot palvelevat lukijaa aivan loistavasti!
    Juhannustanssit olen lukenut ja hyväksi kokenut nimenomaisesti ajankuvauksen näkövinkkelistä. Kauhistumista jumalanpilkasta on tänä päivänä jo vaikea ymmärtää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhytarvioita on kiva lukea ja kirjoittaa, mutta minulla on usein vaikeaa pitää juttu lyhyenä. 😁 Jollen olisi tiennyt tuosta jumalanpilkkasyytöksestä, en olisi kiinnittänyt ko. kohtaan mitään huomiota. Niin ne ajat muuttuvat ( onneksi!).

      Poista
  5. Ryhdyin Juhannustansseja ehkä pari vuotta sitten lukemaan, mutta se jäi kesken, kun siellä suht alkupuolella puhuttiin pitkä pätkä jostain raittiusseuran perustamisesta (muistakseni) ja kyllästyin siihen... ettei tässä päästy asiaan ja heitin kesken. Olisi ehkä pitänyt vaan skipata se aihe tylysti ja jatkaa sitten, mutta kun en oikein osaa sellaista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, muistan tuon kohdan. 😆 Ei tosiaan ollut se paras osuus kirjasta... noin yleisesti ottaen kirja parani loppua kohden, joten kannattaa kyllä kokeilla uudelleen, jos sattuu Juhannustanssit tulemaan jossain vastaan. 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.