Marta Breen, Jenny Jordahl: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

Haluatko pikakatsauksen naisten tasa-arvon (tai pikemminkin sen puutteen) historiaan? Silloin kannattaa valita lukuun Marta Breenin kirjoittama ja Jenny Jordahlin kuvittama sarjakuvateos Naiset -  150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta (Sitruuna, 2020). Minulle tämä kirja oli ensimmäinen varaus, jonka sain kätösiini kirjastosta koronasulun jälkeen ja hotkaisin reilun satasivuisen sarjakuvan yhdessä illassa (joo-o, oli ehkä pientä innostusta ilmassa, kun pääsi lukemaan kirjaston kirjaa!).


Kirja on ajatuksia herättävä ja käsittelytavaltaan raikas katsaus erääseen tärkeää historianäkökulmaan. Oma tietämykseni naisten tasa-arvoasioista ja feminismin historiasta on ollut kovin hajanainen, ja oli silmiä avaavaa saada nopea, mutta kattava katsaus siihen, miten naisen asema on yhteiskunnassa kehittynyt 1800-luvulta lähtien. Vaikka omassa kuplassani asiat ovat aika mukavasti noin yleisesti ottaen, sukupuoleen liittyvä epäkohtien määrä on historiallisesti ajatellen ollut valtava. Kun näitä asioita esitetään nopeana jatkumona, se vain korostaa sitä seikkaa, miten vinksallaan moni seikka maailmassamme on ollut ja on edelleen.

Breen ja Jordahl käyvät kirjassaan läpi naisliikkeen tärkeitä tapahtumia. Naiset ei mielestäni saarnaa eikä provosoi, sen sijaan sen tyyli on miellyttävän asiallinen vaikka kärjistyksiä toki löytyykin. Mihinkään historian vaiheeseen ei pysähdytä pitkäksi aikaa, ja ruutujen tekstiosuudet ovat kohtuullisen lyhyitä siihen nähden, että niissä kerrotaan historiallisia faktoja. Naiset-sarjakuva onkin tosi nopealukuinen, ja minulla meni lukeminen jopa hieman läpiluvuksi. Sarjakuvan tapa käsitellä aihettaan toi mieleeni Liv Strömquistin oivaltavat sarjakuvat, vaikka Naiset ei pyrikään löymään asiaansa huumoriksi ja tekstiä hurjasti vähemmän kuin Strömquistin kirjoissa.


Naiset-kirjan värimaailma ja piirrostyyli on selkeä. Itse pidän eniten tyylistä, jossa ruutuihin on sisällytetty enemmän yksityiskohtia, mutta ei tämä yksinkertaisempi ilme toisaalta millään tapaa ärsytä (mutta ei myöskään saa pysähtymään sivuille sen vuoksi, että olisi pakko jäädä tutkimaan näyttäviä piirroksia):


Naiset ei valota pelkästään länsimaisen naisliikkeen historiaa, vaan nostaa jonkin verran esille myös arabimaiden naisten asemaa:


Ja hei, Suomi mainittu! Suomessa naiset saivat rajoittamattoman äänioikeuden kolmantena maana maailmassa. Sveitsissä tämä toteutui vasta vuonna 1971, mikä tuntuu nyt ajatellen todella uskomattomalta.


Naiset on kirja, jonka haluaisin laittaa pakolliseksi luettavaksi esimerkiksi lukioihin. Kirja tarjoilee tärkeää historiaa helposti lähestyttävässä ja nykyaikaan asti ulottuvassa muodossa, ja Breenin ja Jordahlin esitystapa on taatusti kiinnostavampi kuin perinteisten historiakirjojen. Jäin kaipaamaan kirjaan edes lyhyttä luetteloa aihepiirin kirjallisuudesta, mutta muutoin Naiset oli todella positiivinen yllätys. Goodreadsiin Naiset saa minulta 4 tähteä.

***

POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haasteessa sijoitan kirjan kohtaan "a book you picked becouse the title caught your attention".

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle: Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Amman kirjablogiKirjavinkit 
Kirjan tietoja:
Marta Breen (teksti), Jenny Jordahl (kuvitus): Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta / Kvinner i kamp:  150 års for frihet, likhet,  søsterskap (2018)
Suomennos Sanna Manninen
Sitruuna, 2020
121 sivua

Kommentit

  1. Hei onpa mielenkiintoinen sarjakuvauutuus, tämä onkin minulta mennyt kokonaan ohi! Täytyy laittaa kirjaston varauslistalle, mieluusti tutustun itsekin tähän tarkemmin. Sarjakuvamuoto toimii varmasti hyvin suuren asian ja liikkeen tiivistämiseen, näitä todella laittaisi mielellään nuorillekin luettavaksi osaksi historian opetusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaa kyllä lukea, ja luulen, että sisältö ja lähestymistapa on kiinnostava, vaikka aihepiiri olisikin jo entuudestaan tuttu. Sarjakuva taipuu moneen, ja itse tykkään tosi paljon näistä asiapitoisista sarjakuvista.

      Poista
  2. Tämä oli tosi kiva teos. Tykkäsin kovasti. Luen niin harvoin sarjakuvia nykyään, että minulle tällainen selkeä ja simppeli piirrostyyli sopii hyvin. Samoin se tuntui hengeltään sopivalta, ikäänkuin pamflettimaiselta ratkaistulta. Lähdeluettelo olisi tosiaan ollut paikallaan ja kruunannut muuten erinomaisen kokonaisuuden.
    Kiitos linkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tässä oli tosi onnistunut tyyli, raikas ja räväkkä samalla kertaa. Kivaa, että sinultakin löytyi tähän bloggaus - kovin paljon tätä kirjaa ei ole blogeissa näkynyt, mikä on kyllä sääli.

      Poista
  3. Näyttääpä mielenkiintoiselta. Olenkin viime aikoina varovasti yrittänyt taas tutustua sarjakuvagenreen. Viimeksi valittelin liian pieniä tekstejä, joita ei ikänäköinen meinannut saada luettua edes laseilla, mutta oliskohan tämän teksti vähän helpommin lähestyttävää ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli mielestäni ihan luettavan kokoiset tekstit eli sen puolesta kyllä uskallan suositella tätä. Esim. Liv Strömquistin sarjakuvissa on sen sijaan ollut minunkin makuuni aika pientä pränttiä.

      Poista
  4. Oli muuten todella hienoa päästä hakemaan ne ensimmäiset varaukset pitkän tauon jälkeen!

    Tämä pitää ehdottomasti laittaa varaukseen nyt kun olen oppinut tällaisia sarjakuvia lukemaan. Hyvää yleissivistystä. Minä kyllä tykkään tuollaisesta piirrostyylistä ja ajattelisin että se sopii teemaankin. Kunhan vaan teksti on riittävän isoa, en muista mikä sarjis se oli, mutta hiljattain jäi yksi lukematta kun en jaksanut tihrustaa tekstiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kirjastossa käyntiä arvostaa aivan eri tavalla kun sinne ei muutamaan viikkoon pääsekään! Naiset sopii hyvin yleissivistyksen pikaiseen korottamiseen, paljon on saatu asiaa mahtumaan nopealukuiseen pakettiin. :)

      Poista
  5. Voi että miten kiinnostava kirja. Aihe on mielenkiintoinen ja oli hyvä kuulla, että ote ei ole saarnaava. Olen lukenut vain muutaman sarjakuvakirjan. Tätä voisin kokeilla, on minusta niin viehättävän tuntuinen kuvitus. - Ihana kun olet saanut kirjaston kirjan. Tätä minäkin odotan, vaikka vielä on aika useita lukemattomia kirjoja kotonakin. Aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiset on mielestäni sellainen, että sitä uskallan suositella vaikkei sarjakuvia muuten juuri tulisi luettua. Tämän kirjan kohdalla kynnys on matala. :)

      Poista
  6. Tää oottaa mulla hyllyssä lukemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi kiinnostava sarjakuva, joten kivaa, jos innostunut sen lukemaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.